Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Demokratija - pitanja

152 pregleda · 10 odgovora · otvorena 01.10.2009. u 10:03

Eh ovako .... Znaci stvarno imam sljedeci problem tj pitanja iz Demokratije koja ne znam da odgovorim ...
Vec imam jednu 1 iz demokratije i danas bi trebao da nam pregleda odgovore na pitanja koja nam je zadao , tj da pitanja se nalaze u kjnizi DEMOKRATIJE za 3 RAZRED ...
Evo reci cu vas ta 3 pitanja koja su mi potrebna da znam odgovor ...

1- Koja je razlika izmedju ustava i ostalih zakona ?

2-Koje su osnovne ideje modernog konstitucionalizma ?

3- Koja su prava pojedinca garantirana ustavom i koja su zajednicka dobra navedena u njemu ?
(Koristite Ustav BiH , entiteta ili kantona/zupanija ...?

Eto to bi bila ta 3 pitanja , znaci potrebni su mi odgvori da bih dobio BODOVE , i na pomocu bodova dobijem ocjenu , do sada imam samo 1 bod , to je cista 1 ...
Pa vjerovatno vas ima koji idu u 3 RAZRED srednje skole i imaju demokratiju , pa vjerovatno ste odgovorili neki na ova pitanja ..
Nemam bodova ali bih vam sve dao sto imam jer i je stvarno potrebna POMOC ...
Hvala jos jednom !
1. Ustav ti je osnovni zakon koji je temelj drzave
2. Nikad cuo
3. Pravo na: slobodu, zivotni prostor, posao, slobodu govora
suiCidal je napisao/la:
1. Ustav ti je osnovni zakon koji je temelj drzave
2. Nikad cuo
3. Pravo na: slobodu, zivotni prostor, posao, slobodu govora
Vidi kralju , ti odgovore sto sam dobio ne bih dobio ni 0 ...
Meni treba detaljno , tj opsirnije da bih mogao prepisati u SVESCI ..
Hvala tebi na trudu ali to nije dovoljno
google majka.........imas li ti knjigu za demokratiju..ja sam je imao :)))))
Ovo su odgovri na ta pitanja a kod nas nisu trazili da pricas kad se prvi put pojavio ustav i te gluposti.Ako ti neko da odgovor na ta tri pitanja opsirno svaka mu cast ali nemas tu sta pisati toliko.
_MorgaN_ je napisao/la:
google majka.........imas li ti knjigu za demokratiju..ja sam je imao :)))))
Kralju , trazi sam nema , evo nadjes ti i fino mi izdvojis dobijes 5 km kredita !
Ustav je prvobitno vrhovni zakon jedne drzave koji je sveobuhvatan. Ustav odredjuje funkcije vlasti i moze ograniciti vlast. Ustavi mogu biti u pismenoj formi, a i ne moraju. U Izraelu i nekim azijskim drzavama ustavi nisu napisani.

Zakoni su samo dijelovi ustava, dakle pravila po kojima je ustav pisan. Napisan je od strane politickih organa. Postoji milijardu zakona na kojima se koncipira ustav i svode se uglavnom na pravila ponasanja cije krsenje moze rezultirati u sankcije.

Konstitucionalizam je prema svojoj definiciji princip ogranicenja vlasti. Moderni konstitucionalizam je karakteristican po tome sto svi politicki sistemi moraju ograniciti svoju vlast. Npr dijelenje vlasti na izvrsnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Sve to nista ne vrijedi ako se samo nalazi zapisano na papiru dok se ne realizuje. To je odrednica modernog konstitucionalizam.

Prema ustavu BiH, gradjanima su zagarantovana slijedeca prava:

-Pravo na privatni i porodicni zivot, dom i prepisku
-Slobodu misli, savjesti i religije
-Pravo na imovinu
-Pravo na slobodu kretanja i prebivalista ( pravo na dom )
-Pravo na zivot ( proizilazi iz prirodnih prava koja se podrazumijevaju za svakoga )
-Pravo na pravicno saslusavanje u gradjanskim i krivicnim stvarima
-Pravo na brak i zasnivanje porodice

Ne trebam kredit. Ne trebam hvala. Uzivaj u zivotu.

Ne citiraj me.

Post dobio aplauz od Philosopher

To je tacan odgovor sto si gore naveo ali ti kao odgovor moras da pricas pola sata,da objsnis detaljno a ne u dvije rijeci mene je znala nastavnca ebavati pola casa za jedno pitanje
Ja u 3. srednjem to ne ucim iz demokratije , zasad . Trenutno radimo "Modele demokratije" , "Kljucna nacela demokratije" , "Vlast" te "Politiku i provodjenje zakona" ...

U koju skolu ides ?
Znaci brate iz demokratije 1 dobit , pa to je van svake pameti.

- Ako si ista pratio na casu, slusao profesoricu dok objasnjava znao bi, takodje imam i ja demokratiju sada u 3.razredu.

- Zar ti je tesko uzet knjigu, naci tu lekciju, procitat citav text i sam onda da zakljucis ?

1. Ustav je skup zakona i pravila koji pomazu u organiziranju i funkcionisanju vlasti. Ustav odredjuje osnovne zakone i principe ili uredjenje vlasti.

Ovo sam sad iz knjige nasao za 2minute, procitao i tebi napisao ovdje. Nije tesko uzet knjigu i snaci se.

Post dobio aplauz od LavShinoda

ima knjiga

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.