Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Recenzija - Spore

163 pregleda · 3 odgovora · otvorena 12.07.2009. u 09:39

Pošto ne mislim da će mi se ova recenzija ikad prihvatiti, odlučio sam da je podijelim sa vama. Pisao sam prije 2-3 mjeseca odmah po izlasku igre. Igra je Spore, mishmash žanrova koji dolazi od proizvođača SImsa, u kojoj je glavni cilj igre evolucija

SPORE

Novi Maxisov pohod na tvrđavu zvanu casual rulja. Bez obzira što je Spore u mnogim stvarima kopirao starijeg brata (Sims), Spore je za dlaku orginalniji.

Ako vas je ikad interesovalo kako je nastao život na Zemlji, kako je sve napredovalo, ili ako se samo želite igrati Boga, ovo je igra za vas. Iskreno, igra je za nijansu tamnija od Simsa (ali je i dalje bezobrazno djetinjasta) i to samo u vidu iskorištavanja evolucije kao tematike ovog naslova. Spore nije ni toliko revolucionaran kako se to predviđalo, ali i dalje može omogućiti pola sata zabave bez naknadnog pitanja „Gdje je ovo sve otišlo?“ Također ako samo želite vidjeti kako Black&White izgleda iz druge perspektive, nećete imati nikakvih problema sa odigravanjem i kupovinom ove igre.

Odmah po ulasku u igru osjeća se sva orginalnost, i to u vidu biranja jedne od desetak generičkih planeta u univerzumu, na kojoj će i započeti vaš život. Cut-scena pokazuje meteor kako leti prema planeti koju ste izabrali i pada u okean. Vaš cilj je, kao jednoćelijskom organizmu, izaći na pravi put, a to bi u ovom slučaju bio izlazak na kopno i povećavanje mozga. Ovaj dio je jedna vrsta laganog zagrijavanja, jer sve previše liči na Flash igrice koje se igraju preko interneta. Ništa teško. Cilj vam je, u 2D-u loviti manje, i bježati od većih organizama, uporedo se razvijajući, i u maloj nijansi osjećati moćan editor, koji će u kasnijim fazama biti glavni temeljac ove igre. Na samom početku se morate odlučiti da li će vaša kreature biti biljojed, mesojed ili svaštojed što će se osjetiti i u kasnijim fazama kada će npr. poprimiti osobine predatora, ako ste bili mesojed kao jednoćelijski organizam.

Nakon vašeg razvijanja slijedi odlazak na kopno, gdje ćete zajedno sa još par stotina „produkta“ Maxisove mašte krčiti put svemiru, ali... Prije svega morate razmišljati kao prava jedinka, a to ćete prvo postići kreiranjem vaše kreature u svemoćnom editoru. Napravite šta god želite, od jednonoge mačke sa tri pršljena do trookog nosoroga na tačkice koji još zna pjevati „What a Wonderful World“. U ovom periodu editor je zasigurno najzanimljiviji i najlepršaviji. Razvijate se kao i u prvoj fazi, jedući druge kreature ili biljke i bježeći od jačeg i većeg koji zna iznuditi novac za ručak. Sakupljajući dijelove tijela iz kostura koji leže po putu možete vašu kreaturu nadograditi u editoru, a sada postoji, pored ognja i mača, novi način dobijanja iskustva – prijateljstvo sa drugim kreaturama. Druge kreaturea su na razini vaše, sve što trebate je otići na njihovu teritoriju i odlučiti šta ćete sa njima. Sve u svemu, uz dovoljno korištenje editora ovaj dio igre bi trebao biti najzanimljiviji.

Nakon toga slijedi Tribal faza u kojoj je glavni cilj napraviti selo i razvijati se u stilu pećinskih ljudi (naravno još uvijek tukući slabije i bježeći od jačih), a moram priznati da je ovo najdosadniji dio. Igra se pretvara u RTS u kojem morate napraviti dovoljno vaših poštovalaca lika i djela Jelene Karleuše prije nego što sravnite neprijateljsko selo sa zemljom (ili ga pridružite sebi na mirnodopski način). Klasični tank rush., u kojem je nazanimljiviji dio zanemaren, pa se sve svodi na ubijanje neprijatelja, odnosno drugih sela. U međuvremenu morate od nečega živjeti, pa ne bi bilo loše poslati vaše kreature da love, ili da pecaju ako ste mesojed, ili da beru voćke sa drveća, ako ste biljojed

