[Making your first model]
2/10 - Very Easy
Created by mandA
[Part 1] - Uvod
-Modeliranje kao proces je veoma dugotrajan i mukotrpan period. (izvinite ako se nisam dovoljno lijepo izrazio). Modirati jedan model i kodirati njegove animacije je u sustini proces koji traje 1+ mjesec (sem ako pravite owerlow model sa vasim overhigh skillom).
-Sto se tice programa za modeliranje, heh, ima ih veoma dosta ... Maya, 3D Max, Blender, Milk Shape 3D ... Zaista izbor je veliki a na vama je da odlucite. Licno, koristim Milk Shape jer zauzima najmanje prostora i u globali je nekako najlaksi za koristiti. Sto se tice downloada, program nije free, zadnja verzija je 1.8.4 pa googlajte ^^
[Part 2] - How to start ?
-Kada instalirate Milk Shape trebao bi vam se pojaviti sljedeci prozor :

(Slika je uzeta sa googlea jer nema potrebe da ja ul-ujem kad je sve isto)
-Sada stoji pitanje gdje sta kako ? ? ?
Pa tu sam ja da vam objasnim. Ovom slikom cu da vam malo bolje priblizim milk shape. Naime, ovaj toolboard se nalazi sa lijeve/desne strane, zavisno od modela korisnika.
Na gore navedenoj slici nisam sve opisivao jer ce nam ovo dovoljno biti za ovaj tutorial. Sada uzmite Sphere i napravite jednu sferu u bilo kojem sem plavog kvadrata. Ovom prilikom cemo praviti loptu ^^. Sada kada ste napravili idite Scale i malo podesite velicinu (mozda ce vam se ciniti malo tesko i zajebano al' malo vise truda i uspjet cete... Ako pogrijesti CTRL + Z
) Kada ste to uradili vrijeme je da obojimo nasu loptu ^^
Idite gore iznad Tools i nadjite Groups. Klikite na Sphere01 i idite select. Ako vam se na lijevoj strani model vrati u "bijelu" boju idite opet select da se zacrveni.
Zatim idite Materials. Nadjite New.Zatim napravite Custom izgled tako sto cete mijenjati predispozicije :
Ambient
Diffuse
Specular
Emissive
Takodjer pod [none] mozete ubaciti neku sliku mada je to vec malo komplikovano jer necete dobiti zeljenu sliku.
Sada kada imate svoj model. jos ga malo modifikujte i idite [File / Export / I izaberite extenziju koja ce vam trebati.] Vecinom ce trebati *.mdl pa nadite :
[GameStudio A5 .mdl]
I sacuvajte gdje hocete. Vas prvi model je gotov. Uz malo modifikovanja, strpljenja i maste mozete napraviti ovo ^^ :

Model naizgled nije nesto jer sam ga prebojio u smedju boju, ali ovo ce pretstavljati kao neki svemirski brod ^^ Trenutno pravim sliku u PS-u ^^ Tj. skin za brod.
Mislim da ovo nije toliko tesko i da uz, kako sam vec naveo, malo maste mozete dosta toga uraditi. Inace danas sam zavrsio bio jedne cizme, al' nestade struje hebem mu
Al' nvm 
[Part 3] Zavrsne rijeci
-Kao sto sam vec naveo na pocetku, modeliranje kao proces je mukotrpan i dug.Ovaj tutorial, sam po sebi, nije nesto posebno sto bi se reklo, ali on vas uvodi u "svijet" modeliranja. Inace napraviti model je najmanji problem. Ali postavit mu skin, tj. obojit ga je vec mnogo tezi posao. Potrebno vam je veoma dobro znanje u nekom photo editoru da bi mogli sklapat sve sto vam treba. Uzmimo za primjer modele u CS-u. Svi ste vidjeli da su modeli kao poligoni sto bi se reklo, tj. vidi se kraj svake linije. To su neki, hajmo reci, malo slabiji modeli od onih npr. kad uzmete GTA 4. Al to je sad najmanji problem. Problem jelika il sta vec, auto, zgradu ... problem ga je obojiti ... Da ne pricam gluposti i zamaram vas kada sacuvate tu loptu kao mdl, probajte zamjeniti sa nekim playerom u CS-u. Narevno backup-te orginalni model jer, vjerujte mi, lopta vam se nece svidajti

Don't RIP ! Make your own !
Created by mandA. Sva je***a prava zadrzana !
Prijasnja dva :
[WoW] 3.2.2 Private server +5 repacks FULL
[Make your own CUSTOM Stupid Font]