Ovo je moj prvi tutorial pa mi nemojte zamjerite ako šta griješim. Ja već ukupno godinu dana programiram u Visual Basicu koji se još zove i VB.net. On uglavnom radi na ActiveX kontrola kao npr. TextBox, TrackBar, ProgressBar itd. Što se tiče samog jezika nije nešto komplikovan ali traži znanje iz engleskog jezika. Pa počnimo !!!
Prvi dio:
Da bi počeli raditi potreban je sam Visual Basic. Ja preporučujem Visual Basic 2008 ali ubrzo izlazi verzija 2010. Možete ga skinuti (Visual Basic 2008) sa web stranice Microsofta u express verziji koja je bezplatna a i došao je uz INFO časopis u broju koji je izašao u januaru 2008. godine.
Drugi dio:
Pošto ste ga uspješno instalirali možete ga pokrenuti i izabrati New Project (File>New Project). Izaberite prvu opciju tj. Windows Form Application i u donjem dijelu izaberete ime i kliknete OK.
Treći dio:
Kod nekog će možda trajati malo duže ali kad završi pojaviti će se novi potpuno prazan prozor. Sa desne strane biti će Properties i Solution Explorer a sa lijeve strane ToolBox. Ako ga ne nađete lako ga možete aktivirati idući na View>ToolBox

Četvrti dio:
Sa lijeve strane u ToolBoxu izaberite Button i Label i prenesite ih posebno na prozor koji ste u 3. dijelu napravili. Možete mijenjati položaj komponenti jesnostavno "prenoseći" ih preko prozora. Na prozoru u donjem ljevom kutu se nala zi mali kvadratić za mijenjanje veličine prozora. Kliknite na Button1 i u daloškom okviru Properties nađite dio koji se zove "Text" i promjenite naziv u "Hello World". Te isto uradite sam Label1 i preimenujte ga u šta vi želite.

Peti dio:
Kliknite dvapun na dugme Hello World i pojaviti će vam se text editor koji služi za pisanje VB.net koda. Iznad će pisati:
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
A ispod:
End Sub
End Class
Kursor će se nalaziti između ta dva teksta. Svaki komponenta u VB.net aplikaciji ima svoje ime koje se sastoji iz naziva kompnente i rednog broja komponente u našem slučaju button1. (bez tačke) Da biste dodjelili toj komponenti naredbu pišite:
Label1.text="This is my first Visual Basic Application"
Te kad završite pritisnite F5 da pokrenete aplikaciju koju ste napravili.

I to je to za početak...ako Vam se svidi ovaj tutorial postajte komentare i biće još !!!
Pozdrav !!!
Prvi dio:
Da bi počeli raditi potreban je sam Visual Basic. Ja preporučujem Visual Basic 2008 ali ubrzo izlazi verzija 2010. Možete ga skinuti (Visual Basic 2008) sa web stranice Microsofta u express verziji koja je bezplatna a i došao je uz INFO časopis u broju koji je izašao u januaru 2008. godine.
Drugi dio:
Pošto ste ga uspješno instalirali možete ga pokrenuti i izabrati New Project (File>New Project). Izaberite prvu opciju tj. Windows Form Application i u donjem dijelu izaberete ime i kliknete OK.
Treći dio:
Kod nekog će možda trajati malo duže ali kad završi pojaviti će se novi potpuno prazan prozor. Sa desne strane biti će Properties i Solution Explorer a sa lijeve strane ToolBox. Ako ga ne nađete lako ga možete aktivirati idući na View>ToolBox

Četvrti dio:
Sa lijeve strane u ToolBoxu izaberite Button i Label i prenesite ih posebno na prozor koji ste u 3. dijelu napravili. Možete mijenjati položaj komponenti jesnostavno "prenoseći" ih preko prozora. Na prozoru u donjem ljevom kutu se nala zi mali kvadratić za mijenjanje veličine prozora. Kliknite na Button1 i u daloškom okviru Properties nađite dio koji se zove "Text" i promjenite naziv u "Hello World". Te isto uradite sam Label1 i preimenujte ga u šta vi želite.

Peti dio:
Kliknite dvapun na dugme Hello World i pojaviti će vam se text editor koji služi za pisanje VB.net koda. Iznad će pisati:
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
A ispod:
End Sub
End Class
Kursor će se nalaziti između ta dva teksta. Svaki komponenta u VB.net aplikaciji ima svoje ime koje se sastoji iz naziva kompnente i rednog broja komponente u našem slučaju button1. (bez tačke) Da biste dodjelili toj komponenti naredbu pišite:
Label1.text="This is my first Visual Basic Application"
Te kad završite pritisnite F5 da pokrenete aplikaciju koju ste napravili.

I to je to za početak...ako Vam se svidi ovaj tutorial postajte komentare i biće još !!!

Pozdrav !!!


,