Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Counter Strike Sprite Tutorial

353 pregleda · 12 odgovora · otvorena 14.01.2009. u 09:50

Kao sto se da primetiti na mapama postoje odredjene reklame u vidu bannera.

Serveri imaju tu mogucnost putem specijalnog plugin-a.

[color=yellow]Ovo je uputstvo kako pravilno da napravis sliku koju mozes da postavis na zidove mapa.[/color]

[size=24][color=white]Prvi deo - Pravilno napraviti SPRITE od slike[/color]
[/size]
Kao prvo, potrebno je da imas neku malu sliku i da se od te slike napravi SPRITE jer samo tako moze da se stavi na server.

Bitno u vezi slike:

[color=yellow][size=18]1) Visina i duzina slike mora da su deljivi sa 8[/size][/color]
- ovo mozes odraditi u bilo kojem editoru slika (recimo Photoshop), znaci "image resize" pa se iskljuci "Constant proportions" i recimo ako je slika 569x323, podelis svaku od dimenzija sa 8, izaberes manju celu vrednos pa je pomnozis sa 8 i onda tu dobijenu celu vrenost upises u image resize (569/8=71.125, znaci izabracu manju vrednost 71*8=[color=white]568[/color], isto cu uraditi sa visinom, 323/8=40.375, znaci uzcu 40*8=[color=white]320[/color], dakle dobili smo dimenzije slike umesto 569x323 da bude [color=white]568x320[/color] i tako idemo na korak 2)

[color=yellow][size=18]2) Slika treba da je u Indexed mode (256 colors), ni slucajno RGB ili CMYK (16 ili 32 bit)[/size][/color]
- znaci recimo u Photoshop idemo u "Mode" pa izaberemo lepo "Indexed mode", pa ok i idemo na korak 3

[color=yellow][size=18]3) Format slike treba da je BMP[/size][/color]
- Jednostavno sliku "Save As" pa u BPM format i imas pravilnu sliku spremnu za prebacivanje u SPRITE.

[color=red]Tek kada imas sliku koja koja prolazi tri gore pomenuta uslova treba da je prebacis u sprite.[/color]

[size=24][color=white]Drugi deo - Prebaciti BMP sliku u SPRITE (imefajla.spr)[/color][/size]

To se radi pomocu programa koji ovde mozes skinuti:
[size=18]Sprite Explorer[/size]

Znaci kada udjes u sprite explorer ides "new", pa "Add", pa nadjes BMP sliku koji si snimio, izaberese ime za sprite fajl i onda samo next dok se ne napravi sprite, nemoj menjati opcije nikakve.

[size=24][color=white]Treci deo - Mala prepravka sprite fajla u hex editoru[/color][/size]

Kada imas sprite, potrebno ga je editovati u hex editoru koji mozes skinuti ovde:
[size=18]Free Hex Editor[/size]

Otvori hex editor i ucitaj taj sprite i na osmom bajtu vrednost [color=yellow]02[/color] promeni u [color=yellow]03[/color] i snimi fajl.

[color=red]Sada imas dobar sprite koji mozes uploadovati na server preko ftp u cstrike/sprites folder.[/color]

Sada je potrebno pluginu koji stavlja slike na mape objasniti da imas novi sprite na serveru:

Edituj fajl [color=white]addons/amxmodx/configs/In-Game Ads/precache_list.cfg[/color]

Dodaj liniju:
[color=white]sprites/sprite.spr[/color] (gde je sprite.spr zapravo ime sprite fajla kako si ga snimio)

Sada kao admin mozes da postavljas slike po zidovima i to na sledeci nacin:

Treba bindovati komandu na scroll ili neki drugi mouse taster ako ga imas:
[size=18][color=yellow]bind mouse3 +place_ad[/color][/size]

Sada drzati scroll i pojavice se slika koju mozes pomerati po zidu sa pomeranjem misa.
Kada pustis scroll, slika ce stati a pojavice se meni gde se moze povecavati i smanjivati slika sa tasterima 6 i 7.

