Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 15 bodova

Dual CPU al pokaza 1 jezgra?!

230 pregleda · 14 odgovora · otvorena 07.09.2009. u 11:29

Imam problem s dualom CPU. Imam AMD Athlon 64 4200+ dual sck. 939, kad pritisnuo ctrl+alt+del pojavio ovo na slici

.

To treba 2 CPU USAGE HISTORY ( 2 jezgra) a sad 1.

Help.
Windows je nevjerovatno "glup" ponekad.

Flashiraj BIOS matične najnovijom verzijom koju nađeš i vidjeti ćeš promjenu.

Post dobio aplauz od Jason

DruGaBrieL je napisao/la:
Windows je nevjerovatno "glup" ponekad.

Flashiraj BIOS matične najnovijom verzijom koju nađeš i vidjeti ćeš promjenu.
Mozda ne zna flashirat, a znas sta se desi ako pogrijesis ^^
prEy_ je napisao/la:
Mozda ne zna flashirat, a znas sta se desi ako pogrijesis ^^
Ma ako paziš, u redu je. Ako treba objašnjenje, tu smo.

I još nešto, ti Yasco misliš da bi Task Manager trebao pokazati dva dijagrama, je li? Ako je to, ti u stvari nemaš nikakvih problema. Ali ako ipak hoćeš da se uvjeriš da CPU koristi obe jezgre, testiraj ga CPUid-om.
Ovako... Sve je tebi uredu. Windows 32bit je dosta "slab" OS. Mislim, podrzava samo 3 GB RAM-a. Ne moramo dalje pricati.
Tebi pise CPU usage, kao i svim ostalim, kao i meni, iako nam je Dual Core. Ti u sustini koristis 1 CPU ali 2 jezgre. Instaliraj, ako zelis, Everest. Vidjeces u donjem desnom cosku temperature. Pisace ti temperature obje jezgre ako ti je Dual Core.
Nemas razloga da se brines.

Post dobio aplauz od Jason

Ma ako paziš, u redu je. Ako treba objašnjenje, tu smo.

I još nešto, ti Yasco misliš da bi Task Manager trebao pokazati dva dijagrama, je li? Ako je to, ti u stvari nemaš nikakvih problema. Ali ako ipak hoćeš da se uvjeriš da CPU koristi obe jezgre, testiraj ga CPUid-om.
Prije pokazao 2 dijagrama a sad 1. kak? mislim da ne treba flash, jer pokazao 2! Moda do windowsa pijana.
Rješenje
Yasco je napisao/la:
Prije pokazao 2 dijagrama a sad 1. kak? mislim da ne treba flash, jer pokazao 2! Moda do windowsa pijana.
Vidi, hajde otvori neki program, recimo WinAMP. Zatim uđi u Task Manager i idi na Processes. Nađi winamp.exe, klikni desnim na njega i odaberi opciju Set Affinity. Tu ćeš vidjeti da su obe jezgre iskorištene.

Uostalom, opciju Set Affinity nećeš ni naći ako ne koristiš proc. sa više jezgara.

A kako imaš procesor sa dvije jezgre a ti opet ne nađeš opciju Set Affinity znači da bi ipak trebao flashirati BIOS novom verzijom koja se snalazi sa tvojim Athlonom.

A da možda nisi revertirao BIOS na starije opcije? Da matična ne koristi Dual Bios čip?
Vidi, hajde otvori neki program, recimo WinAMP. Zatim uđi u Task Manager i idi na Processes. Nađi winamp.exe, klikni desnim na njega i odaberi opciju Set Affinity. Tu ćeš vidjeti da su obe jezgre iskorištene.

Uostalom, opciju Set Affinity nećeš ni naći ako ne koristiš proc. sa više jezgara.

A kako imaš procesor sa dvije jezgre a ti opet ne nađeš opciju Set Affinity znači da bi ipak trebao flashirati BIOS novom verzijom koja se snalazi sa tvojim Athlonom.

A da možda nisi revertirao BIOS na starije opcije? Da matična ne koristi Dual Bios čip?
OK, probat cu poslije 16h ,jer na poslu sam.
joj jbt pa de otvori task manager klikni na performance pa na view pa na CPU history i ONE GRAPH PER CPU,ccc sta vi ne znate
za sta ljudi dobiaju aplauze pa to je za plakat
vrabaCC je napisao/la:
Ja imam intel P4 3.0 .A ovdje pokazuje 2 jezgre :S
To isto prije imao sad 1. Hmmm.
Probaj windows instalirat ponovo mozda je do toga..Posto postoju mogucnost da nije ucitano sve..
Ako to nepomogne fleshuj BIOS...
A ako i to nepomogne onda googlaj brate :P
A hajde još u BIOS-u pogledaj da li ti je ACPI uključen. Ako nije, nemoj ga ni uključivati osim ako ne planiraš reinstalirati Windows poslije. Moderni Windowsi odavno koriste taj interface za utilizaciju procesora iz BIOS-a. A, ako je uključen a ti opet imaš ovaj problem, flashiraj BIOS.
Uspio sam, bio je do BIOS-a, "LOAD OPTIMIZED DEFAULTS" Onda evo 2 dijagrama. :-D

Ipak tnx vam puno.
Najbolje resenje:

Odnesi kod majstora sto je sigurno sigurno nemoj se ti zezat sa tim da jos vise sjeb*s!

Ako ti radi normala mislim toliko koliko pise da ti je jak kao da je bitno da li pise?Zbog cega?

Najbitnije je da radi a da li ce pokazivati da je dual sock nije bitno meni pise da imam 1.8ghz a imam 3.0ghz nek pise sta pise!

Ako ti ne radi kao dual sock onda je to nesto ako radi sta je bitno?Ha?

Ali u svakom slucaju odnesi to kod majstora platis nekoliko ili jedan cener i rjesen problem.

Ajd vozdra!:D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.