Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

pascal

170 pregleda · 16 odgovora · otvorena 20.05.2009. u 23:07

Pascal
e mozetel mi uraditi jedan zadatak..tj ovi koji se razumijevaju u pascal

ovako treba mi program i algoritam...

zadatak glasi:
Napisite program koji od tastature trazi da se unesu dva cijela broja, a nakon toga ispisuje na ekran recenicu " Zbir brojeva _ i _ je _ a proizvod je _ ".,pri cemu crtice trea zamjeniti sa unesenim i izracunatim podacima.Npr , ukoliko se unesu brojevi 5 i 8 , recenica treba da glasi : " zbir brojeva 5 i 8 je 13 a proizvod je 40...

molim modove da ne brisu temu jer mi treba zadatak

usput da pitam...

kakav je virus bio :(

nije me bilo 7 dana

koristim operu kako da sklonim virus

bio sam banovan nista neznam

hvala..
CTRL + F5 or R

Nista ti samo ovo udari ove kombiinacije i nece/nit se ista ruzno desilo

Btw za taj zadatak se obrati Philosopheru,sad ce on doc
SheytaNell je napisao/la:
CTRL + F5 or R

Nista ti samo ovo udari ove kombiinacije i nece/nit se ista ruzno desilo ;D

Btw za taj zadatak se obrati Philosopheru,sad ce on doc :D
Ako vas vaš antivirus ili spyware nije na vrijeme upozorio na postojanje istog, vjerovatno su vam ukradeni passwordi i kreditne kartice sa računara, naravno pod uslovom da ih imate :D

nije me upozorilo..jel sad dobio moj pass od msna ? i od cega jos moze dobit :(
Brooker je napisao/la:
Ako vas vaš antivirus ili spyware nije na vrijeme upozorio na postojanje istog, vjerovatno su vam ukradeni passwordi i kreditne kartice sa računara, naravno pod uslovom da ih imate

nije me upozorilo..jel sad dobio moj pass od msna ? i od cega jos moze dobit
Može dobiti od kreditne kartice i ostalih passworda ali samo izmjenjaj pw'ove i sve je OK ,mada mnogi kažu da nemoraš mjenjati...
getiN je napisao/la:
Može dobiti od kreditne kartice i ostalih passworda ali samo izmjenjaj pw'ove i sve je OK ,mada mnogi kažu da nemoraš mjenjati...
:( ajd ok mijenjat cu..hvala bogu nema kartice

a znal neko o pascalu ista..usput kad je uklonjen virus?a kad je stigao ako zna neko
Program NekoIme;
uses wincrt;
var a,b : integer;

begin
writeln('Unesite dva broja: ' );
readln(a,b);
writeln('Zbir brojeva ', a, ' i ',b ,' je ', a+b, ', a njihov proizvod je ', a*b);

end.

Nesto ovako. Nisam odavno radio u Pascalu tako da moze biti da ima sintaksnih gresaka. Jbg. Citaj sta ti kompajler izbaci pa ispravi.
Evo pokusacu ti ja nesto uraditi:
PROGRAM broj ;
Uses wincrt;
VAR a:,binteger;
BEGIN
Writeln ('Unesite dva broja');
Readln (a,b);
Writeln ('Zbir dva unesena broja je ',a+b,'a proizvod',a*b);
END.

@Philosopher idu jednostruki navodnici u naredbi writeln i ide uses instead use ;D
nuX je napisao/la:
PROGRAM broj ;
Uses wincrt;
BEGIN
Readln (a,b);
END.

@Philosopher idu jednostruki navodnici u naredbi writeln i ide uses instead use ;D
jel 100% tacno?

i mi neradimo sa ovim use wincrt
i koristimo integer samo :)

a ove kose crte nestavljamo nikad
nuX je napisao/la:
PROGRAM broj ;
Uses wincrt;
BEGIN
Readln (a,b);
END.

@Philosopher idu jednostruki navodnici u naredbi writeln i ide uses instead use
Ma kazem ja da ce biti sintaksnih gresaka, ali uglavnom mu kompajler sve javi.

jbg. Nisam pascal jedno 3 godine koristio,a ne znam gdje sam ostavio knjigu, tako da nisam mogao to provjeriti. A bas sam se oko toga i oko biblioteke dvoumio.
Sada cu ispraviti.

@Brooker
Pa zar je toliko tesko kopirati moj ili njegov program u kompajler i stisnuti Compile&Run ili F5 na vecini?