Nakon toga ide faza civilizacije, koju možemo svrstati rame uz rame sa današnjim životom (izumemo li Spore-ove napredne stvarčice), u kojoj je glavna stvar sada postalo sakupljanje Spice-a, izvora snage i mladosti. I ovaj dio se nije puno promijenio u odnosu na tribal fazu, izuzmemo li povratak editora! Da, ovaj put sa editorom napravite vlastita vozila, kuce ili odjecu vasih kreature. Ovaj put je citava planeta otvorena za istraživanje, a protivnike pokoravate religijskim, ekonomskim ili borbenim načinom. Samo još da napomenem da su sad sve ostale kreature nalik vašoj zbog sistema razvoja evolucije, a ovdje imate i nekakav dio za interakciju sa drugim gradovima – zanimljivo dok traje.

I kao šlag na tortu dolazi svemirska faza u kojoj, kretajući se u svemirskom brodu obilazite galaksije i rušite red, ubijate slabije i bježite od jačih (ovdje se vraća princip igre iz prve dvije faze), obavljate questove i zarađujete novac. U stilu Star Warsa otvara se svemir i možete, ploveći od planete do planete, biti Freelancer, ili raditi za druge nacije, neke su prijateljski nastrojene, neke ne. Nekima morate sakupiti kreaturu zbog koje bi mogli izumrijeti, nekima morate istrijebiti drugu naciju. Odlično.

A sad malo o samoj igri, grafika bi se mogla svidjeti onima koji su na životnoj vagi nageti crtanima, animeu, emosima i Emeriku Gudelju. Previše cartoonish za moj stil, i previše „Simsoliko“, drveće je pandan onim iz Happy Tree Friends, a sam izgled planete iz daleka je jako loš jer se većina detalja gubi, zvuk – opet Simsovski, ako vam rečenice tipa „aakahhakhaphaćhaščhapknmnoxjonxjnxošjšynodjhjoa“ ne predstavljaju problem, onda se možete uživiti u ulogu jednonoge skakuće varijante Spidermana. Fizici igre moram skinuti kapu i reći da je ovo zaista igra u kojoj fizički model dolazi do izražaja. Prosto je nevjerovatno kako kreature koje ste vi napravili mogu hodati, skakati, sprijateljiti se, napadati, jesti itd...

Igra je posebna po tome što je nevjerovatno orginalna, zabavna i smiješna ali je u propast bacaju repetativnost i blage varijacije. Ako ste ipak više od 10 sati dnevno igrali Black&White, ne postoji razlog da i ne probate ovo Maxisovo čudo.

85%

Ako i vi imate nekih recenzija, napišite ih ovdje

par. ss ova

Cuo sam za ovo negdje moguce i u prolazu , al' uglavnom nista detaljno.Super se cini igra , iako imam osjecaj da meni nebi legla jer nisam bas ljubitelj ovakvih igara

A btw:Kakva konfiguracija i to ? ako ne znas tocno , znas li barem
treba li jaka il' moze i slaba

P.S:Mozda je ovo jos jedna tema koja pokazuje kako se administracija ne brine o mnogocemu
xxxk je napisao/la:
Cuo sam za ovo negdje moguce i u prolazu , al' uglavnom nista detaljno.Super se cini igra , iako imam osjecaj da meni nebi legla jer nisam bas ljubitelj ovakvih igara

A btw:Kakva konfiguracija i to ? ako ne znas tocno , znas li barem
treba li jaka il' moze i slaba

P.S:Mozda je ovo jos jedna tema koja pokazuje kako se administracija ne brine o mnogocemu
Nisi nikako mogo ovo čuti, recenzija je moja

naravno čitao sam druge recenzije, i upoređivao ih sa mojom ali ništa nisam prekopirao

naravno da je forum za nijansu normalniji rado bih pisao recenzije svake sedmice, ali nije pa...

Uskraćen sam za PC nove generacije, pa pišem recenzije za malo starije igre ili igre koje ne traže jaku konfiguraciju
aBd uskoro kupujem novu grafičku, pa ćete moći ćuti nešto i o novijim igrama

evo ti minilani zahtjevi

Windows XP:

* 2.0 GHz P4 processor or equivalent
* 512 MB RAM
* A 128 MB Video Card, with support for Pixel Shader 2.0
* At least 6 GB of hard drive space

Windows Vista:

* 2.0 GHz P4 processor or equivalent
* 768 MB RAM
* A 128 MB Video Card, with support for Pixel Shader 2.0
* At least 6 GB of hard drive space

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.