Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Paintball

205 pregleda · 10 odgovora · otvorena 10.01.2009. u 00:01

E ekipa, mene zanima kako ovo ide sa paintball klubovima.
Inace pravila paintballa itd..
Mojne mi gluposti postat zivota vam samo kako se moze osnovat club clan ili kako to vec ide i koja su pravila.
Ne vjerujem da ti ovdje se neko razumije u to zato pogledaj ove stranice vjerujem da ima sve sto trazis...

http://www.bh-paintball.com/forum/
http://www.ckp.ba/
BisconeL je napisao/la:
Ne vjerujem da ti ovdje se neko razumije u to zato pogledaj ove stranice vjerujem da ima sve sto trazis...

Ma jarane nes sam ja to razgledao ali nigdje nis detaljno objasnjeno. Opasno mi se puca ovog paintaballa
Osnovna pravila paintballa

Vodič za početnike i one koji su vremenom zaboravili

SVAKAKO I NIKAKO PAINTBALL-a

Da bi spriječili neke od vas novih igrača da se osramotite na terenu, ozbiljno ozlijedite ili jednostavno uzalud trošite novac, evo kratkog vodiča što se smije, a što nesmije u paintball-u.

Početi ću sa nikako, tih je uvijek više.

****NIKAKO****

... nemoj skidati masku dok si na terenu. Ovo je prvo i NAJVAŽNIJE pravilo paitball-a.
Ako si pogođen u masku i ne vidiš ili se leća zamaglila NIKADA nemoj skidati masku sa glave dok si na terenu.

... nemoj skidati čep ili zaštitnu navlaku sa cijevi dok si izvan terena ili dok ti sudac ne kaže da to napraviš.

... nemoj držati prst na okidaču dok ne igraš. Vidio sam previše iskusnih igrača kako se šetaju okolo sa prstom na okidaču. Tako se dešava da slučajno opalite. Jednostavno pravilo o sigurnom rukovanju markerom je da ne držiš prst na okidaču dok nisi spreman opaliti.

...nemoj ciljati u nikoga tko ne sudjeluje u igri i zaboga nikada, ali baš nikada nemoj pucati u životinje

... se nemoj pojaviti na terenu sa idejom da ćeš sam pobijediti u svakoj igri. Kao što kažu treneri „Ekipe pobjeđuju, ne pojedinci.“

... nemoj skupljati kuglice koje nađeš na tlu ili one koje su ti ispale iz spremika. Previše sam puta vidio klince sa markerom koji ne dobiva kuglice iz spremika ili kuglice pucaju u cijevi i na sve strane.
„Jesi li pokupio kuglice sa zemlje?“
„Ne striček.“
„Kako je onda ova velika napuhnuta dospjela u tvoj spremik i zablokirala put otalim kuglicama?“
„Oh da. Pokupio sam ih nekoliko sa zemlje.“

Skupljanje kuglica sa tla također unosi i prljavštinu u tvoj spremnik. Možda nećeš vidjeti prljavštinu na kuglici ali ona je tamo. U Najboljem slučaju to će utjecati na preciznost. U najgorem slučaju mrvica pijeska će izgrebati unutrašnjost cijevi kad ta kuglica bude ispaljena.

... nemoj trčati prema zaklonu prema kojem su se uputili i svi ostali. Ovo je jedna od najvećih grešaka koje početnik može napraviti. Imaš 2-4 igrača u istom zaklonu, a koliko protivničkih igrača treba da ih drži stisnute u tome zaklonu? Samo jedan!
Raširite se. Zauzmite što više terena možete.

... se nemojte zaboraviti zabavljati dok ste u igri; strasti se mogu rasplamsati, ali zapamti, slijedeća igra je za nekoliko minuta i sve kreće iz početka.

... nemoj štedjeti na masci. Svaka maska će pružiti odgovarajući stupanj zaštite, ali termalna leća ili leća sa premazom protiv magljenja može biti odlučujući faktor u igri.
Nemoj štedjeti i nabavi kvalitetnu masku.

