Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 10 bodova

MySQL prebacivanje...

399 pregleda · 14 odgovora · otvorena 01.12.2005. u 16:59

ovako... jedno pitanje...

kako mogu da prebacim podathe iz jedne tabele u drugu tabelu, gdje se obje tabele nalaze u istoj bazi?...

napomena...
pri prebacivanja u novu bazu, treba da mi upise datum prebacivanja (upisuje taj datum u novoj tabeli)...

hitno mi treba fakat!!!...

molim bez suvisnih komentara
CREATE TABLE novatabela SELECT * FROM staratabela
ne ne ne...

nije to to ba ...

radi se o tome da imam obje tabele vec napravljene i ja pomocu skripte ubacim podatke u tabelu, koju cemo evo nazvat "tabela_beta"... sada ja hocu da preko administracijskog panela da odobrim neke stvari, koje je korisnik poslao i koje se nalaze u toj tabeli i da bi one bile vidljive (prihvacene), moraju (te stvari) biti ubacene u glavnu tabelu, koju cemo nazvati "tabela_glavna"...

sada sam ja nesto pokusavao uraditi, a to je ovo:

KOD:::

$uzmi_sve2 = mysql_query("SELECT * FROM phpbb_slika_beta WHERE id = '$id_sed'") or die (mysq_error());
while ($a = mysql_fetch_array($uzmi_sve2)){
$ime = $a['naslov'];
$id_korisnika = $a['korisnik'];
$opis = $a['opis'];
$autor = $a['autor'];
$komentar = $a['komentar'];
$slika = $a['slika'];
$datum = $a['datum'];}

$id_sed = $HTTP_GET_VARS['id'];
$ime = $HTTP_GET_VARS['ime'];
$id_korisnika = $HTTP_GET_VARS['id_korisnika'];
$slika = $HTTP_GET_VARS['slika'];
$komentar = $HTTP_GET_VARS['komentar'];

$datum_prihvatanja = date("d.n.y");
$da = mysql_query("INSERT INTO phpbb_sedmica (datum_p, naslov, korisnik, komentar, slika) VALUES ('$datum_prihvatanaja', '$ime', '$id_korisnika', '$komentar', '$slika')") or die (mysql_error());
if ($da) {
echo "Slika je primljena !";
}else{
echo "Greska pri primanju !";
}
KOD ZAVRSEN!:::

jednostavno ne znam gdje ima ovdje neka greska, jer ocigledno da ima cim nece da mi prebaci nis u ovu drugu tabelu, samo napravi prazno polje i dodjeli neki id (to u tabelu phpbb_sedmica)... i kaze da je Slika primljena!...

nidje veze
prosto nemogu da vjerujem...

sve ko fol neki web programeri i web dizajneri...ccc... svaki dan neka nova stranica, neka nova prezentacija "pogledajte moj novi rad"... sad se u stvari vidi ko sve zna ... jedino se za bU-a moze reci da covjek zna ono sto radi, a ostali... kako no se kaze "prepisivaci"!!!
sve je to ok, al zasto nisi na laksi nacin to uradio.

recimo da u tabeli "tabela_beta" toj nekoj dodas polje "odobrenje" koje je decimalno i po default = 0. Samo uradis u administraciji da kad ga prihvatis da se stavi na 1.

A u prikazivanju dodas uslov where odobrenje = 1.

zar nije jednostavnije ?
bU je napisao/la:
sve je to ok, al zasto nisi na laksi nacin to uradio.

recimo da u tabeli "tabela_beta" toj nekoj dodas polje "odobrenje" koje je decimalno i po default = 0. Samo uradis u administraciji da kad ga prihvatis da se stavi na 1.

A u prikazivanju dodas uslov where odobrenje = 1.

zar nije jednostavnije ?

tako sam bio i uradio... medjutim... kada prikazujem te slike, i desi se da izbrisem npr. sliku sa id-om 5, a imam odobrenu sliku 4 i sliku 6...

sada kad listam te slike, sa slike sa id-om 4 kada ocu opet da idem na slijedecu sliku (trebalo bi 6), on mi izbaci blang page, jer oce da mi iscita id5...

eh to mi je problem...

sada sam ja konto napravim tabelu u kojoj nece biti micanja i brisanja id-ova, tako da ce samo ici poredu... od 1 pa do "n"...!

a sad se postavlja pitanje... dali je onda moguce uraditi to prebacivanje iz tabele u tabelu... vjerujem da jest, ali ne znam kako
Pa prebacivanje je jednostavno.

