Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Nasilje

250 pregleda · 14 odgovora · otvorena 22.10.2009. u 14:42

Evo sad naletio na jednu zanimljivu temu , pa da je i sa vama podjelim,necu c/p.

Mozda na prvi pogled mnogi misle da je ovo samo jedna od onih glupi diskusija , no nisam naisao nikako na ovakvu vrstu.

Nasilje.Kao sto svi znate ovo je zemlja "udaranja" i furanja wonna be hooligan.Cesti uzroci bitke su klubovi , lige gdje se navijaci cesto sukobe , no to mozemo cak i rat nazvati.Imamo tako puno primjera da navedemo.No , pitanje je Zbog cega rijesiti nasiljem?.Znaci , obrazloziti zasto je bolje nesto rijesiti nasiljem , nego komunikacijom ili necim drugim sto fizicki ne boli.Kad shvatite da ste nekome zube "prosetali" sta ste dobili s time.Mozda patnju njegovu i vama je lakse ?.Sami nazivi za te bitke - "izcipelarati , safatati , prosetati mu zube , otrat pod zanjim" i mnoge druge govore koliko u ovoj zemlji ima nasilja , koje je vise postalo svakodnevnica.

Jedan razlog toga je isto neobrazovanost i nenacitanost(ne kazem da sam ja).Mnoge knjige i nesto poucno uopste ne zanima , spavaju ispred igralista , opijaju se a jedva imaju dvoznamenkasti broj godina.No cilj ove cijeloukupne teme koju sam postavio je - Gdje osjecate ljutnju ?
Znaci kad se naljutite na njega , vjerovatno zamisljate kako ga sutate , no gdje osjecate tu ljutnju? Stomak , glava ili nesto drugo.

Ovo je dio te teme koji sam izdvojio.Komentare slobodno ostavite i da odgovorite sto moguce opsirnije i obrazlosite svaku recenicu koja zavrsava sa upitnikom.

Nadam se da ce ovo biti komunikativna diskusija , jer ih je veoma malo bilo na ovome sajtu i moze se iznjeti svoje misljenje.

Jednostavno mi stanovnici, bar vecina stanovnika balkana ima drugaciji mentalitet od cijelog svijeta. Svakom drugom stanovniku pukne fitilj nakon obicne psovke, ili nosi neki teret na sebi, neke komplekse, i putem fizickog nasilja to izbacuje iz sebe.
"Zasto je bolje nasiljem nego rijecima?" Zato sto jednostavno mi neznamo komunicirat i ponasat se kao dostojni ljudi, neznamo pricat, samo znamo srat, i upotrebljavat silu.
/cheers
Zbog cega rijesiti nasiljem?

Znaci uvijek ima momaka koji misle da su frajeri ako nekoga razbiju ili da ce cure za njima letat..
Al nekima je to samo cejf..
npr.. znam momke koji idu carsijom traze nekog ne poznatog oce da ga biju a zasto ?
:r
Mnogo je lakse sve to fino ljudski pricom rijesiti al' shta mozes kad dodje frajer ni a ni b oce da se bije :S:r
Jednostavno ne možete to razumjeti i gotovo. Znam puno takvih likova , koji su tol'ki kriminalci da to ne možete jednostavno zamisliti i bodu nožem druge likove , i kradu. I sve , pa na kraju ipak su oni k'o i svaki drugi normalan lik. Samo što su ovi manje imali pažnje od roditelja , il' je otac alkoholičar bio ... etc , znači direktno dolaze iz fCuked up porodice. I riješili bi oni riječima da mogu , al' jarane nije to tako lahko. Ne možeš ti objasnit tom drugom liku riječima kad svako svakog ovdje kopira. Svi su gledali druge da se tuku radi sitnice, i jednostavno tako postalo lol. Ja znam da radi sitnice se u mojoj školi likovi potuku , opsuje slučajno neko nekom člana porodice odma' hoće da se bodu. lol

Uglavnom , nije svako kompetentan da odgovara na ovu temu. Jer većina ih nije živjela takav život ...
Kad te jednom natuku "k'o vola u kupusu" i kad skontaš da nisi od stakla vidjećeš kako se stvari rješavaju. Nebitno bila emocija koju gajiš prema "slušaocu" mržnja ili ljubav. J*b'o riječi, kad neko neće da te čuje.
Jednostavno to je nastalo od porodice .Sko mu ej otac bio alkoholicar,kriminalac.drogeras male su sanse da ce mu sin ili pak kcerka postati nesto bolje
Sto se tice navijackih tuca toga ce uvijek bit
Mene neko napadne zbog sala, nacu ciglu, stap branit cu se
A ti wannabe holigani su ti vecinom oni ko medo i njegova ekipa
Sto se mene tice, sve se moze rijesiti bez nasilja.
Koliko god covjek bio neobrazovan, uvijek moze da shvati nesto iz razgovora, da se dogovori, da rijesi svoje probleme bez ikakvih posljedica i za njega i za onog drugog, treceg ili cetvrtog.

