Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno

Mehanicko kretanje

423 pregleda · 7 odgovora · otvorena 25.11.2005. u 20:18

Rješenje
Iz najopštijeg pojma kretanje ( promjena bilo koje vrste i bilo kojeg sadržaja i atributa) izdvojimo uže pojmove: mehaničko kretanje i elektromagnetno kretanje. Ova dva izdvojena kretanja imaju i zajedničke osobine (zajednički presjek) i različite osobine (koje nisu u zajedničkom presjeku), te treba imati na umu sličnosti i razlike kod razmatranja navedenih kretanja u prostoru i vremenu. Opšti pojam vrijeme možemo vezati za bilo koju promjenu, a uži pojam možemo vezati za mehaničke ili elektromagnetne promjene, a još uži pojam vremena možemo vezati za mehaničko ili elektromagnetno kretanje u prostoru i vremenu. Da je svako kretanje u prostoru i vremenu relativno kretanje (moramo naznačiti posmatrano i poredbeno) nikad i niko nije osporavao.
Ako posmatramo samo dva tijela ( dvije *****ijalne tačke) u međusobnom (relativnom) kretanju onda nikakvim sredstvima (instrumentima, eksperimentima, ili razmišljanjem) ne možemo utvrditi da li se (u odnosu na neki zamišljeni „mirujući prostor“) samo kreće jedno od njih ili oba, niti po kakvim putanjama se kreću (jedno ili oba), ništa ne možemo zaključivati ni o smjerovima kretanja, niti o „sopstvenim brzinama“ za ta (samo) dva tijela. Uvedemo li i treće (poredbeno) tijelo tek onda možemo malo bolje i malo dublje sagledati problematiku relativnog mehaničkog kretanja. Vezati zamišljene koordinatne sisteme za samo dva tijela u međusobnom relativnom kretanju, pa iz toga izvlačiti najopštije zakone prirode čista je demagogija i promašaj.
Elektromagnetna kretanja i pored sličnosti sa mehaničkim kretanjem imaju i svoje zasebne karakteristike.

jednom rijecju Mehaničko kretanje je promena položaja tjela u odnosu na neko drugo telo.
nadji u knjizi fizike za 1 razred srednjih skola
Mehaničko kretanje je ...

1. promena položaja tela u odnosu na neko drugo telo.

2. stanje *****ije.

3. način postojanja *****ije.

Uopste pojam kretanja je sljedeci:
kretanje je svaka promjen polozaja tijela u odnosu na neko drugo (diferentno-tijelo koje miruje)) tijelo.
npr: zemlja se krece u odnosu na sunce
covjek koji hoda, krece se u odnosu na neko drvo ili predmet koji se ne krece.
Jos nesto ne postoji apsolutno kretanje, samo postoji relativno.
dobro fizicari!! ali ja mislim da sam cuo da postoji i mehanicko kretanje stanovnista-migracije
ja bi na ovaj 1 posto dodao

btw
Mehaničko kretanje je promena položaja tjela u odnosu na neko drugo tijelo koje RELATIVNO miruje!
               Zuma je napisao/la:
ja bi na ovaj 1 posto dodao

btw
Mehaničko kretanje je promena položaja tjela u odnosu na neko drugo tijelo koje RELATIVNO miruje!

ova ti je definicija najjesdnostavnija i najlaksa za razumit,

btw: ti izgleda hoces da ti gejmeri izlistaju citavo gradivo prvoga razreda srednje skole, nije ti ovo jednia vaka tema

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.