Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

USB Mice Tutorial

782 pregleda · 6 odgovora · otvorena 07.10.2007. u 02:05

Čitam ovaj tutorial za konfiguraciju miša koji je Ado nekada davno napiso', i za oko mi zapne ovaj dio : "Misevi sa konekcijom tipa USB imaju veliku prednost da se mogu konektovati i diskonektivati dok je racunar upaljen i imaju rate od 125 Hz-a koji se ne moze mijenjati." Provjerio sam ovu tvrdnju.

SAMO ZA PRO GAMERE

Kada sam ja kupio miš koji trenutno koristim, nisam dobio PS/2 to USB converter uz njega, pa sam malo prosurfo' u potrazi za rješenjem za ovaj mali problemčić. Naime, USB port (po defaultu) radi na 125 Hz, što nije dovoljno za današnje miševe čija osjetljivost ide i do nekoliko hiljada dpi. USB port nije u mogućnosti prenijeti sve informacije koje mu procesor iz miša šalje dovoljno brzo, tako da dolazi do kašnjenja (vjerovatno se svima dogodilo da naglim trzajem miša u suprotnim pravcima dođe do delay-a pri povratku).

Napomena : Ovaj tutorial nemojte dalje pratiti ako niste sigurni u ono što radite.

Metoda je isprobana na Windows 98, 2000 i XP SP2.

Ako skidate sa #2 servera, desni klik na link, save link as... za download

Priprema :

1. Skinite ovaj program, koji služi za provjeru trenutne frekvencije USB porta na kojem je miš :

MouseRate Checker - RapidShare Link
MouseRate Server #2

Kada pokrenete program, pomjerajte miš da biste vidjeli na kojoj frekvenciji radi. To će vjerovatno da bude 124 Hz. Ako trenutno mjeri frekvenciju miša veću od 124, onda je vjerovatno driver već optimiziran.

2. Skinite ova dva programa :

Ovi programi služe za promjenu frekvencije USB porta na kojem je miš. Prvo pokušajte sa USBmrs 1.1.

Mouse Overclock
Mouse Overclock - Server #2

USBmrs1.1
USBmrs1.1 Server #2

3. Skinite ovaj program, sa kojim provjeravate kašnjenje miša (ping). Pri kasnijem štimanju, primjetiti ćete da je lag smanjen ( 1000 Hz - 1 ms, 500 Hz - 2 ms, 250 Hz - 4 ms, 125 Hz - 8 ms (default) )

DX Mouse Timer
DX Mouse Timer Server #2

Postupak :

1. Restartujte kompjuter, i bootajte ga u Safe Modu. Pokrenite program za overclock, setujte frekvenciju na 1000 Hz, spasite, restartujte ga opet u Normal Boot.

2. Pokrenite MouseRate Checker i pomjerajući miš najbrže što možete pri najvećem dpi koji miš podržava, pogledajte najveću izmjerenu vrijednost. Upamtite koja je vrijednost najveća.

3. Restartujte komp opet u Safe Mode i ovaj put podesite frekvenciju miša na odgovarajuću.

Npr. ako je najveća izmjerena vrijednost bila 470, vi stavljate na 500, u slučaju da je ( kao kod mene ) 849, ostavljate na 1000 Hz (samo da je frekvencija USB porta što bliža maksimalnoj kod miša). Ne stavljajte frekvenciju koja je manja od maksimalne izmjerene. Spasite i restartujte komp. opet u Normal Boot Modu (znači, ne pritiskati F8 ^^ ).

Molim temu u zanimljive.

Edit : Na kraju ispadne da je djeci mrsko ovo čitati, pošto se ne dobiju nikakvi bodovi.
Ako mozes upload te programcice na speedyshare ?

Prije formatiranja, dok sam imao XP SP1 nije bilo problema, a sada sam instalirao XP SP2 i primijetio sam jedan problem. DeathAdder radi perfektno, ali kad udjem u CS, mis je nekako tesko kontrolisati, ne znam kako da objasnim, uglavnom ne ide bash cisto.

Kad udjem na server ili na lan sve bude udure, znaci ingame nema problema, problem se javlja kad udjem u CS i krecem se po opcijama.

Jel do drivera, ili do SP2 ?? Do misa nije 100%
               en1s. je napisao/la:
Ako mozes upload te programcice na speedyshare ?

Prije formatiranja, dok sam imao XP SP1 nije bilo problema, a sada sam instalirao XP SP2 i primijetio sam jedan problem. DeathAdder radi perfektno, ali kad udjem u CS, mis je nekako tesko kontrolisati, ne znam kako da objasnim, uglavnom ne ide bash cisto.

Kad udjem na server ili na lan sve bude udure, znaci ingame nema problema, problem se javlja kad udjem u CS i krecem se po opcijama.

Jel do drivera, ili do SP2 ?? Do misa nije 100%

Probaj sa novim driverima za miš ili reinstalacijom CS-a.

btw. Šta će ti Deathadder ? ^^
Sacu da probam !
Bice edit jel radi na 64bitnom xp-eu
EDIT : stavio sam samo 1000 Hz nista vise...mrsko mi ostalo raditz
               FaTaL je napisao/la:
btw. Šta će ti Deathadder ? ^^

Šta mu fali ?

Uzeo sam ga malo za promjenu, mada ću se vratiti na MX518. Hoće li ko da se mijenjamo, ne treba mi doplaćivati samo želim "nov" MX518 ?

en1se imam ja tek kupio mx518 al ga nedam xD

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.