Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Visual Basic OSNOVE !!!

212 pregleda · 17 odgovora · otvorena 07.05.2009. u 19:45

Ovo je moj prvi tutorial pa mi nemojte zamjerite ako šta griješim. Ja već ukupno godinu dana programiram u Visual Basicu koji se još zove i VB.net. On uglavnom radi na ActiveX kontrola kao npr. TextBox, TrackBar, ProgressBar itd. Što se tiče samog jezika nije nešto komplikovan ali traži znanje iz engleskog jezika. Pa počnimo !!!

Prvi dio:

Da bi počeli raditi potreban je sam Visual Basic. Ja preporučujem Visual Basic 2008 ali ubrzo izlazi verzija 2010. Možete ga skinuti (Visual Basic 2008) sa web stranice Microsofta u express verziji koja je bezplatna a i došao je uz INFO časopis u broju koji je izašao u januaru 2008. godine.

Drugi dio:

Pošto ste ga uspješno instalirali možete ga pokrenuti i izabrati New Project (File>New Project). Izaberite prvu opciju tj. Windows Form Application i u donjem dijelu izaberete ime i kliknete OK.

Treći dio:

Kod nekog će možda trajati malo duže ali kad završi pojaviti će se novi potpuno prazan prozor. Sa desne strane biti će Properties i Solution Explorer a sa lijeve strane ToolBox. Ako ga ne nađete lako ga možete aktivirati idući na View>ToolBox

Četvrti dio:

Sa lijeve strane u ToolBoxu izaberite Button i Label i prenesite ih posebno na prozor koji ste u 3. dijelu napravili. Možete mijenjati položaj komponenti jesnostavno "prenoseći" ih preko prozora. Na prozoru u donjem ljevom kutu se nala zi mali kvadratić za mijenjanje veličine prozora. Kliknite na Button1 i u daloškom okviru Properties nađite dio koji se zove "Text" i promjenite naziv u "Hello World". Te isto uradite sam Label1 i preimenujte ga u šta vi želite.

Peti dio:

Kliknite dvapun na dugme Hello World i pojaviti će vam se text editor koji služi za pisanje VB.net koda. Iznad će pisati:

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click

A ispod:

End Sub
End Class

Kursor će se nalaziti između ta dva teksta. Svaki komponenta u VB.net aplikaciji ima svoje ime koje se sastoji iz naziva kompnente i rednog broja komponente u našem slučaju button1. (bez tačke) Da biste dodjelili toj komponenti naredbu pišite:

Label1.text="This is my first Visual Basic Application"

Te kad završite pritisnite F5 da pokrenete aplikaciju koju ste napravili.

I to je to za početak...ako Vam se svidi ovaj tutorial postajte komentare i biće još !!! :D

Pozdrav !!! ;)
Nista je to ..

Iako je prvi TUT mogao si se za njeg vise potrudit ..

Mnogo vise , kako ja vidim ti ovdje nisi nista ni napiso korisno ..

AL et valjda ces se za drugi tut vise potrudit
I ja programiram u njemu, otprilike dvije godine, i neki su vidjelu moj G.ba Web Browser. Još uvijek se može vidjeti, samo ne mogu pronaći tu temu.
Iskreno, ti ništa ovdje nisi rekao, osim da se može skinuti sa Microsoft-ovog site-a, a to su vjerovatno mnogi mogli znati ako su koristili Google.

Ako griješim, neka me moderator adekvatno ošamari.

EDIT (vezan za citat ispod mene): Nisi osnove napisao. Niti jedan dio koda nisi postavio kao primjer. Nisi opisao funkcije pojedinih komandi. Etc.

EDIT (ne0h): Ne treba ni toliko. To je bilo davno, koliko se sjećam. Nisam ni menu uradio. Imaš link od teme slučajno?
Pleasure je napisao/la:
Nista je to ..

Iako je prvi TUT mogao si se za njeg vise potrudit ..

Mnogo vise , kako ja vidim ti ovdje nisi nista ni napiso korisno ..

