Ovo djelo mi se svidjelo I smatram ga veoma poućnim ,te bih ga preporucio svima iz razloga sto je napisan na veoma neobican I nesvakadasnji nacin.
Od samog početka radnja se razvija u atmosferi visoke napetosti koja popušta tek na kraju, sa fizičkim nestankom glavne ličnosti.
Dvor vrvi od spletki, lukavstava, zamki, pretvaranja, laskanja i podmetanja.
Pisac se koristi raznim stilskim sredstvima turcizmima,da bi nam slikovito prikazao situaciju. Radnja drame "Veliki vezir" smještena je u istorijski okvir, u vrijeme velikog Turskog carstva u carigradu gdje je Mehmed pasa sokolovic vodio vlast,.Sokolvic u divani sa ostalim clanovima proziva ljude koji su samovoljno dosli ili bili optuzeni,rjesavao njihove problem u miru.Vezir nije bio zadovoljan kada je dosao u tamnicu jer su tamo bili samo bosnjaci,I pri tome stvara novu situaciju gdje ga svi pocinju mrziti I pricati lose stvari o njemu.Kada su njegovi najblizi shvatili da su sada svi protiv vezira njegova zena Esmihan I Pavelija najbolji I najbrizi cuvar koji je u svakom trenutku pokazivao da je spreman dati svoj zivot za vezira I da on nestiti ga radi novca. Svojom odlucnošću I spremnošću je smatrao da u svakom trenutku moze spremiti vojsku ted a jos uvjek ima snage da pobjedi u bilo kojem ratu. Kada je video da nema kamo pustio je Hasana deferdada kojeg ubija careva vojska I donosi sokolovicu glavu te mu saopstavaju da je opkoljen I da mu je zivot pri kraju. Napusta ga I njegov tjelohranitelj Pavelija te iduceg dana kada je u Divani vezir krenuo da rijesi par problema on bijase izboden ,ostali su se clanovi uspanicili I pozvali doktora ,koji na kraju nije mogao nista uciniti. Citajuci knjigu povezao sam je sa danasnjim vremenom u kojem je izgubljen svaki osjecaj prema domovini borba za opstankom te do neke doze pozrtvovanosti kako bi smo uspjeli.
Eto mog sastava kada sam je radiopa ti mozda pomogne.( ima par recenica sa neta).Takodjer ima i par pravopisnih gresaka pa valjda mozes to ispravit
Knjiga je za 10,procitaJ!!
Imam sve lektire od 3.eg na kompu