...nemoj šutjeti kao riba kad igra počne. Potrudi se da sve što vidiš na terenu saznaju i tvoji suigrači

****SVAKAKO****

... ponesi odjeću u koju ćeš se presvući. Na početku dana možeš zazirati od ideje da se baciš u lokvu, ali kad kuglice počnu letjeti svuda okolo učnit ćeš sve da preživiš.
Vjeruj mi veoma je neugodno nakon cijelodnevnog igranja paitball-a otići sa ekipom u restoran samo u majici kratkih rukava i mokrim gaćama.

... imaj set rezervnih dijelova za svoj marker. Ništa nije gore nego sjediti u pripremnom području zbog neimanja nekoliko jeftinih brtvi i opruga.

... nabavi novu cijev za svoj marker. Cijevi koje tvornički dolaze uz markere su samo zadovoljavajuće kvalitete. Dobra nova cijev može napraviti veliku razliku.

... kupi kvalitetne kuglice. Loše kuglice mogu pokvariti zabavu.

... kupi kvalitetne tenisice koje učvršćuju zglob. Iskrenuti zglob je vjerovatno najteža ozljeda koja se može desiti u paintball-u. Smanji rizik kvalitetnom obućom.

... kupi kvaliteno ulje/mast za svoj marker i podmazuj ga redovito. Zašto potrošiti nekoliko tisuća kuna na marker i poslije ne voditi brigu o njemu?

****NA TERENU SVAKAKO****

... se kreći. Još jedna velika greška koju početnici čine je da se ne kreću nakon što stignu do svog prvog položaja. Vjeruj mi; nije tako lako pogoditi metu koja se kreće.
Ekipa koja napreduje po terenu pobjeđuje. Ne možeš pobijediti ako ostaješ u svom zaklonu.

...nosi čistilicu za cijev na teren.

... prati na koju stranu zaklona izviruje tip koji puca na tebe. Veliki su izgledi da će nastaviti izvirivati na istu stranu, zato se pripremi i slijedeći put kad pokuša neka plati za to. Isto tako nakon svakih nekoliko hitaca promijeni stranu zaklona na koju ti izviruješ, nemoj biti predvidljiv.

... pucaj sa strane zaklona što više možeš. To je vrlo jednostavno no većina ljudi puca preko zaklona. Pucanjem sa strane zaklona izlažeš mnogo manje tijela.

... prati što se događa na protivničkoj strani terena. Previše sam puta vidio igrače kojima je protivnik bio izložen dijagonalno preko terena ali nisu to niti primjetili jer su bili previše fokusirani na to što se dešava direktno ispred njih. Čim se pomakneš naprijed gledaj dijagonalno i provjeri dali ti je koji od protivnika otkriven. Veliki su izgledi da će ti biti otkrivena njihova bočna strana ili leđa.

... Čini lude, nepredvidljive poteze. Ako se protivnik nalazi u zakonu direktno ispred tebe i nemožeš ga pogoditi, ustani, otrči do njegovog zaklona i ofarbaj ga. Možeš iskoristiti njegov zaklon protiv njega i veliki su izgledi da te uopće neće vidjeti. Još jedan mali savjet, ako ideš „bunkerirati“ tipa, dođi mu sa strane zaklona na koju NIJE izvirivao. Vjerovatno ćeš ga lako pogoditi u leđa. Iz blizine uvijek gađaj u opremu (marker, spremnik kuglica ili "ruksak" na leđima). Pogodak izbliza je jako bolan. Ne čini drugima ono što ne želiš da se dogodi tebi!

... se pokušaj kretati tako da postavljaš zaklone između sebe i protivnika. Ponekad to znači da će put do zaklona biti duži ali se isplati ako stigneš "živ".

...komuniciraj sa suigračima. Razradite plan igre i kada igra počne trudi se da svi znaju što radiš i što si vidjeo na terenu. Ako treba urlaj, nije bitno!

