Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

overclocking

0 pregleda · 12 odgovora · otvorena 11.10.2007. u 20:52

eh ovako inteeresuje me mmogu li ja klokovat moj kopm i kako se to cini

znaci

AMD Sempron 1.4GHZ 2500+
RAM 512
Graficka ge force fx 128rama fx 5200
ploca: ASrock agp 8x SATA 133 USB 2.0
Prvo kupi pastu i kakav cooler da nije ispod 50KM.Otidji u bios u povecaj sabirnicu...Nemas nista od toga.Samo ces skratiti zivot kompjuteru.Mani se corava posla
ArtX je napisao/la:
Prvo kupi pastu i kakav cooler da nije ispod 50KM.Otidji u bios u povecaj sabirnicu...Nemas nista od toga.Samo ces skratiti zivot kompjuteru.Mani se corava posla

imam neki kuler bio je skup

a na koliko da povecam..i kakvu pastu?
ne treba pasta jer jako malo pomaze, mislim da od overclovka nemas nista i napisi koja ti je maticna.

A overclockas tako da udjes u BIOS i polako povecavas sabirnicu i pratis stalno temp i stabilnsot kompa (tako da ga stavis pod opterecenje).
malak je napisao/la:
ne treba pasta jer jako malo pomaze, mislim da od overclovka nemas nista i napisi koja ti je maticna.

A overclockas tako da udjes u BIOS i polako povecavas sabirnicu i pratis stalno temp i stabilnsot kompa (tako da ga stavis pod opterecenje).

dje je ta sabirnica upm de sliku ako moze plz ako ga za****m jos bolje
overclocking cccc ne igraj se sa tim to samo rade ljudi koji bas znaju sa tim raditi jer ja sam to pokusao i sprzio umalo procesor tako da se ne igras sa tim jer usput ces sprziti i mnoge ostale komponente svog kompjutera pa cak i cijelu maticnu tako da ti savjetujem da se ostavis coravog posla poput overclockinga

Zadnji edit: 11.10.07 u 15:35:02

mayer_ je napisao/la:
dje je ta sabirnica upm de sliku ako moze plz ako ga za****m jos bolje

http://www.youtube.com/watch?v=-JJr2Vnfs1w

evo ti jedan video pa pogledaj malo. trebalo bi da bude slican meni u BIOS-u, valjda ces se snaci. Samo pazi temp. i sve ce biti u redu i ja sam se tako plasio, sprzit cu ovo, ono pa sam u sred ljeta sa stock hladnjakom digo E4300 sa 1.8 GHz na 3 GHz
kod amd-ovih procesora sabirnica se zove HTT i nadji u biosu htt i njega podizi ali prije toga spusti frekvenciju ram memorije tako da bi na kraju clockanja dobio frekvenciju rama slicnu fabrickoj.
postupak:
1.spusti frekvenciju ram memorije(npr. stavi da ti radi na 166-efektivno 333mhz)

2.podizi htt(sabirnica) po desetak mhz i bootaj windows

3.ako windows radi bez problema onda nastavi dalje.restartuj udji u bios i ponovo podigni htt za 10mhz i sve tako dok god bde radio bez problema.da bi se procesor clockao do maximuma mora se dizati voltaza.ti podigni koliko god moze ali bez povecanja napona

ps
nemoj ni slucajno dizati voltazu procesora jer ti clockas procesr po prvi put jer ako predjes ogranicenu voltazu za taj procesor mozes ga trajno ostetiti.

ako ti sta bude nejasno javi se na msn
malak je napisao/la:

heh izgleda da bas i nisi upucen
jelde

termalna pasta sluzi da popuni mikroskopse supljine koje se nalaze na kontaktnoj povrsini kulera sa cpu-om
a ti probaj obrisat pastu, vratit kuler i posmatrat kako ti
se procesor grije za dodatnih 5-15 stepeni
Bombarder je napisao/la:
Ma mani se ovih sto su ti do sad odgovorili evo ti pravi odg :

http://www.gamers.ba/procitaj.php?id=7621&forum=6

bravo majstore...eh uspio sam ga klokovat nekih 30 % jos moze ali ne smijem sa 1.4 digao sam ga na 1764.5Mhz teperratura se krece od 30-34

na ovoj slici je 1600hz al posle toga sam ga jos digo mislim da jos moze evo pa vidite valjal ovo sta

http://img215.imageshack.us/my.php?image=klokovanjeaw8.png" border=0>
kupi si bolju masinu ili nadogradi je za 200km i bit ce ti zvijer...
www.plus.ba
eXeL je napisao/la:
kupi si bolju masinu ili nadogradi je za 200km i bit ce ti zvijer...
[URL][/URL]www.plus.ba[URL][/URL]

neam para al kad budem imao...sta bi mi ti preporucio da uzmem za tih 200km :

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.