Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] VB.net ActiveX kontrole vol. 2

122 pregleda · 4 odgovora · otvorena 27.06.2009. u 14:32

Pozdrav raja,

Pošto sam imao posla kao konj nisam stigao napisati tutorial ali ipak neznam o čemu bi. Odlučio sam opisati druge kontrole koje su ostale u VB.net jer se i one često koriste. Moramo ovaj dio potpuno savladati pa onda prelazimo na surovo programiranje. Znači bez neke bezvezne priče počnimo sa tutorialom :

1. Statusbar je jedna ljepa ActiveX kontrola koja nam pruža pogled na stanje aplikacije koju pokrećemo. Možemo u njega dodati mnogo stvari a neke su Label, Progressbar, Dropdown Button (ovo je nešto novija kontrola koju nismo radili i služi kao padajući meni). Jednostavan je za koristiti i veoma vizuelno dočaravajuć xD. Nalazi se na dnu aplikacije kao default mijesto u aplikaciji.

2. Radiobutton je button koji nema funciju kao i obični button nego služi više za odabir nekeopcije ili tok radnje procesa, tj. ako kliknemo na jedan drugi će biti na Disable a taj na kojeg smo kliknuli Enable i njegove linije kod bit će pokrenute. Ima izgled na mali krug sa koncentričnim krugom unutar njega koji je crne boje ako je aktivan.

3. Richtextbox je nešto slično običnom Textboxu samo što njegova veličina se može mijenjati u svim pravcima tj. u širinu i visinu (mislim da se vako kaže). Koristi se u u Home-Made text editorima ili aplikacijama koje zahtijevaju više prostora za upis informacija.

4. Toolstrip je često korištena komanda za dodavanja buttona u jedan red. Često je viđen u svakoj aplikaciji sa nešto složenijim UI (UserInterface). U njega jednostavno dodajemo button i mijenjamo ikonu kao i u običnom buttonu.

5. Tabcontrol ste vidjeli u modernijim Web Browserima kao Mozzila Firefox i Google Chrome (da nespominjem IE). Služi da optimiziramo UI i umjesto više Form-i da stavimo sve u jedan samo pod drugim Tab-om. Jednostava je za korištenje takođe. Standardno dolaze dva tab-a kao najmanji moguć broj njih. Preporučeno je da se njemu zada opcija da Docka na nivou "Fill".

6. Montcalendar nije ništa drugo nego obični kalendar u kojem možemo zadati šta će se desiti kojeg datuma ili slično. Često se upotrebljava u nekim planerima ili kod mašina kontroliranih preko PC-a. Za njega nije potrebno mnogo koda da se koristi te dobrinosi vizualnom izgledu aplikacije. Njega možete naći u Windows postavkama za sat.

7. Checkbox je nešto slično Radiobutton-u samo što je razlika u tome da se klikom na Checkbox pojavi kvačica koju ste također vidjeli u dosta aplikacijia i s njime se izabiru opcije koje korisnik želi ostvariti ili koristiti. Unutar kvadrata nalazi se crna kvačica koja se klikvima može poništiti i ponovno pojaviti.

8. Notify icon služi za prikazivanje icone aplikacije ili neke druge ikone u Windows Tray-u. Često je korišten kod komplikovanijih programa koji mogu raditi sami u pozadini, kao npr. Antivirusi, Driveri ili neke Windows aplikacije. Često je upotrebljavana sa razlogom da se prikaže da je ta aplikacija pokrenuta i da je spremna za koristiti te se i često koristi za prikazivanje Tooltipa.

9. Menustrip je slično Toolstripu jer on sadrži buttone ali druge vrste takozvane Padajuće menije koje sam već spomenu. Može se dadati ikona ali se često ne koristi radi estetike i lakšeg pristupa. Najčešće u njemu se javlaju meniji kao File, Edit, View itd. Nalazi se na vrhu aplikacije jer je gore Dock-an kao standardna opcija a može se i naći i sa strane ili nešto slično.

10. Tooltip je mala ali ipak korisna kontrola koja kad se miš nalazi na nekom zadatom mjestu duže vrijeme javlja jean mali savjet kako bi korisnik lakše odlučio za izbor nečega ili pojašnjava radnju koja ta opcija izvršava. Jedan Tooltip može sadržavati više savjeta te nije potrebno da se svaki put otvara novi. Dosta je jednostavan i nije toliko upadljiv kao i druge aplikacije.

Nadam se da vam se svidio tutorial i da ste također nešto naučili. U sljedećem tutorialu ćemo objasniti kako koristiti svaku pojedinu ActiveX kontrolu koju smo nabrojali. Poslje toga prelazimo kao što sam već rekao na programiranje u Visual Basic programsom jeziku.

Pozdrav i budi te vrijedni i pravite svoje male aplikacije !!!
aj fino :$ svaka cast na izdvojenom trudu

nadam se da ce nekome zatrebati, koga zanima...

mene cisto informativno...

vise sam za movie making..

tako da mene nezanima vb :D

al svaka cast jos jednom
IGMIT je napisao/la:
WOW, ima ovog puno za čitati !!! xD
To si stavio za aplauz xD

Nije los tut...
nigel92 je napisao/la:
To si stavio za aplauz xD

Nije los tut...
Pa ako je ko voljan nek ga opali i gore i ovdje da se ljepo vidi !!! xD

Ma nisam, nije mi se dalo edit pa sam odmah napisao u odgovoru. :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.