Ako treba jos da se pomera, prosto opet drzi scroll i ona ce se pomerati.

Kad je podesis tamo gde hoces, pustis scroll i stisnes 8 za save.

Nemoj stiskati save dok 100% nisi siguran da hoces tu da ti je slika jer se ne moze skinuti i moram ja da se smaram da je skidam sa servera direktno!

Eto valjda ce vecina vas skapirati kako da stavi sliku na mapu.

Veruujem da vecina vas nece skapirati onaj prvi deo tj kako da napravi pravilan sprite, tako da probajte, a ako ne ide, posaljite meni sliku a ja cu je onda staviti kao sprite kad stignem.

Posle ces sam skapirati vec kako sa mouse3 da redjas postavljenu sliku po zidovima ;)

[color=red]Spisak komandi[/color]

**** napomena: svagde gde se koristi termin nick, moze se uneti i deo nicka, ako je taj deo unikatan znaci da samo taj igrac ima taj deo nicka****

[color=red]govor:[/color]

amx_tsay boja tekst - ispisivanje teksta na ekranu masnim slovima
(boja= yellow, white, blue, red, green)
npr: amx_tsay yellow iggi je woona
Ovo takodje moze da se izvede sa say: @ color text
npr. hocu cyan test: say: @c cica mica
napomena: morate staviti slovo boje jer ako napiesm say: @ cica mica samo ce ispisati moje ime cyan boje bez texta
c-cyan, o-orange, r-red, y-yellow, g-green....

amx_say tekst - ispisivanje teksta na ekranu
npr: amx_say iggi je woona

amx_psay nick tekst - privatna poruka useru
npr: amx_psay iggi ti si woona (ispise meni da sam woona i to samo ja vidim)

amx_chat tekst - admin chat (text koji SAMO admini vide)
npr: amx_chat iggi je woona
takodje se ovo moze direktno iz igre na team_say: @ text
npr: team_say: @ iggije woona

NAPOMENA: ako bilo koji igrac napise na team_say: sa @ znakom pre texta, onda se to vidi kao (ADMINS) i taj text samo admini vide, da ne pomislite da je taj lik admin.

[color=red]ostale komande:[/color]

amx_slap nick hp - slapuj korisnika nick sa hp healtha
npr: amx_slap iggi 0 (slapuje po guzi sa 0 damage-a)

amx_slay nick - ubij korisnika nick

amx_kick nick - kickuje korisnika nick

amx_banip nick vrem - banuje igraca za vremenski period
npr: amx_banip iggi 0 - banuje za stalno
amx_banip iggi 10 - banuje na 10 minuta

amx_votemapmenu - daje menu za stavljanje jedne ili vise mapa na vote, 1-7 se stavljaju mape na izbor, 9 je za sledecih 7 mapa, 0 je za povratak a 8 je za pocetak glasanja. Po zavrsetku glasanja ako je glasanje proslo za neku mapu dobicete "1:da" "2: ne" da promenite ili ne, ako se ne izabere nijedna mapa onda nikom nista.

amx_votemap mapa
npr: amx_votemap de_dust2, isto, ako uspe vote mape dobijete opciju 1:da i 2:ne.

amx_teammenu
Otvara menu sa kojeg prebacujete igrace iz tima u tim. Ovo je pogodno kad se igraci iz jedne igraone podele u 2 tima i gledaju u monitor. Ako se posle prebacivanja opet vracaju a vi konate da smekaju ponudite im upozorenje kickom.

[color=red]glasanje[/color]

amx_vote "tekst" "opcija1" "opcija2" - sa navodnicima, pokreni glasanje sa zadatim parametrima
npr: amx_vote "shaman je woona" "DA" "NARAVNO", da igracima pitanje postavljeno i izbore (DA i NARAVNO) i svi biraju 1 ili 2 i posle se ispise rezultat, naravno da je iggi woona.

