Dosadio vam je Vegas ? Zelite nesto bolje i ljepse ?
Dakle ovo je moj prvi tut o AAE (Adobe After Effects) stoga oprostite mi ako bude kakvih gresaka..
Moj tutorijal je u AAE CS3 stoga moze biti malih poteskoca ako imate drugu verziju.
Pa pocnimo.
Nakon sto pokrenete Adobe After Effects (u daljem textu AAE) pojavit ce vam se prozor slican ili isti ovom :

Posto sada nemate osnove da radite , napravit cemo podlogu (sto je u Vegasu insert video track) tako sto cemo ici na Compostion=>New Compostion.
Podesite ovakve mjere (mada mozete i po svom) :

Kliknite na OK. Sada bi vam se trebao prikazati prozor (crni) i tu ce biti vas film, tu cete gledati sta radite i sve to...
Sada je vrijeme da napravimo neki effekat.
Idite na Layer pa New pa Solid. Izaberite boju i sve to (najbolje je da ostavite kako jeste) i kliknite OK.
Sada vam se u lijevom cosku dolje pojavila jedan layer. Princip je slican ko u PS-u.
Sada je vrijeme da dodamo neki efekat.
Idite Effects=>Simulation=>Practical World
Trebali bi dobiti ovakav prozor :

Na slici sam vam objasnio sta otprilike sta znaci.
Dakle sada malo pojerite timeline (u desno narevno)
Dakle primjetili ste kako se sve "rasprsilo". U biti ovo i nije neki effekat.
Sada je vrijeme da effekat malo uredimo.
Idite na ono gdje sam vam napisao uredjivanje effekata (s lijeve strane) i nadjite Pshyisics
Dakle tu imate da birate sta ocete...
Sad pod Animation odaberite Cone Axis i opet malo premotajte Time Line.
Primjetili ste da sada ide prema gore.
Isto tako mozete promjeniti animaciuju u npr. direction axis pa ce ici u stranu.
Pod editovanjem se mozete igrati sa effektima pa ovaj mozete pretvoriti u vatrene tackice (sto padaju s neba).

Sada kliknite desni klik na ono gdje editujete effekte i idite remove all.
Sada vam se ovaj effekat izbriso.
Sada idite na Effects=>Simulation=>CC Snow
Sada vidite da se napravio snijeg.
Narevno vi ovo mozete editovati i napraviti veoma lijep effekat kada editujete nesto...

Vidite kako sam ja to namjestio
.
Sada opet izbrisite effekat i idite Effect=>Simulation=>CC Star Brust.
Ovaj effekat mozete korisititi npr. kada "putujete kroz vrijeme" u vasem filmu..Uz mala podesavanja mozete dobiti pravu simulaciju zvijezda.

Bezveze sada da vam ja nebi objasnjavao svaki effekat , vi to mozete sami gledati i uzivati i prekrasnim effektima kojih zaista ima mnogo.
Sada cu vam objasniti kreiranje Texta.
Uz to cu koristiti effekat CC Snow.

Za Solid background sam koristio samo CC Snow effekat (malo udebljane tackice) dok sam za text koristio (kao sto mozete vidjeti) :
Effect=>Simulation=>CC Burn Film
Effect=>Simulation=>CC Threshold
Effect=>Blur & Sharpen=>Radial Blur
Na slici mozete vidjeti moje postavke.
Narevno kao i sa solidom vi mozete baratati i sa textom.
Ovo su dakle bile osnove AAE-a a uskoro ce moji novi tutovi o Vegasu i AAE-u.
Hvala na citanju.
Tut by mandA
Dakle ovo je moj prvi tut o AAE (Adobe After Effects) stoga oprostite mi ako bude kakvih gresaka..
Moj tutorijal je u AAE CS3 stoga moze biti malih poteskoca ako imate drugu verziju.
Pa pocnimo.
Nakon sto pokrenete Adobe After Effects (u daljem textu AAE) pojavit ce vam se prozor slican ili isti ovom :

Posto sada nemate osnove da radite , napravit cemo podlogu (sto je u Vegasu insert video track) tako sto cemo ici na Compostion=>New Compostion.
Podesite ovakve mjere (mada mozete i po svom) :

Kliknite na OK. Sada bi vam se trebao prikazati prozor (crni) i tu ce biti vas film, tu cete gledati sta radite i sve to...
Sada je vrijeme da napravimo neki effekat.
Idite na Layer pa New pa Solid. Izaberite boju i sve to (najbolje je da ostavite kako jeste) i kliknite OK.
Sada vam se u lijevom cosku dolje pojavila jedan layer. Princip je slican ko u PS-u.
Sada je vrijeme da dodamo neki efekat.
Idite Effects=>Simulation=>Practical World
Trebali bi dobiti ovakav prozor :

Na slici sam vam objasnio sta otprilike sta znaci.
Dakle sada malo pojerite timeline (u desno narevno)
Dakle primjetili ste kako se sve "rasprsilo". U biti ovo i nije neki effekat.
Sada je vrijeme da effekat malo uredimo.
Idite na ono gdje sam vam napisao uredjivanje effekata (s lijeve strane) i nadjite Pshyisics
Dakle tu imate da birate sta ocete...
Sad pod Animation odaberite Cone Axis i opet malo premotajte Time Line.
Primjetili ste da sada ide prema gore.
Isto tako mozete promjeniti animaciuju u npr. direction axis pa ce ici u stranu.
Pod editovanjem se mozete igrati sa effektima pa ovaj mozete pretvoriti u vatrene tackice (sto padaju s neba).

Sada kliknite desni klik na ono gdje editujete effekte i idite remove all.
Sada vam se ovaj effekat izbriso.
Sada idite na Effects=>Simulation=>CC Snow
Sada vidite da se napravio snijeg.
Narevno vi ovo mozete editovati i napraviti veoma lijep effekat kada editujete nesto...

Vidite kako sam ja to namjestio
.Sada opet izbrisite effekat i idite Effect=>Simulation=>CC Star Brust.
Ovaj effekat mozete korisititi npr. kada "putujete kroz vrijeme" u vasem filmu..Uz mala podesavanja mozete dobiti pravu simulaciju zvijezda.

Bezveze sada da vam ja nebi objasnjavao svaki effekat , vi to mozete sami gledati i uzivati i prekrasnim effektima kojih zaista ima mnogo.
Sada cu vam objasniti kreiranje Texta.
Uz to cu koristiti effekat CC Snow.

Za Solid background sam koristio samo CC Snow effekat (malo udebljane tackice) dok sam za text koristio (kao sto mozete vidjeti) :
Effect=>Simulation=>CC Burn Film
Effect=>Simulation=>CC Threshold
Effect=>Blur & Sharpen=>Radial Blur
Na slici mozete vidjeti moje postavke.
Narevno kao i sa solidom vi mozete baratati i sa textom.
Ovo su dakle bile osnove AAE-a a uskoro ce moji novi tutovi o Vegasu i AAE-u.
Hvala na citanju.
Tut by mandA