Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Pisanje vijesti

242 pregleda · 15 odgovora · otvorena 10.07.2009. u 12:07

Svima se dogodilo da kad napisu vijest - bude odbijena. Vi se zalite, pisete peticije, bijete i palite portal - a jeste li ikada razmisljali zasto vam je vijest odbijena? Da vam se to ne bi dogadjalo, i da bih ja, koji ne mogu pisati vijesti, barem malo uzivao citajuci svjeze (nema vise riddla - nema vijesti ) vijesti - sada cu vam pomoci.

Postoje dva nacina za pisanje vijesti: da prevodite sa nekog stranog sajta ili da "prepricate" vijest sa nekog Balkanskog foruma, portala i sveukupno sajta.

~~ Prevodjenje

Kada vam admin ili global moderator odbije vijest (a vi je prevodili), prva stvar ce biti da ste prevodili sa Google Translatorom.

Ako mislite pisati iole dobre vijesti, a da ih prevodite - prvo naucite taj jezik pa tek onda nesto radite...

Posto 60% ovog sajta solidno zna engleski jezik - skoncentrisat' cu se na njega.

Stranice na kojima mozete naci vijesti:

~ Hltv, igre, i vijesti za konzole:
www.gamespot.com
www.eurogamer.net
www.hltv.org

~ Malo vise u vezi kantera:
www.fnatic.com
www.sk-gaming.com
www.mymym.com

~ Hardware (ne pisem puno oko Hardwarea, pa bih volio da me dopunite ):
www.fudzilla.com
www.guru3d.com

Napomena: Ovo nisu sve stranica sa vijestima, sve ostale mozete naci na www.google.ba.

A sada - prevodjenje. Ako ne znate eng. fraze, i ako ne znate raspoznati vremena i prevesti ih - nemojte ovo citati.

Vecina vijesti se sastoji od najmanje 3 paragrafa (rijetko kad bude manje od 3, al' se desi..) zbog preglednosti i urednosti.

Kada zelite da prevodite vijesti, kopirajte jedan po jedan paragraf u Word ili Notepad i krenite prevoditi. Ako gdje "zapnete" ili drugacije receno - ako neku rijec ne mozete prevesti, nemojte okolisati da koristite Google Translator, ali nemojte cijele recenice u njemu prevoditi jer on u 70% slucajeva prevodi bukvalno.

Kako je cannabis rekao, vi mozete napisati maximalno 3, eventualno 4, vijesti po danu - pa iskoristite to. Svaki dan odvojite 30 minuta (pola sata) i napisite vijest ali zapamtite da vijest pregledate 2-3 puta, da ne bude nekih kardinalnih gresaka (npr: "ja bi" i sl.).

~~ Prepricavanje

Ovo je, po meni, teza varijanta pisanja vijesti - ali uzima manje vremena. Sve sto trebate uraditi je da vijest prepricate svojim rijecima i svojim vokabularom. Pozeljno bi bilo da uzmete 2-3 iste vijesti (na razlicitim portalima) i prepricavate uporedo, ubacujete svoje recenice i sl.

Da vam dam primjer. Zamislite da je ovo recenica:

..blabla...i oni su rekli da ce glavni lik Assasin's Creeda zvati...blabla..

Zasto da skratite cijelu recenicu? Ubacite neke svoje rijeci.

RELOADED recenica:

..blabla...i rekli su da ce se glavni lik Assasin's Creeda - Altair, kojeg je Ubisoft i njegov tim fantasticno napravio i slobodno mozemo reci da je "ozivio" novog junaka video-igara, zvati...blabla..

Vidite da je recenica produzena? Vi dobivate na duzini vijesti i imate vise sanse da vam prime vijest - a ja i ostali koji citamo mozemo saznati vise podataka.

Takodjer, pokusajte napisati i neke svoje recenice, radnju neke igre, opis necega i svasta drugo. Nemojte misliti da uzalud pisete, jer ima onih kojih citaju - a prvi medju njima sam ja.

Pa, gdje se nalaze te vijesti? Na skoro svakom gaming portalu sa Balkana.