[color=red]restart[/color]

amx_cvar sv_restart 1 - restart mape, na pocetku svake mape, dok svi ne udju i da se balansira tim. Lepo objasniti onima koji se bune zbog rr-a

[color=red]restrikcija chata[/color]

amx_gag nick [ab] broj minuta
npr: amx_gag iggi 10 - necu moci da kuckam 10 minuta
Napomena: Kada gagujete igraca pisace da je gagovan za stalno (na 0) ali zapravi radice gag na onoliko minuta koliko ste ukucali

Ponovna dozvola chata: amx_ungag nick

Dodatne komande )morate imai amx super plugin na serveru:

Admin Commands:
Good/Fun

amx_glow <nick> <color> (or) <rrr> <ggg> <bbb> <aaa> -- lasts 1 round";)
amx_glow2 <nick> <color> (or) <rrr> <ggg> <bbb> <aaa> -- lasts forever";)
amx_glowcolors (Shows all the colors you can use. 30 of em!)
amx_givemoney <nick> <amount>
amx_takemoney <nick> <amount>
amx_weapon <nick> <weapon>
amx_revive <nick>
amx_speed <nick> [0|1]
amx_slay2 <nick> [1-Lightning|2-Blood|3-Explode]
amx_rocket <nick>
amx_fire <nick>
amx_uberslap <nick>
amx_heal <nick> <HP>
amx_armor <nick> <armor>
amx_stack <nick> [0|1|2]

Bad/Management

amx_team (same as amx_transfer just easier to use with / command)
Bind +adminvoice (admin voice comm)
amx_sptime <1>
amx_spmessage <1>
amx_spshellthickness <1>
amx_spglow <1>
amx_drug <nick> (Drugs the player for a minute or so)
amx_badaim <player> <On> <Save>: Turn on/off bad aim on a player.
amx_flash <nick> - Flashes players
amx_transfer <name> <CT> Transfers that player to the specified team
amx_swap <name> <name> Swaps two players with eachother
amx_teamswap - Swaps two teams with eachother
amx_unammo <nick> [0|1] - 0=OFF 1=ON
amx_quit <nick>
amx_gag <nick> <a> <time> - Flags: a = Normal Chat | b = Team Chat | c = Voicecomm
amx_ungag <nick>
amx_bury <nick>
amx_unbury <nick>
amx_disarm <nick>

Server

amx_exec <nick> <command>
amx_status - Shows a detailed list of info on players
amx_alltalk [1 = ON | 0 = OFF]

[color=red][size=18]Dodavanje admina[/size][/color]

Dodavanje admina odvija se kroz menije i mora da se izvrši na samom serveru.

Igrač koji dobija admin [color=red]MORA[/color] da se nalazi na serveru jer ga Head admin mora izabrati kroz Meni.

Kada se igrač koji treba da dobije amx admin konektuje na server i kada stavi nick na koji će mu raditi admin, Head admin treba na „say“ da kuca: [color=red]/admins[/color]

Pojaviće se Admin menadžer sa glavnim menijem.
Izaberi opciju [color=red]1. Dodaj admina[/color]

Pojaviće se spisak igrača koji su trenutno na serveru. Pošto na jednu stranu stane 7 nickova, ako budući admin nije na prvoj strani stisni na “More” i nađi njegov nick i stisni broj ispred nicka.

U ovom primeru ja ću stisnuti broj 2:

Sada se pojavi meni za dodavanje admina.
Prvo se mora izabrati opcija [color=red]1. Izaberi Admin Level[/color]:

Zatim se pojavi meni za dodalu komandi adminu.
Postoji 5 opcija. Biraj opcije u zavisnosti od toga sta hoćeš da novi admin može da (ne)radi na serveru.
Pored svake opcije piše koje komande će admin imati ako izabereš tu opciju.

[color=red]SAVETI:[/color]
- Za public admina odaberi opcije: 1 i 2 (ako hoćeš da admin može da čačka i CVAR komande onda mu daj i opciju 3).
- Za CW admina odaberi opcije: 1,2 i 3.
- Ako hoceš da igrač ne bude admin već samo da ima rezervisan slot onda prati celu ovu proceduru ali mu samo daj opciju 4.

