Imas u knjizi Historije za 4 raz Gimnazije na mi to nest spominjali proslo polugodiste
imas kad je Hitler nadao se da ce njegovi pobjediti na olimpijadi i pobjedio jedan crnac i on nije htio cestitati crncu nego samo izasao
ev sad cu ti nesto napisati iz knjige za 4 raz sam das ti kazem jedva sam se nakanio ovo pisati
Nakon Prvog svijetskog rata nastavljena su maedjunarodna sportska takmicenja. Od 1920. god ponovo se odrzabaju olimpijske igre , na kojima je zabiljezen sve veci broj sportista i takmicarskih disciplina. Od 1924 god., organizuju se Zimske olimpijske igre. U sportu su se izmedju dva rata posebno isticali finski atleticari, trkaci na duge staze. Najpoznatiji medju njima je bioPaavo Nurmi (1897-1973) . osvojio je ukupno 9 zlatnih olimpijskih medalja , od toga u Parizu 1924 godine. cak pet , a u razmaku nesto duzem od jednog sata cak 2

. U Finskoj je bio toliko cijenjen da su mu jos za vrijeme zivota podigli spomenik !
U medjuratnom periodu na popularnosti je posebno dobio fudbal. Godine 1930 u Montevideu je odrzano Prvo svijetsko prvenstvo u nogometu, na kojem je pobjednik biodomacin , Urugvaj.
11 Olimp igre i 4 Zimske olimp igre odrzane su u njemackoj . One su davale Hitleru mogucnost da prikaze svoju ideologiju i pokaze ponovo uzdizanje Njemacke, te pretpostavljenu nadmoc arijevske rase kroz jaku propagandnu kampanju.
Po prvi put niz trkaca (njih 3075)donosi baklju iz Olimpije u Grckoj, da bi se zapalio olimpijski plamen u Berlinu. Unatoc nadama nacista , neprikosnovena zvijezda igara nije bio Njemac, nego James Cleveland "JESSE" Owens ( ili ti ga Dzesi Ovens, 1913-1980), TAMNOPUTI Amerikanac, osvojio je zlato na 100m , 200m , stafeti 4x100m i skoku u dalj. Hitler je napustio stadion da ne bi morao dodijeliti medalje crnom atleticaru
DAJ APLAUZ JA UMRO PISUCI xD
Jesam li ti bar malo pomogao
i btw ima neka stranica ovdje u knjizi
www.jesseowens.com