~ Portali sa Balkana koje nisam mogao razvrstati kao prije:
www.sarajevo-x.com
www.bug.hr
www.virtualnigrad.com
www.croportal.com
www.bih.net.ba
www.cafemontenegro.com
www.vidilab.com
www.cafe.ba
www.pcchip.hr

Napomena: Ovo nisu sve stranica sa vijestima, sve ostale mozete naci na www.google.ba.

Sve vijesti mozete fantasticno uraditi za manje od 10 minuta, a da citaoci uzivaju u njima - samo vam treba malo maste, znanja i spretnosti sa rijecima.

Volio bih da vas ova tema, koja i nije Bog-zna-sta, podstakne da krenete pisati vijesti i da obogatite nas forum, i da mu pomognete u razvoju.

Nadam se da sam vam iole malo pomogao, jer ima puno ljudi koji znaju bolje od mene (reloaded, spy, seph, v3trox, philosopher i mnogi drugi) a nisu napisali, pa evo ...

PS: volio bih da se svi "aktivisete" po pitanju vijestu i da me dopunite sa nekim siteovima i objasnjenjima jer ovo nije "FULL-TUT". Kao sto sam gore napisao; Nemojte misliti da uzalud pisete, jer ima onih kojih citaju - a prvi medju njima sam ja.

PS2: Zamolio bih vas samo da pisete sa č, ć, ž, dž, đ jer je lijepo vidjeti takvu vijest i lijepo je citati.

PS3: Ovim putem bih zelio da zamolim nekog od admina da mi omoguci pisanje vijesti.

Ja odoh na more i nema me petnaestak dana, uzivajte bez mene - ne znam kako cete izdrzat'.

Dovidjenja / Goodbye / Arrivederci / Poka / Au Revoir / Auf Wiedersehen / Andio Sas / Ja, Mata / Adeus / Adious / Selamat Jalon

(Jezici: Bos. / Eng. / Ita. / Rus. / Fra. / Njem. / Grcki / Jap. / Port. / Spa. / Indo. )
Heheh sretan put..
Ja prevodim sa njemackih sajtova najvise, jer mi ide bolje nego engleski ali eto nekad nece da prihvate :D
Ja sam ti rekao sta ti je za činiti... bit ćeš ti onlajn i sa mora ne brini se
more je provod, more su koke, more je izvor zivota...

~ skala me pwna

Svaka cast za ovo, GL !
Lijepa tema Fino si ovo napis'o
dinoxus je napisao/la:

~ skala me pwna

Svaka cast za ovo, GL !
nije tako vec;

Zabranjeno Pusenje - Pisonja i Zuga
Svaka cast na trudu. Lijepo se provedi na praznicima.

Ne bi bilo lose da prelistate gaming ili informaticke casopise. Ima tu mnogo materijala koji mozete iskoristiti za pisanje vijesti. Paralelno sa tim mozete malo i svoj vokabular obogatiti jer su ti casopisi napisani od strane obrazovanih novinara. Nece vam biti na odmetu ako pokusate. Nista ne gubite, a mozete dosta toga dobiti.
Za harware jos:
www.anandtech.com
www.hardwarezone.com
www.tomshardware.com
Fino je ovo potrudio se se ....

Al mislim da je i ova tema dovljna http://www.gamers.ba/forum/10/56309/-tut-pisanje-vijesti-na-g-ba/

Al opet kazem svaka cast, kod tebe je malo detaljnije...
Da kazem,super si se potrudio,samo nije "kantera" nego "countera ili CS-a"
Pleasure je napisao/la:
Fino je ovo potrudio se se ....

Al mislim da je i ova tema dovljna http://www.gamers.ba/forum/10/56309/-tut-pisanje-vijesti-na-g-ba/

Al opet kazem svaka cast, kod tebe je malo detaljnije...
Ma znam, al' rekoh da napisem temu da barem 1-2 krene pisat' vijesti da imamo barem nesto...

Dok je bio riddle sve su vijesti bile up-to-date, a sad...

@killercs; a kako se cita "counter" ?

Je l' kazes: "Odoh igrat' countera." ili "Odoh igrat' kantera." ?
steta pa ranije nije napisana tema :S

thx.... lijepo objasnjeno !
Sve vec poznato, riddle je nekad napisao tut o ovome ali niko to nije htio citati.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.