[color=red]NAPOMENA:[/color]
- Opciju 5. davaj samo igračima koji će sa tobom voditi server i u koje imaš poverenja jer sa ovim može se doći do RCON passworda i tako se može svašta raditi po serveru pa i ugasiti ga.

[color=red]NAPOMENA 2:[/color]
- Pazi da ne dupliraš ove opcije jer onda admin neće raditi. Znači treba samo po jednom stisnuti na opciju (kao u savetima).
- Ako slučajno pogrešiš, idi na Exit, pa onda na meniju izaberi [color=red]2. Resetuj Admin Level[/color], i onda ponovo na [color=red]1. Izaberi Admin Level[/color] i sada pazi da ne dupliraš opcije.

Kada odabereš željene opcije bez greške, idi na Exit i to te vraća na prethodni meni.

Sada, pre snimanja admina [color=red]mora da se ukuca njegov password[/color].

Pošto meniji nemaju mogućnost ukucavanja slova, password se kuca preko konzole i to komandom [color=red]amx_admin_password “password”[/color]

Znači sada spustiš konzolu, ukucaš komandu sa passwordom, zatvoriš konzolu, stisnes [color=red]4. Snimi admina[/color] i admin je snimljen.

Na mom primeru to bi izgledalo ovako:
U konzoli: [color=red]amx_admin_password “lol”[/color]
- ja sam odabrao da password bude lol u primeru a ti ćeš kucati onaj pass koji taj admin hoće.
I kad ukucam komandu za pass u konzolu i kad izaberem Snimi admina onda mi ispiše:

Sada će tog igrača server izbaciti i mora u konzolu da ukuca „[color=red]setinfo _pw password[/color]“ (pazi na razmak izmedju setinfo i _pw) da bi ušao na server i mogao da koristi admin komande (password = ona pass koji si mu kucao preko konzole)

I tako se dalje radi sa svakim novim adminom.

[color=red][size=18]Uklanjanje admina[/size][/color]

Ako se neki admin ne pokaže dobar, možes ga ukloniti i sada on ne mora da se nalazi na serveru.

Dakle isto kucaš na say: /admins i na glavnom meniju izaberi [color=red]2. Ukloni admina.[/color]

Sada će ti se pojaviti spisak svih admina i to po 7 admina po ekranu. Nađi admina kojeg hoćeš da uklonis i stisni broj ispred nicka i admin je uklonjen.

Ja ću u mom primeru stisnuti 7 i admin će biti uklonjen.

[color=red]NAPOMENE kod skidanja admina[/color]:
- Ako ste pre dodali nekog admina koji u nicku ima razmak ("Tag Player";) i ako hoćete da ga uklonite, neće moći jer će server prijaviti da je samo Admin Tag uklonjen, tako da ovakav slučaj morate meni prijaviti da ja skinem ili preko ftp ako ga koristite
- Ako ste adminu Player skinuli amx, i posle želite na isti nick da mu date admina, neće moći već morate meni javiti da ga prvo ja za stalno uklonim sa liste pa ga onda tek ponovo dodati

[color=red][size=18]Editovanje admina[/size][/color]

Takođe se admin info može editovati i ni za ovu opciju ne treba da je admin na serveru.
Dakle opet se poziva glavni meni na say: /admins i bira se opcija [color=red]3. Promeni Admina[/color]

Kao što se vidi može da se menja 1. Nick, 2. Password i 3. Admin komande.
Opciju 4. Nemoj da menjaš jer nema potrebe i možes napraviti da admin ne radi.

Klikom na [color=red]1. Promeni nick[/color] pojaviće se:

Dakle spustiš konzolu, kucaš [color=red]amx_admin_nick novi nick[/color] pa zatvoriš kozolu i klikneš
[color=red]5. Snimi promene[/color] i adminu je nick promenjen.