$uzmi_sve2 = mysql_query("SELECT * FROM phpbb_slika_beta WHERE id = '$id_sed'") or die (mysq_error());
while ($a = mysql_fetch_array($uzmi_sve2)){
$ime = $a['naslov'];
$id_korisnika = $a['korisnik'];
$opis = $a['opis'];
$autor = $a['autor'];
$komentar = $a['komentar'];
$slika = $a['slika'];
$datum = $a['datum'];

$datum_prihvatanja = date("d.n.y");

$da = mysql_query("INSERT INTO phpbb_sedmica (datum_p, naslov, korisnik, komentar, slika) VALUES ('$datum_prihvatanaja', '$ime', '$id_korisnika', '$komentar', '$slika')") or die (mysql_error());

}
Problem je sto svi ti "progameri" i "web designeri" nadju free template, edituju ga i uploadaju ili slicno...
A bU sve to radi sam...
a bU, zar nisam ja tako uradio, samo sto sam jos stavio HTTP_GET_VARS, da mi pokupi te podatke ?!

al hajd pokusat cu ovako

@FragLike
vidis i ja pokusavam sam sve praviti... ali se zadesi nesto sto ne zanm i gdje zapnem, pa zato moram treziti pomoc hehe...

a bU-u svaka cast... vec sam rekao... covjek fakat zna

---------------------------------
i jos jedno pitanje za bU-a...

ako imam u bazi zadnji id=20... sada kad ide ono prethodna slika, slijedeca slika, u slucaju da sam na zadnjoj slici... ne bi mi trebalo ispisivati Slijedeca!!!... medjutim meni to ispisuje... razlog?... stavio sam da mi sabira id-ove, i svakom trenutnom dodaje slijedeci... tako da mi pika da ima neki id=21, pa mi zbog toga prikaze slijedeca...

sad sam ja pokusavao shvatiti kako da mu kazem da provjeri dali ima u stavri tog id=21...
pa sam rekao ovo...

$prikaz_br1 == "$prikaz_br + 1";
if($prikaz_br1 == ''){
if($prikaz_br1 > '$priakaz_br'){
echo "";
}else{
echo "Slijedeca";
}
}else{
echo "Slijedeca";
}

tu sam zamislio slijedece... dami $pikaz_br1 doda vrijednost zadnjeg id-a za jedan (u ovom slucaj da poveca na 21), a zatim preko if da utvrdi dali ima ista u bazi...

ako vidi da nema nista, nek izvrsi slijedece... tu se sad umijesala jos jedna if f-cija, koja gleda dali je taj 21 > 20... ako jeste, onda nek mi ne izbaci nista, a ako nije, onda nek izbaci Slijedeca...

ali ne funkcionise ... jednostavno ne znam sta mi je u zadnje vrijeme... nis mi nece da radi

ej bU... nadam se da te ne zamaram, a ako mislis tako slobodno reci, necu vise postavljati ovakva pitanja... ali posto jedino poznajem tebe, koji znas php, reko zasto ne da postavim koje pitanje koje mi stvara probleme...

inace postavim ja na php.co.ba, ali nema odgovora 7 i vise dana... tako da mi je jedini spas ovdje

Zadnji edit: 02.12.05 u 14:18:16

Sfe nisam ja nista protiv tebe rekao
Mislim na one sto si ti rekao "programere" i "web designere"
Koliko sam te ja skontao ti zelis da stavljas linkove PRIJAŠNJA i SLJEDEĆA slika.

Samo na zadnjoj slici netreba da bude sljedeca dok na ostalim treba. To ces izvesti tako sto ces ispitati da li je ID slike jedank najvecem ID-u u bazi. Ako je onda nema linka ako nije ima.

$sel = mysql_query("SELECT id FROM baza ORDER BY id DESC LIMIT 1");
$id_max = mysql_fetch_array($sel, MYSQL_ASSOC);
if ($id = $id_max['id'])
{
echo "nema linka";
}
else
{
echo "link";
}
?>
eh cuj mk...

ovaj tvoj slucaj radi... ali radi na svakoj stranici ...

znaci na svakoj mi stranici pokaze, mislim nista mi ne pokaze za iducu stranicu ...

hajd mi daj mail il' msnm da ti posaljem taj dio skripte da vidis kako sve funkcionise... jel moze?
razlika izmedju tvog i mog koda je sto si prvi while zatvorio odmah ( "}" ) a trebas ga na kraju zatvoriti da ti ubaci svaki row a ne samo jedan ...
neces vjerovati ali radio sam i to

i to odmah poslije izvravanj tog dijela, a kasnije sam pokusavao i zatvoriti to na kraju, kad se sve komplet izvrsi, ali ni to nije uspjelo ...

al' nije bitno sada... skonto sam jedan drugi nacin, koji cini mi se funkcionira kako treba ... bar mi se cini hehe...

nadam se da nisi napisao ovaj post u ljutnji sto sam dao bodove ovom drugom, ali on mi je pomogao da rijesim jos jedan problem koji sam poprilicno mnogo vukao ... hehehehe... inace sta ce tebi bodovi (salim se)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.