...Uvijek, ali uvijek se dobro zabavi sa ekipom, jer paintball je prije svega vrhunska zabava
Fino nazoves , kazes ima nas toliko i toliko mi bi dosli , oni ti kazu kad imaju slobodan termin , ti zakazes, dodjes, platis posebno opremu , posebno metke ( zavisi od kluba ). Igras u odredjenom vremenskom roku ; kad nekoga pogodis taj fino digne ruku , ovako kaze "ja sam pogodjen :) , odo ja kuci cs-a" i njega vise ne gadjate , jedino ako vam se nije nesto zamjerio, ako vam se isprjeci sudac i njega zaspes i gg ; kad zavrsite igrate ponovno dok vam ne istekne rok koji ste odredili......
BisconeL je napisao/la:

Grjesis :D
Razumijem se ja ..
Objasnicu ti sve samo sad nemam vremena
ovaj gore ti je dao 2 stranice , 1 je ok
bh-paintball.com
a ckp je klub jedan gdje se igra.
osnovati klub? hmmm veoma teško.
puške su veoma skupe, municiju ne možeš uopšte nabavit' ovdje kol'ko sam ja čuo, gdje ćeš naći prostor i puno problema.
al' eto valjda se uvijek možeš učlaniti u neki od rijetkih u sarajevu
a pravila, pa ne postoje neka striktna pravila jebiga osim onih koje svak' normalan zna da ne skidas masku, ne pucas iz blizine, ne pojacavas dovod 'plina' i tako to... al' postoje razne vrste igre - npr. uzimanje flag-a, dominacija i slično.
ako odeš u zetru, uzmeš 100 kuglica i pucate se tek tako, dok potrošite kuglice igraćete 20 minuta al' ako igrate ko je pogođen ispada i + ubacite nekol'ko tih fazona tipa flagova, kvalitetno ćete potrošiti 2 sata
a koliko para je u skenderiji za kolioi
igracha lopticai wremena

HWALA
skafa je napisao/la:
a koliko para je u skenderiji za kolioi
igracha lopticai wremena ???

HWALA
zetra - 15 KM 1 osoba mislim oko 200 metaka ...
punjenje 5 ili 10 KM et ugl ne dodje te vise od 25 KM gore
"pogodi il budi pogodjen "
pravila u 2 recenice
znaci 2 tima ,5 na 5 najrealnije nema guzve,igra se u rundama ako te neko pogodi fino ustanes sjedas i cekas da se zavrsi runda i sve tako,ni u kojem slucaju ne skidati opremu boli vjerujte mi boli xD
a to za klan ,klub il kako vec odes u jedan klub i kazes ja hocu ovo i ovo i treba kao neku ligu da naprave ugl moze se samo trebas da pitas njih tamo u nekom klubu kako
http://paintball-gracanica.co.ba/paintball-table.html
Ovdje imash dosta toga objasnjeno , ali gdje god odesh vjerovatno ce te vlasnik ili neko drugi prvo upoznati sa pravilima pa ce ti tek onda dati pushku u ruke ;)
ZeN4mi0 je napisao/la:
zetra - 15 KM 1 osoba mislim oko 200 metaka ...
punjenje 5 ili 10 KM et ugl ne dodje te vise od 25 KM gore
"pogodi il budi pogodjen "
pravila u 2 recenice
znaci 2 tima ,5 na 5 najrealnije nema guzve,igra se u rundama ako te neko pogodi fino ustanes sjedas i cekas da se zavrsi runda i sve tako,ni u kojem slucaju ne skidati opremu boli vjerujte mi boli xD
a to za klan ,klub il kako vec odes u jedan klub i kazes ja hocu ovo i ovo i treba kao neku ligu da naprave ugl moze se samo trebas da pitas njih tamo u nekom klubu kako
hwala na owo se mora otici !!!

cs uziwo xD

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.