Klikom na [color=red]2. Promeni password[/color] pojaviće se poruka:

Dakle spustiš konzolu, kucaš [color=red]amx_admin_password novi pass[/color] pa zatvoriš kozolu i klikneš
[color=red]5. Snimi promene[/color] i adminu je password promenjen i da bi ušao, mora ponovo da kuca
setinfo _pw novi pass (novi pass = password novi koji su sad kucao u kozolu)

Klikom na [color=red]3. Promeni admin level[/color] pojaviće se meni na Strane 3 ovog uputstva i procedura je ista kao tamo.

Ko zeli da prati svoj server preko RCON mora da koristi program koji je namenjen tome - HLSW

Program mozete skinuti OVDE

Instalirajte ga u neki folder i startujte.
Kada se startuje pojavice se ovaj splash i treba kliknuti Offline:

Da se ovo vise ne bi pojavljivalo idite u menu settings -> settings pa tab startup i odstiklirajte Log in at startup:

Sada na glavnom ekranu HLSW-a treba ukucati IP i port servera:

Zatim treba otvoriti RCON Sekciju u meniju VIEW:

Otvorice se dole levo RCON sekcija i treba kliknuti dole na RCON, zatim ukucati RCON password pa na test.
Pojavice se zeleno OK, sto znaci da ste dobro ukucali RCON pass.
Odstiklirati Save i Auto Update Status.
Sada treba kliknuti Get Log (internet) i moze se poceti sa pracenjem servera.

NAPOMENA: Ako pogresite tri puta banovace vas server na IP, posle toga morate obrisati server iz hlsw-a i posle 30 min opet ga ukucati i paziti koji rcon kucate!

Moze se gledati chat na serveru, sta ko chatuje i moze se preko hlsw-a chatovati. Samo treba kliknuti tab chat i kucati chat dole na linuju:

Takodje videcete i spisak igraca koji igraju na serveru i mozete na desni klik na nekog igraca dobiti meni da ga kick ili ban (ostalo ne radi):

Mozete menjati mapu na serveru preko HLSW-a klikom na tab ChangeLevel pa Update i dupli klik na ime neke mape koja je ispisana:

Najkorisnija stvar hlsw-a je konzola u koju direktno mozete kucati sve komande:

Konzola je narocito korisna za CW server gde admini ostave server zakljucan sa nekim drugim password-om tako da vlasnik servera ne mora da se raspituje koji je password vec jednostavno moze da ukuca "sv_password" u konzolu ovde i ispisace mu se trenutni password ili jednostavno moze promenuti mapu na ChangeLevel i tada ce se vratiti standardni pass.

Zakljucavanje servera ide po Classic proceduri:
amx_cvar sv_password pass

Skida se komandom:
amx_cvar sv_password " (samo 1 navodnik)

Koriscenje amx_match moda:

amx_match tagCT tagT mrX esl recdemo(u konzoli)
- tagCT - tag klana/mixa koji igra kao CT na pocetku mecha;
- tagT - tag klana/mixa koji igra kao T na pocetku mecha;
- mrX - max rounds (mr6, mr12, mr15);
- esl - ime configa, ovaj je fino podesen po CSCL ESL V3 pravilima samo je fadetoblack 0;
- recdemo - snima svakome demo iz 1. lica na njihov racunar

Primeri:
SK swe vs NoA na 15 rundi poluvreme:
amx_match "SK swe"ť Noa mr15 esl (navodnici kod taga sa space samo)

Wune vs n00bs na 15 rundi poluvreme:
amx_match Wune n00bs mr15 esl
Znaci samo obratite paznju da se prvo pise tag tima koji na pocetku mecha igra kao CT

Ako necete da upisujete imena klanova, moze ovako: amx_match2 mrX esl
- mrx - max rounds (mr6, mr12, mr15)
- esl - ime configa

I krece mech i lepo pise da igraci (svih 10) na SAY napisu ready, i kad svi napisu to (vidi se spisak ko je napisao ready), krece LIVE.