Edit:
Pa nemam kompajler na kompu, a sada mi se neda traziti na netu.
I morate koristiti neku biblioteku, mada mislim da i ovako prosti zadaci mogli i bez njih. Probaj ovaj moj zadatak sto sam ispravio, samo izbaci taj red "Uses WinCrt;" i umjesto ono "NekoIme" u prvom redu stavi "Broj" ili bilo kojed rugo ime.
Philosopher je napisao/la:
Ma kazem ja da ce biti sintaksnih gresaka, ali uglavnom mu kompajler sve javi. :)

jbg. Nisam pascal jedno 3 godine koristio,a ne znam gdje sam ostavio knjigu, tako da nisam mogao to provjeriti. A bas sam se oko toga i oko biblioteke dvoumio.
Sada cu ispraviti. :)

@Brooker
Pa zar je toliko tesko kopirati moj ili njegov program u kompajler i stisnuti Compile&Run ili F5 na vecini?

Edit:
I morate koristiti neku biblioteku, mada mislim da i ovako prosti zadaci mogli i bez njih. Probaj ovaj moj zadatak sto sam ispravio, samo izbaci taj red "Uses WinCrt;" i umjesto ono "NekoIme" u prvom redu stavi "Broj" ili bilo kojed rugo ime. ;)
ajd probaj uradit plss..treba mi stvarno i ako imas na kompu probaj samo nemoj korisiti onu use wincrt il kako vec mi neradimo stim
Brooker je napisao/la:
ajd probaj uradit plss..treba mi stvarno i ako imas na kompu probaj samo nemoj korisiti onu use wincrt il kako vec mi neradimo stim
To uses wincrt ti znaci da radis u windows operativnom sistemu, ne znam kako vi radite, ali nama bez toga gresku uvijek izbaci.
Philosopher je napisao/la:
Ma kazem ja da ce biti sintaksnih gresaka, ali uglavnom mu kompajler sve javi. :)

Sada cu ispraviti. :)

@Brooker

Edit:
I morate koristiti neku biblioteku, mada mislim da i ovako prosti zadaci mogli i bez njih. Probaj ovaj moj zadatak sto sam ispravio, samo izbaci taj red "Uses WinCrt;" i umjesto ono "NekoIme" u prvom redu stavi "Broj" ili bilo kojed rugo ime. ;)
i jos nesto..kada radimo pisemo ovako

program blabla(input,output):*
Brooker je napisao/la:
i jos nesto..kada radimo pisemo ovako

program blabla(input,output):*
Prepisi program, dodaj (imput,output), izbrisi red sa WinCrt i pokusaj. Mada mislim da moras imati ili uses wincrt ili uses crt, kako god, mislim da morate barem neku biblioteku koristiti.
To (Imput,output) se komotno moze preskociti. Ono se korsiti za pokretanje programa preko konzole i istovremeno davanje vrijednosti varijablama koje definises tu. Nije obavezno da ima to.
Evo . .
Program NekoIme;
var a,b,zbir,proizvod : integer;

begin
readln(a,b);
zbir:=a+b;
proizvod:=a*b;
writeln('Zbir brojeva ', a, ' i ',b ,' je ', zbir, ', a njihov proizvod je ', proizvod);
end.

Napisi ovako pa probaj radi li, lol
Vjerovatno ti nece radit bez zadnjeg readln, ali samo idi DEGUB, pa na USER SCREEN i radit ce . .
Ako nebude uradim ispravan edit, mrsko mi knjigu sada trazit (K)

philosopher:
ja kad sam radio ove stvari nismo koristili uses . .
radili smo preko onog
Free Pascal compilera , =]
rulF je napisao/la:
Evo . .
Program NekoIme;
var a,b,zbir,proizvod : integer;

begin
readln(a,b);
zbir:=a+b;
proizvod:=a*b;
writeln('Zbir brojeva ', a, ' i ',b ,' je ', zbir, ', a njihov proizvod je ', proizvod);
end.

Napisi ovako pa probaj radi li, lol ;)
Vjerovatno ti nece radit bez zadnjeg readln, ali samo idi DEGUB, pa na USER SCREEN i radit ce . .
Ako nebude uradim ispravan edit, mrsko mi knjigu sada trazit (K)

philosopher:
ja kad sam radio ove stvari nismo koristili uses . .
radili smo preko onog
Free Pascal compilera , =]
e hvala ;);)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.