Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Linux

0 pregleda · 4 odgovora · otvorena 28.12.2007. u 15:21

Evo, vidio sam par tema s pitanjima uvez linux, pa reko da olaksam potragu za njim.
Ovo su 3 linka za 3 razlicite verzije Ubuntu-a. Na sajtu su uvijek najnovije verzije. Preko ovih sajtova mozete naruciti te tri distribucije u skoro neogranicenim kolicinama.

Da napomenem za one koji ne znaju. Linux je pod GNU licencom i potpuno je besplatan. trenutno najbolja distribucija(distribucije) je Ubuntu.

U ovoj verziji skoro pa 100% necete imati nikakve probleme sto se tice prepoznavanja hardware-a. Sve drajvere kioje treba instalirati, Ubuntu ce sam instalirati. Jedino nece za graficku karticu. Medjutim, vi mu trebate samo reci on ce sam skinuti sa neta i instalirati sam. Sve kodeke potrebne za slusanje muzike i gledanja videa ce instalirati na zahtjev. To jeste ako nema instalirane sam nudi odakle da skinete i radice potpuno bez problema. Ima ogromnu bazu programa koji su opet kao i on sam potpuno besplatni. ima jednu vrstu emulatora windowsa, koji je namjenjen iskljucivo za igre(mada se moze koristiti i u druge svrhe). To ce obradovati one kanterase medju vama. Kanter je potpuno podrzan kao i hrpa drugih novijih igara. Linux je medju OS-ovima najsigurniji. Tome doprinoso tri cinjenice. Nekodiraju se virusi namjenjeni za linux, a oni za windows nisu podrzani. Drugo je to da je drugaciji nacin skladistenja podataka, pa je samim tim svaki linux OS zaseban i virusi koji rade na jednom, nerade na drugom, dok programi rade. I trece koje je najvaznije, svaka izmjena vaznih stvari se mora potvrditi sifrom root-a (glavni administrator u Windows-u).
Najvaznija prednos linux-a nad ostalim OS-ovima je to sto je zasnovan na UNIX-u(on je u sustini jedna vrsta UNIX-a) i samim tim nema ogranicenje neprestanog rada. drugim rijecima jsako stabilan OS koji se gasi samo onda kada mu vi to kazete.
Moze da ima izgled bolji nego sto ima Vista zahvaljujuci izvrsnom programu zvanom Blender. iako izgleda bolje nego Vista, ima bolje efekte, zahtjeva puno manje resursa. To vam govorim iz licnog iskustva. Ja na svojoj masini ne mogu ni sanjati o tome da instaliram Vistu sa par njenih efekata, dok mi Ubuntu leti takoreci.

Ako imate jos pitanja samo javite.

A sada evo linkova.

Ubuntu
Kubuntu (isto sto i Ubuntu smo sa KDE okruzenjem. Bolji za pocetnike.)
Edubuntu (Namjenjen za edukativnu svrhu.)

Da jos jednom napomenem. Narudjba je potpuno besplatan. Nemate nikakvih troskova vezanih za narudjbu. Vasa kopija(kopije) ce stici postom. Trajanje puta varira i zavisi od drzave i njenog sistema poste. Moze potrajati maksimalno 10 sedmica. U prosjeku traje 6 sedmica, medjutim moze nekada doci i sljedece sedmice nakon narucivanja(sto se meni desilo).

Nadam se da vam je pomoglo.
SUSE ?
Jbg. Ja sam pokuso da malo, ono bar malo, obrazujem i ovaj dio svijeta, ali ne...
Ljudi nisu zeljni znanja, niti hoce da isprobaju nesto novo. Iako je bolji od sve i jednog windows, ljud se i dalje boje probati. A mogu jednostavno izabrati da imaju i win i linux.
Jos je instalacija krajnje jednostavna. u 6 koraka si namjestis sve, a i to ti je klikni vamo klikni tamo i to je to. Jbg.
Nado sam se da cu pomoci bar par ljudi, ali izgleda ce pomoci samo jednom.
Najzalije mi je sto sam ptrosio vrijeme pokusavajuci da objasnim na ovoliko niskom nivo, a opet nisu skontali o cemu se radi. Ovo bi realno idiot mogo da shvati i sigurno bi pokuso.
care svaka čast za trud,ali ja eto već imam ubuntu,dobio skupa sa kompom tako da mi ne treba.
možda bi admini mogli ovo stavit kao nekakav sticky,tako da uvijek bude na vrhu,čovjek se dobro namučio da objasni,ispisao čitav roman,pa barem nekakav aplauz ili nešto.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.