Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Bh gaming article...

358 pregleda · 0 odgovora · otvorena 21.01.2006. u 15:59

evo, napisao sam nesto na bosanskom, ako bude ista valjalo prevodim na engleski, nije problem

Krivo mi je sto cu, kao i vecinu svojih clanaka morati poceti spominjanjem rata, koji se desio ne tako davno u mojoj drzavi - Bosni i Hercegovini.
Rat nije pogodio samo nase zivote, imovinu i drzavu... vec je imao i velikog uticaja na gaming u BiH.
Unazadjeni desetak godina, docekali smo internet sa velikom nevjericom (ili nedostatkom para). Bilo je to vrijeme kada se sastavljao kraj sa krajem, a prema susjednim zemljama smo jos uvijek osjecali neku zatvorenost, vjerovatno radi rata i predrasuda koje on ostavlja u ljudima, tako da smo prvih godina gaminga uglavnom bili ograniceni na LAN igranje.

Kako materijalne posljedice rate polako blijede, tako su i igraci dobijali zelju (i finansijske mogucnosti) za igrom preko neta, te se Bosna I Hercegovina polako ali sigurno pocinje ukljucivati u svjetski gaming.
Prvi veliki korak za bosanski gaming ucinio je gamer pod nickom Maestro. Ubrzo dobija podrsku od ostalih bosanskih gamera te ekipu sada cine :

- bU (php i design, liga),
- dottler (server administrator, HLTV admin, uploader, liga),
- Maestro (gfx, tekstovi, liga)
- mali_zeleni (uploader),
- weLLa (admin za ligu, tekstovi).

Skupina gore navedenih igraca prave stranicu WWW.CSBIH.COM, te tim cinom ujedinjuju gamere u Bosni I Hercegovini te im daje morala da igranje u BiH dignu na novi nivo.

Stranica je izgledala ovako
http://web.archive.org/web/20030205090937/www.csbih.addr.com/index.php
(oprez nostalgicari)

Kasnije, WWw.csbih.com prelazi u www.gamers.ba koji oficielno postaje glavno okupljaliste igraca BiH-a. Novi izgled, funkcije, sistem bodovanja te jos mnogo novina ponukalo je cak i mladje da udju u svijet igrica.

Prvi klan koji je osnovan bio je NOXICUS[NX]. Osnovali su ga [NX]Shadow , [NX]Ado_B i [NX]CAGE. Pored www.csbih.com/www.gamers.ba to je bila najveca motivacija drugima da i oni naprave svoje klanove ili da pokusaju uci u NX, te time doprinesu poboljsanjem kvaliteta gaminga u BiH.
Zelju za profesionalizmom, koja se javlja ubrzo nakon nastanka NX-a, popratile su bolje, jeftinije i brze usluge internet providera, te time i mi zvanicno stupamo u svjeski gaming.
(stranicu mozete pogledati ovdje

www.noxicus.biz

Mozda mi nikada necemo dostici nivo klanova kao sto su SK, 4K, 3D, ali sada nas svijet makar nece pamtiti samo po ratu, cevapima, bosankama, piramid i Bruce lee-ovoj statui vec po izuzetno kvalitetnom i vrijednom lineup-u, koji se po ulozenom trudu nimalo ne razlikuje od gore navedenih klanova.

napominjem da josh uvijek nije gotovo, ovo je samo gruba forma texta, pa ako ista valja da nastavim pisati, hvala!

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.