Koliko god da se naljutim na nekoga, da me isfura, iznervira, nikada nisam pomislio kako bi ga rado udario, pretuko ili nesto trece. Jednostavno se okrenem, iskuliram ga ili ako treba, njega iznerviram koliko je on mene. :)

Um caruje, snaga klade valja, to su me roditelji jos od radnog djetinstva ucili i trudim se da se toga drzim. :)

A da budem iskren, mene vise interesuje neko drugo pitanje. IMa veze sa nasiljem, ali ne sa fizickim.
Ako si ti pametniji od nekoga i ako ga ponizavas rijecima, zar nije to isto nasilje kao kada je neko fizicki jaci i "iskali" se na drugome?

Svi znamo da rijeci mogu da zabole puno vise od udarca. Barem ja imam takvo iskustvo.
Stvari rjesavamo nasiljem jer nam je balkanski mentalitet previse retardiran da dijalogom rijesimo bilo sta pa tako i obicnu prepirku oko toga cija je cuna veca,a kamoli nesto kao kad se u disku slucajno sa nekim sudarite.
dezbedara je napisao/la:
Stvari rjesavamo nasiljem jer nam je balkanski mentalitet previse retardiran da dijalogom rijesimo bilo sta pa tako i obicnu prepirku oko toga cija je cuna veca,a kamoli nesto kao kad se u disku slucajno sa nekim sudarite.
Lako je rijesiti diskusiju cija je cuna veca.
Gace dole sve ce se vidjeti. :D :P
Evo odgovor na tvoje pitanje, barem moj. Nisu svi isti neko taj problem nece rjesavat, neko ce to rijesit komunikacijom (mada je danas malo takvih), a obicno se to rjesava nasiljem, why? Zato sto neki ljudima ne mozes dokazati drugacije, osim nasilnim putem da se ne ku**e, furaju itd... Mada, ja sam iskreno protiv nasilja, jezim se od toga. Zato je bolje skim ne mozes kloni ga se, za koga mislis da mu se moze dokazat komunikacijom, probajte. Ha ya yebeno istinito
Slazem se sa Jasonom ;) .....ybg zavisi iz kakve porodice dolazis ...maltretirajul te roditelji itd...

a sta ces ti brdjan krene na tebe moras se branit nes gledat kad ce te flasom opalit....
1. Znam to po sebi,

inace kada imam neki problem (kao tuca) prvo pokusam na fin nacin da rijesim to , komunikacijom (ne da se prawim neka pi*ka) a ako ne moze komunikacijom jbg bolje i on da dobije neg ja... a kasnije sta bude nek bude (sto je trazio to je i dobio)

2. Ako roditelji matletiraju djecu to je jedan od cestih razloga zasto je danasnja omladina jako agresivna pa cak i na pogled nekog "lika"
Jednostavno postaju "klosari" jer roditelji ne obaziru vise paznju na dijete kakvo je njegowo ponasanje , malo po malo dijete je sve vise i vise na ulici duze ostaje od dozvoljenog vremena, dolazi u sukob sa drugim "likovima" prijetnje i tako to... onda slijedi "dim trave" pa kasnije po panjevima na dan i tako to sve vise i vise konzumiraju travu. kasnije predju na tramale , bobe , speed, postaju jos vise agresivniji smatraju se "opasnim mangupima" kupuju kojekakve pistolje boxere nozeve sve to.... tako da je tesko smanjiti nasilje u BiH
Et vidis...tako kao ti misli vecina clanova ovog foruma pa cak i vecina gradjana "nase lijepe",ali kada se nadjete u prilici da ste u sukobu sa nekim tamo desetim,dosta vas prvo pomislja prvo na samar,boks,nogu,kamen,noz pa cak i vatreno oruzje,iako ste mislili da niste jedni od tih "hooligana"...
Ne morate svi biti komunikativni,mada bi tako bilo znatno manje nasilja po ulicama i kucama,nego morate imati bar malo samokontrole i tolerancije u sebi kako bi zaobisli,preskocili tesku rjec ili djelo onoga s kime se sukobljavate...Jer jedna kriva rijec moze boljeti vise od stotinu udaraca...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.