Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 15 bodova

Biologija!!!

555 pregleda · 12 odgovora · otvorena 24.03.2005. u 18:51

yo,whtas up guys...
ev imama dva pitanja vezana za genetuku (za one koji ne znaju ,to je biologija):

1)Kolika je vjerovatnoca formiranja homozigota i heterozigota "BB" i "Bb"?
-to je na osnovu neki vjerovatnoca,ta ja znam...

2)Normalna diploidna hromosomska garnitura paradajza je 4 hromosoma. Odredi diploidnu i tetraplidni vrstu hromosomski garnitura!

-Samo da kazem da ne dajete glupe primjedbe,jer mi ovo fakat treba...pa ako ima tamo neki diplomiran profesor,il super-searcher koji to moze naci,nek se javi!

P.S. dao bi ja vise bodova,al nisam ja bogat sa bodovima kao neki...

PEACE OUT!!!
Mislim da je ovo prvo vezano za mendelove zakone.
ma ja jest, mendelovi zakoni. samo sto sam ja iz tog imo hasana (1) al dobro nekako sam se poslije izvuko , na kraju 3,5 - biologija... al neznam ni sad to
Ma jes vezano za Mendela...
de vidi da nemozes sta otkriti...
pitaj profesora...
uglavnom pomozi....
Jarane jedno cu reci " Knjigu u ruke i uradi" Ko ce ti pomoci znas koliko treba posla dok odredis diploidnu i tetraplidnu vrstu hromosoma...E sad moze ti pomoci samo rpijatelj iz razreda ili neko ovdje ko ima slicno tome na predavanju i u zadatku...a male su sanse...dao Dragi Allah ds.s . pa rijesio slucaj...ali moj ti je :
Knjigu i nauci genetika ce ti trebati uvijek...ja neznam a volio bih ti pomoci a to sam radio prije 5 godina...stoga samo jedno veliko sretno!
pa ovo prvi zavisi od parentalne generacije tj. od roditelja, a za drugo cu se morat malo posjetit, valjda cu ti dat odgovor do kraja dana
mislim da si na pogresnom mjestu
nevjerujem da ti se ovdje neko u to razumije
Rješenje
pa ovo 2. je pravo glupo
prvo pise da je diploidna 4 hromosoma, pa te onda pita da odredis koja je... pa valjda je 4 opet, a onda je logicno da je tetraploidna 8... mislim da je to odgovor mada mi postavka pitanja nije bas najjasnija...pitane glasi da odredis diploidnu i tetraploidnu "vrstu hromosomskih garnitura" ... al ja sam 100% siguran da se u okviru jedne vrste (paradjiza u ovom slucaju) homosomska garniura nemjenja, znaci ostaje ista za bilo koji paradajz ... i kako onda da pitanje ide da odredis vrste hromosomskih garnitura... nikad nisam cuo za taj izraz i mislim da nepostoji... al eto ja sam predpostavio da se trazi broj hromosoma diploidne i tetraploidne hromosomske garniture, sto je i sasvim logicno...

haj da i ovo prvo strpam u ovaj post:
e vako: i ovo pitanje je glupo fomuslisano, al opet sam se posluzio logikom pa sam zakljucio da pitanje glasi: kolka je vjerovatnoca formiranja homozigota i heterozifota od "BB" i "Bb".a to je veoma jednostavo... ukrastis ih i vidis sta dobije.
haj da se nebi mucio, uradio sam i to i dobio sam "BB", "Bb", "BB", "Bb" sto znaci da je sansa fifty-fifty (50% za oboje)... u slucaju da je pitanje bas onako kao sto si napiso, onda to zavisi od parentalne generacije kao sto sam reko u prvom svom postu.
nadam se da sam pomogo

Post dobio aplauz od gc

balvanize je napisao/la:
Ma ja iz biologije imam 1 tako da pricaj

ti to nekom drugom !

ocito da dobro ne vidis

"-Samo da kazem da ne dajete glupe primjedbe,jer mi ovo fakat treba...pa ako ima tamo neki diplomiran profesor,il super-searcher koji to moze naci,nek se javi!"

Sta cojka furate?Vidite da mu treba pomoc.Nemojte bezveze pisati ako ne znate. [TaKe_dOwN evo ti link na kojem imas sve lijepo objasnjeno:
http://www.ktf-split.hr/nastava/prog-sv/prg_3-02.htm

Nadam se da ti moze pomoci.Vozdra
ee ljudi hvala sto ste pomogli...
samo ja moram provjeriti ove stvari sto ste mi rekli....(posebno ovo od NXfaer-a)
...a ako i to ne bude tacno.. dacu ovi 15 points za trud ....
FXfear, znam da je glupo formulirano pitanje ,al nisam ga ja zadao ,to profesorica glupa...
to ona sama izmislja...(zemska ima 100 godina, i zna citavu knjigu biologije napamet,od rijeci do rijeci, a opet se ne zna izraziti...
               [TaKe_dOwN je napisao/la:
ee ljudi hvala sto ste pomogli...
samo ja moram provjeriti ove stvari sto ste mi rekli....(posebno ovo od NXfaer-a)
...a ako i to ne bude tacno.. dacu ovi 15 points za trud ....
FXfear, znam da je glupo formulirano pitanje ,al nisam ga ja zadao ,to profesorica glupa...
to ona sama izmislja...(zemska ima 100 godina, i zna citavu knjigu biologije napamet,od rijeci do rijeci, a opet se ne zna izraziti...
hahahaha... ma nebrini za bodove to nije bitno... i just wanned to help out a bro

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.