Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TuT] Sony Vegas 7.0 Effects

129 pregleda · 14 odgovora · otvorena 21.05.2009. u 18:53

Eo jedan kratki tut oko Vegasa 7.0 (mada moze posluziti i kod ostalih verzija).

Dakle u ovom tutorijalu cu vam objasniti neke effekte koje bi bilo lijepo koristiti (pogotovo u CS filmovima jer se ovaj tut najvise na njih odnosi)
Objasnit cu vam Saturation Adjust pomocu kojeg mozete da uljepsate sliku i boje (prvenstveno boje) i tako dodate svom filmu jedan solidan effekat.
Takodjer cu vam objasniti Radial & Quick Blur kao i Bump Map .

Blurovi vam sluze za kratku (a i duzu) pomutnju slike da bi se dodao efekat a Bump Map "izbacuje" tj. stvara texture slike kada dodate efekat.

Takodjer cu vam objasniti i Gradient Map pomocu koga mozete da "obojite" vas film.

Pa pocnimo :

Prvo cu vam dakle objasniti Saturation Adjust :

Saturation Adjust Sluzi za dodavanje ili editovanje postojecih boja u tkz. "zivopisnije" :

Orginal :

Kada koristimo Saturation :

Dakle kako cemo dodati efekat Saturation Adjusta :

Dakle idemo Video FX/Saturation Adjust/Reset to none i prevucemo na klip :

Tu mozete "baratati" sa podesavanjima ali ako hocete te "zivopisnije" boje korisite low na max a ostalo ostavite kako jeste.

Gore mozete vidjeti efekat koji dobijete.

Sljedeci efekat koji cu vam objasniti ,odnosno efekte, su Radial & Quick.

Prvo cu vam objasniti Radial Blur :

Ovdje vidite koje sve vrste Radial Blura imamo. Da se nebi zbunjivali najlakse vam je da odaberete Reset to None.

Prije :

Poslije :

Mozda vam se sada naizgled ne cini nesto posebno, sta vise kvari sliku, ovim efektom i koristenjem time code-a mozete napraviti zadivljujuce effekte.

Ovdje vidite kako izgleda Radial Blur kada "prevucete" efekat na klip.
Sa strenghtom mijenjate jacinu Blura dok u onom bijelom kvadratu (sha je vec) sa onom tackom mijenjate tkz. "epicentar" blura.

Quick Blur :

Prije :

Poslije :

Iako se naizgled ne primjeti neka velika promjena ovaj efekat moze dobro posluzit kada zelite nesto "zamaskirat" tj. staviti da se slabije vidi ... ili pak mozete ga korisiti sa timecodom kod intora.

Ovdje vidite kako izgleda efekat kad ga "prevucete". Ako dodate vise puta ovaj Blur slika se moze u potpunosti zamutiti .

Bump Map :

Prije :

Poslije :

Mozda vam se sad ne cini nesto posebno ali ja sam ovo samo "ofrlje" dodavo intezitet i height dok vi uz malo strpljenja i zivaca mozete napraviti jedan ili vise cool efekata.

Na prethodnoj slici vidite kako izgleda efekt Bump Map-a.
Uz malo truda i gledanja kao i strpljenja mozete napraviti jedan veoma "zavidan" efekt.

Gradient Map :

Postoje sledece opcije :

Kao i u prethodnim slucajevima ako odaberete Reset to none dobijete sve :

Pomocu ovoga mozete stvoriti efekat sunca (zuta boja), vatre, vode...

Primjer :

Ovo su bile neke osnovne upute oko koristenja ovih efekata... Narevno pored ovoga vi imate i YouTube za vizuelan prikaz svega ovoga.
Vi ove efekte ne morate koristiti kao u ovim slikama (zapravo nesmijete jer cete upropastiti film) vec malo mixajte i sklapajte.
Ako imate zelja da vam objasnim neki drugi efekat slobodno ostavite ovdje na temu ili pm ili GB.

TuT created by mandA

Pogledajte moj novi CS demo movie (45 sec, nez imal HQ ak ima gledajte pod njim jer je slika BUKVALNO uzasna) :

Headrush by mandA DEMO
Svaka cast za tut :)
Ajmo i za Adobe After Effects :P
coop je napisao/la:
Svaka cast za tut
Ajmo i za Adobe After Effects
Pravim al narevno nece biti obiman kao ovaj jer nisam nesto tako dobar u AAE.
empty_king je napisao/la:
Pravim ;) al narevno nece biti obiman kao ovaj jer nisam nesto tako dobar u AAE.
pff imas sjajni tutova za AAE na http://www.videocopilot.net/
uostalom mozes downloadat sa wareza njegove one pakete sa efektima tutovima itd...
good job =)
Odatle mi samo ima 1stvar dobra,ostalo ništa posebno ali svaka ti čast za trud,mnogo si TUT'ova napisao.
btw. Ako ti nije problem da mi das na PM link za download Adobe After Effects ?
Bravo prijatelju ovo je kao da se igram fotosopom

Inace neznam da li je itko od admina primjetio ali ovo mu nije prvi tut. Ovaj decko se stvarno trudi i svaki put dodje sa necim novim. BRAVO
10/10 Perfektno !
Mozel link za DL vegasa na PM ? i onaj code plz :( gdje god nadjem nece :S
Pogresan podforum.

Za moj ukus mnogo ruzne boje, mada stoji da pocetnicima moze pomoci da probaju naci neke svoje boje, ali nedaj boze ovakve. Ovo me podsjeca na 2003 godinu, ovakve boje.
Dobar TUT, dečko se stvarno trudi i piše TUT-ove (neznam u ovih par dana što nisam bio na forumu kakva je situacija bila, ali zaista super )
e buraz jel mogu ce na vegasu stavit kao potres ono da se slika trese ako moze de koji kratki tut il mi na PM objasni ako nije problem
SmiLLie je napisao/la:
e buraz jel mogu ce na vegasu stavit kao potres ono da se slika trese ako moze de koji kratki tut il mi na PM objasni ako nije problem
Mozes.
Ides Pancrop i samo pratis time code i pomjeras sliku gore/dolje...
EDIT : np ..
empty_king je napisao/la:
Mozes.
Ides Pancrop i samo pratis time code i pomjeras sliku gore/dolje...
EDIT : np .. :D
hvala puno ;)
SmiLLie je napisao/la:
hvala puno
a ako si mozda vidio ima to i na mom klipu i na drugi način ono možeš da uradiš.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.