Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Mjesec Ramazan

317 pregleda · 6 odgovora · otvorena 21.08.2009. u 20:47

Prije svega zelio bi da cestitam mjesec ramazan svim pripadnicima islamse vjeroispovjesti
Ramazan serbif mubarek olsun

Sa ovom temom nemam namjeru da nikoga uvrijedim

Evo za sve one koji odluce po prvih puta postiti nekoliko korisnih informacija o mjesecu Ramazanu.
Treci islamski sart je - postiti mjesec Ramazan
Sta je Ramazan?
Ramazan je mjesec u kojemu je pocela objava Kur`ana. U tom mjesecu Allah dz.ss. naredio nam je da postimo, odnosno da se od zore do zalaska Sunca ustegnemo od jela, pica, pusenja i drugih tjelesnih prohtjeva. Znaci postiti mjesec Ramazan je FARD (FARZ-NAREDJENJE).
Sta je post i ko je duzan postiti?
Post je kao i namaz , zahvala i pokornost Allahu dz.ss. a postiti su obavezni svi zdravi, pametni i punoljetni muslimani i muslimanke. Post pocinjemo nijetom koji glasi: NEVEJTU EN ESUME LILLAHI TE^ALA MIN SSEHRI RAMADANE sto u prevodu znaci: U ime Allaha dzelessanuhu ja odlucih postiti ramazanski post. Kome je potesko nauciti ovaj nijet moze zanijetiti i na bosanskom jeziku, jer Allah razumije sve moguce jezike.Bitno je znaci zanijetiti od srca, iskreno i istinski.
Ramazan je mjesec ibadeta i dobrocinstva.Uz Ramazan se obilnije uci i prevodi Kur`an, slusaju vazovi u dzamijama. Uz Ramazan smo obavezni dati zekjat i fitr. Naravno lijepo je podijeliti i sadaku. Uz Ramazan se takodje klanja i Teravih-namaz. U toku Ramazana smo duzni posebno se cuvati ruznih djela, rijeci i misli, jer je Ramazan mjesec Allahove milosti i oprosta. Ko ne bude mogao postiti Ramazan duzan je napostiti te dane sto prije poslije Bajrama. Ako neko zbog bolesti (teske) nemoze postiti duzan je da za svaki propusteni dan nahrani po dva siromaha, znaci moze platiti post.
Ako se uz Ramazan ne namjerno omrsimo, post nam nece biti pokvaren pa cemo nastaviti postiti. Ramazan se zavrsava Bajramom, najvecim Muslimanskim praznikom. Lijepo je posjetiti rodbinu, prijatelje i komsije i cestitati him taj Veliki Praznik. Nadam se da ce vam ovi savjeti koristiti. Inssallah!

Mjesec je ramazan i mjesec pobjede istine nad zabludom i laži:
"I reci: 'Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje.” (Kur'an, El-Isra, 81.)
Mjesec ramazan kao mjesec početka objave Kur'ana, mjesec je lijeka i Allahove milosti, dobrote, upute i svjetla vjernicima.
"Mi objavljiijenio u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast." (Kur'an, El-Isra, 82.)
"O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima." (Kur'an, Junns, 57.)
Kao što je Kur'an savjet, uputa, dobrota, lijek za srca vjernika i Allahova milost prema njima, tako je i određivanje Muhammeda, a.s., za vjerovjesnika u ramazanu također Allahova milost svim svjetovima.
"A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali." (Kur'an, El-Enbija,107.)

Ove recenice nisam ja pisao vec sam trazio po internetu kako sta da bi mnogima bilo malo ljepse objasnjeno
Fkt nepotrebna još jedna tema... bilo je par u vezi Ramazana. Al' et, red je.. RSMO again. 
Ramazan je mjesec bolji od hiljadu drugih mjeseci, i u njemu je noć Kadr bolja od hiljadu drugih noći.
1kajjaN je napisao/la:
Fkt nepotrebna još jedna tema... bilo je par u vezi Ramazana. Al' et, red je.. RSMO again. 
Entele brate gotivim te ali haj molim te procitaj jedom temu do kraja pa postaj
svima RSMO oni koji su postili nadam se da su fino iftarili
Univerzalna karakteristika svih ljudi na ovom svijetu jeste religioznost. Ne postoji covjek koji nije religiozan, naime svi mi vjerujemo u nesto, te tu religioznost ispoljavamo na svojevrsan nacin. Apsurdno je reci da covjek nema vjeru, jer covjek kao samo mali segment sveukupne okoline nije nista do materije koja je pretpustena prirodi. Takva borba koju mi vodimo uopce nije lagana i cesto zelimo da imamo srecu i samim tim se molimo za tu srecu. Svi ljudi to rade na drugaciji nacin.

Tema je nice. Iako svoju religioznost ne ispoljavam na ovakav nacin, duboko postujem ovu religiju i sve njene vjernike. Ovo je dobar nacin da se ljudi integrisu.

RSMO

Post dobio aplauz od Philosopher

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.