Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Riješeno 20 bodova

Problem/Skola(20bodova)

195 pregleda · 5 odgovora · otvorena 14.12.2008. u 16:16

Kao prvo spameri nek preskoče temu ako će pametovati i nemoj da mi ko govori nije ti ovo skolska stranica ili tako nesto.. Temu sam otvorio u Caffe shopu kao i sto samo kaze "Sve i svasta nadovezano na nista".Radi se o skoli, znaci razrednik nam iz predmeta automatsko vođenje procesa
dao crtez o kojem moramo napisati nesto,tj objasniti ga,a mi normala neznamo nista jer nam nista nije ni rekao :) Kaze nadjite si na netu :P trazio i nisam mogao naci..Znam da ovdje ima dosta pametne raje i koju idu skolu kao ja i naravno raje koja studira.Pa eto ako ko zna ili zna na kojem forumu mogu naci ovaj crtez nek pomogne :D

znam samo da je pasivni jer zahtjeva pomocni izvor napajanja i da je za mjerenje pomaka.

Nagrada:20bodova+Aplauz od strane admina.
Hvala unaprijed.

btw: Valjda Lazo zna o cemu se radi XD
sto se tiče promjena na g.ba ne da sam zadovoljan :D prejako je sve.. svaka vam cast :P
Upravu si za coffe shop sve i svasta nadovezano na nista
a fino ima pravilnik da NEMA TEMA VEZANIH Za skolu.. nespamam nepametujem ti neg samo fino kazem ;)
Rješenje

ISPRAVKA!!!

kada bolje pogledam ovo radi na sljedeci princip :

struja tece od izvora prema trosilu koje nije na slici

sto je struja jaca mjenja se promjer d : vidis na slici

koji zbog kojega se pomice ovo u sredini ( okruglo ) i

kada dodje do odstupanja od zadane mjere jedan od

prekidaca se izgasi i tako se regulira proces

jesdnostavno

barem si se trudio.. uzet cu malo tvojih malo svojih riječi i sklopiti nešto xD
Miller je napisao/la:
barem si se trudio.. uzet cu malo tvojih malo svojih riječi i sklopiti nešto xD
ma to je to 100% samo da imam kljigu sada kod sebe odma bi ti napisao sve , slicnu sam ja shemu imao

gle, nisam expret u automatizaciji nikakvoj, medjutim poznavajuci osnovne ET oznake mogu da "predpostavim" sledece.

nema nikakvih prekidaca, pod jedan. C1 i C2 su kondenzatori. kao i Ck i Cd, medjutim nisu obicni plocasti, nego im je geometrija izdefinisana da obavljaju odredjenu funkciju.
Ck ja predpostavljam da je plocasti kondenzator, iako sam navikao na drugaciju oznaku za njega, (meni on cak i lici na oznaku za elektromotor, mada njegova pojava u ovoj konturi nema smisla).
Cd , mi je ovde naravno najkomplikovaniji ali iz slike se mogu zakljuciti sledece stvari :
igla koja ( kojoj cu rec kasnije nesto) u sredini
je povezana sa A (crvena oznaka) linijom napona
kao i srednja ploca, dok gornja(p) i donja(q) ploca na Cd su spojeni sa B linijom napona i nemaju fizicki kontakt sa linijom A (to se moze zakljuciti iz bocnog presjeka, i to sam oznacio plavim krugovima).
E sad, cinjenica da je Cd zavistan od Ck, za posledicu daje mehanicko kretanje igle gore-dole, jer ako Ck pusti struju prema gornjoj ploci od Cd - (p) igla ce ici prema gore ili prema dole (zavistno od smjera struje u cjeloj konturi), dok ako Ck pusti prema donjoj ploci (q) igla ce ici u kontra smjeru.
e sad, zagonetka za mene je da li ove ploce na Cd su zaista kondenzatorske ploce i izazivaju nekako mehanicko pomjeranje igle, pomocu ne JA je znam koje sile, ili je Cd (meni logicnije) jednostavan elektromagnet a igla neki feromagnet(gvozdje najcesce), pa ploce pomocu linija magnetne indukcije (ciklicni fluks), daju iglici silu koja je normalna (90 stepeni) u odnosu na linije fluksa.

ova iglica moze da se koristi kao prekidac, u nekom daljem toku kola, tako da mozemo postici automatsku regulaciju nekog procesa, pa bih ovu KOMPLETNU konturu mogao nazvati REGULATOROM necega, ali aiko imamo neceg slicnog, ne bih se u potpunosti slozio sa kolegom iznad koji je objasnjavao.

sto se tice tebe u buduce,da se naucis, nacrtao sam ti crvene linije tj putanje A i B konture, koje moras da pratis i gledas sta je sa cim povezano i sta dalje od cega zavisi, pa na osnovu toga zakljucujes sam. Znaci glavno ti je da shvatis putanju struje u svakom problemu

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.