Ako necete da cekate da se svi smiluju da kucaju ready, admin moze da pokrene mech sa say: /start ili da ga zaustavi na say: /stop.

Sve vreme mecha dole stoji rezultat.

Kad se navrsi 15 rundi, ispise se da je kraj polovine 1 i sam mod switchuje igracŤe i RR i to je kao warm up za polovinu 2.
OPOMENITE IGRACE DA NE PRELAZE SAMI NA POLUVREMENU!

Opet treba da svi igraci SAY readyi automatski se RR i krece polovina 2 ili je admin krece sa /start.

Na kraju se ispisuje rezultat, i kraj je mecha.

Ukoliko je nereseno posle polovine 2 automatski server switchuje igracŤe i krece OTH1 (over time half 1) koji traje 3 runde, posle OTH1 mod automatski switchuje igracŤe i RR i pocinje OTH2 sa 3 runde i posle toga je kraj.

Na kraju polovine i na kraju mecha automatski server sam uzima Screenshot sa rezultatom koji mozete naci u svom CSTRIKE folderu

Dakle sve je potpuno automatski i fancy!!!

Extra komande:
na say: /start - force start mecha, ako necete da cekate da timovi napisu /ready
na say: /stop - kraj mecha.

Evo za one koji ne znaju, pripremio sam malo uputstvo i olaksicu kako mogu da naruce hltv i da po narucivanju, taj IP postuju u svoju rezervaciju u slucaju da je neko zainteresovan da gledam mech/mix:

Dakle sajt na kojem se narucuje je:
[color=red][size=18]www.hltv.org[/color][/size]

1) Kada vam se ucita sajt, sa leve strane se morate registrovati i ulogovati.

2) Kad se ulogujete onda klik na Booking

3) Sada se otvara obrazac o mechu, popuniti sve sto vam se trazi:

4) Kada se sve popuni klinuti na Submit i onda vam se prikaze ekran sa povrdom o rezervaciji hltv-a

5) Sada kliknuti na Here da dobijete IP od HLTV-a koji cete copy/paste u vasu rezervaciju ako zelite da neko gleda vas mech/mix:

6) A uvek kad udjete na www.hltv.org i kad se ulogujete mozete kliknuti levo na Private demos i tako mozete videti sve narucene HLTV-e.

Kada se mech zavrsi mozete kliknuti na Stop recording demo i sacekati da vam izbaci Available i tako skinuti demo na komp.
lol, nije tvoj tutorial/i .. al eto haj bar si se potrudio da c/p.. thx

btw. djesi fake ado ?
Svaka ti cast na pisanju ovoga, zaista si se potrudio.

Post dobio aplauz od bushidO.

Sve uredu , samo jos da nije c/p

Daj ba uradi jedan "tut." sam

fobia je napisao/la:
lol, nije tvoj tutorial/i .. al eto haj bar si se potrudio da c/p.. thx :P

btw. djesi fake ado ?
ja nisam fake ado neznam kako ste vi dosli na to al et nije vazno

znam da nije moj tut ali sam dobio dozvolu da ga c/p

Post dobio aplauz od bushidO.

Kad je vec tema o tome , imam pitanje , kad udjem na server i ono gdje pise Ok , iznat toga ja mogu da pisem sta ocu , jer je server moj , e gdje da odem , da nesto napisem ?
lol u cs-u na ftp na rcon na sta bola ados cuj kad udjem na server pise mi ok :S
unLz je napisao/la:
lol u cs-u na ftp na rcon na sta bola ados cuj kad udjem na server pise mi ok :S
Pa kad stisnes to ok , onda biras oces u t ili ct , kontas .. Na pocetku ono , kao info o serveru , kako da nesto tu napisem ?
VioleN je napisao/la:
Svaka ti cast na pisanju ovoga, zaista si se potrudio.
Upravo tako
Svaka cast jos bilo bi lijepo da si se ti potrudio al hajde nvm.
Super tut samo nek ima tona slika

Keep up the good work

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.