AL et valjda ces se za drugi tut vise potrudit
Piše ti osnove al biće još pa ću se više potruditi
shaadY je napisao/la:
I ja programiram u njemu, otprilike dvije godine, i neki su vidjelu moj G.ba Web Browser. Još uvijek se može vidjeti, samo ne mogu pronaći tu temu.
Iskreno, ti ništa ovdje nisi rekao, osim da se može skinuti sa Microsoft-ovog site-a, a to su vjerovatno mnogi mogli znati ako su koristili Google.

Ako griješim, neka me moderator adekvatno ošamari. :)

EDIT (vezan za citat ispod mene): Nisi osnove napisao. Niti jedan dio koda nisi postavio kao primjer. Nisi opisao funkcije pojedinih komandi. Etc.

EDIT (ne0h): Ne treba ni toliko. To je bilo davno, koliko se sjećam. Nisam ni menu uradio. Imaš link od teme slučajno? ;D
Tvoj "g.ba web browser" traje max, pola sata da se napravi.
adel95 je napisao/la:
Piše ti osnove al biće još pa ću se više potruditi
Tut nije los , no trebas se vise potrudit za to :)
evo ja razmisljam da ga skinem , ali neznam jel zajebano radit u njemu , jer nisi naveo kako napraviti to "NESTO" :)
_FuSheRR je napisao/la:
Tut nije los , no trebas se vise potrudit za to :)
evo ja razmisljam da ga skinem , ali neznam jel zajebano radit u njemu , jer nisi naveo kako napraviti to "NESTO" :)
Ovo je stvarno osnovno i zbog toga ništa više netrebate očekivati....Postavio sam najednostavniji primjer koji može postojati....i ne nije teško....sam sam sve naučio...
P.S.

I ja imam svoju aplikaciju koja se zove iBosna Media Player i podržava preko 20 formata što nije malo
adel95 je napisao/la:
Ovo je stvarno osnovno i zbog toga ništa više netrebate očekivati....Postavio sam najednostavniji primjer koji može postojati....i ne nije teško....sam sam sve naučio...
P.S.

I ja imam svoju aplikaciju koja se zove iBosna Media Player i podržava preko 20 formata što nije malo
Mozak , nisi pokazao kako napraviti neki primjer u tom programu :@
95' godiste da napise vaki tut, aj sto je napiso nego j**i ti mene u glavu ako on zna sta je programiranje

Copy paste?
8L7_ je napisao/la:
95' godiste da napise vaki tut, aj sto je napiso nego j**i ti mene u glavu ako on zna sta je programiranje

Copy paste?
znam stari neboj se, 95 godište nije malo, ako jes nema veze p.s. znam programirati bolje nego neki stariji 10 puta od mene
Znas li ti sta je basic
ovako tut nije los,mada nema slika,pa tako da ti niko od pocetnika ne bi nista skontao, :P ,
LiL_Me je napisao/la:
ovako tut nije los,mada nema slika,pa tako da ti niko od pocetnika ne bi nista skontao, :P ,
evo i slika

sad bi trebao biti dobar tutorial
Ja ne kontam sta si ti ovdje objasnio...
Nikakav primjer programa, apsolutno nista...
Dao si link za download i to je to...
Ipak, dao si neke osnove što je korisno početnicima

BTW. Ocekujte od mene tut u vezi pravljenja igre u C++ (dok još malo doradim kod), igra će biti Bomberman
Ako ti je ovo tutorial, ja sam nasljednik Bill Gatesa.

Sve si objasnio, i funkcije, bla bla .. :D

10/10
iwdnplay je napisao/la:
Ako ti je ovo tutorial, ja sam nasljednik Bill Gatesa.

Sve si objasnio, i funkcije, bla bla .. :D

10/10
hvala ti puno...i ti znaš cijeniti trud
adel95 je napisao/la:
hvala ti puno...i ti znaš cijeniti trud
IRONIJA :D

Shvatio ti ili ne, fino je ovo, samo mogao si sve odjednom, a ne da editujes malo pomalo.
iwdnplay je napisao/la:
IRONIJA :D

Shvatio ti ili ne, fino je ovo, samo mogao si sve odjednom, a ne da editujes malo pomalo.
jebiga nisam znao šta sve treba sad znam

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.