Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje U kanti Poništeno pitanje 20 bodova

Lektira - Veliki Vezir

1.017 pregleda · 7 odgovora · otvorena 25.02.2008. u 21:56

Prvo se izvinjavam ADMINI-ma na temi !

Naime meni treba lektira hitno Veliki Vezir koju je napisao Dervis Sušić..

Meni treba ukratko fabula,tema,ideja,mjesto radnje,vrijeme radnje,kompozicija ...

Jos jednom se izvinjavam adminima na temi al treba mi hitno za sutra lektira mi

I samo mi treba DIREKTAN LINK !
www.lektire.net
www.lektire.org
free-si.htnet.hr/lektire/
www.cjepanica.net/lektire/
www.knjigice.com/pupils/lektire.php

ako nema onda sorry
1)Velika pravda i dobrodusnost Mehmed-pase Sokolovica
U prvom dijelu mehmed pasa sokolovic i članovi Divna rijesavaju probleme. Mehmed pasa Sokolovic proziva ljude koji su dosli da se zale ili oni koji su optuzeni i u miru rijesava njihove probleme.
2) Dolazak Sokolovica u Carigradsku Tamnicu
Drugi dio se odvija u Carigradskoj tamnici. Naime Mehmed pasa Sokolovic dolazi u posjetu da uvidi stanje u tamnici, ali tu mu svi pricaju iza ledja i svi ga merze. Mehmeda je dirnulo to sto su u tamnici samo bosnjaci.
3)Razgovor izmedju Esminhan i Sokolovica:
U trecem dijelu Esminhan nagovara Sokolovica da preda titulu jer je u velikoj opasnosti. Tada su pokušali da otmu Vezira ali Esminhan je otkrila njihove namjere i to im nije uspijelo.
4)Velika opasnost:
U ovom dijelu desilo se jos jedan napad, ali Vezirov cuvar sve rijesava. Sokolovica njegove sluge i prijatelji nagovaraju da bjezi ali on odbija.
5)Vezir gubi svog defterdera:
U ovom dijelu Vezir salje kuci Hasana, ali Hasana ubijaju carevi vojnici i donose ga Veziru bez glave i govore mu da je opkoljen i da mu je zivot pri kraju. Vezir nakon te vijesti nagovara svog tjelohranjitelja da ide i daje mu oporuku. Iako se opirao na kraju je otisao.
6) Smrt Vezira:
Iduceg dana Vezir odlazi da rijesi par problema, ali jedan covjek koji je imao problem dosao je i iznenada zbo vezira. Clanovi divna su se uspanicili. Pozvali su doktora ali doktor nije uspio da rijesi tu ranu i Vezir umire....
E ovako prvo se izvinjavam sto pisem na ovoj temi ,admini nes mi nije u redu nemogu teme stavljat ugl.nemogu nista kliknuti od ovog HOME FORUM CHAT ITD.
I pitanje moze li se ono jos raditi u vezi steama da besplatno dobijem igru npr. cOunter Strike na steamu.
Ako neko zna molim vas napisite mi na pm.
HVALA!
               entels- je napisao/la:
Zasto se sam nepotrudis za svoju ocjenu?

nemoj da citav zivot dobijas ocjenu na neciji drugi racun

ju iz missing teh point .. al ko ce ti sada objasnjavat da se u skolu ne ide z*** ocjene

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.