Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

sistem reinstal

74 pregleda · 6 odgovora · otvorena 20.03.2016. u 22:43

Poz ljudi cijeli mi je win sjeban i oneciscen i zelim stavit novi , e sad za REINSTALL je ltrebam ja izbrisat onaj local C disk i ondeki nacin bez cd da moze a da bude nov win?a stavit onaj cd , ili mogu ono otic na control panel pa nekako tu cisto reinstalirati win7 , neki nacin da dignem nov sistem novcati bez cd ili usb? :D
Preporuka, pažljivo pročitaj.

Vrlo je vjerovatno da imaš dvije particije. Jedna je recimo SISTEM(C:) dok je druga MAGACIN(D:). Moja preporuka je da prebaciš sve bitne podatke ukoliko ih imaš na drugu particiju, dok sistemsku particiju brišeš kompletno (clean format). To što si ti naumio nije nikako preporučljivo, ostat će ti sistemski fajlovi i svi oni dokumenti koji su već ili oštećeni, ili su ugroženi od strane malware-a, adware-a itd.

Skineš sistem, ukoliko imaš USB od 4+GB skineš Rufus, pokreneš Rufus, izabereš .iso fajl od sistema i sačekaš par minuta, dok se prebacuju fajlovi. Poslije bootaš USB i uradiš clean format jedne particije dok ti druga služi za pohranu podataka ili backup-a.

Ukoliko nemaš dvije particije, preporučeno je da imaš barem dvije. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da obrišeš cijeli disk te da sačuvaš bitne dokumente na USB-u, DVD-u itd.

Sada je veoma popularan Cloud tako da šta god imaš da nije previše rizično što se tiče privatnosti korisnika možeš prebaciti na Google Drive, Dropbox, Box, OneDrive itd. Pojedini imaju limit od 15gb, drugi od 5gb, treći od 20gb itd.

To ti je u par kratkih crta šta i kako bi trebao da uradiš.

Post dobio aplauz od NB3

ja ti ne razumijem skoro niste ni bootanje niti skidanje niti ti ku**i palci haha , nemam bas puno bitnih fajlova u sistemu :D  :*
uragan1 je napisao/la:
ja ti ne razumijem skoro niste ni bootanje niti skidanje niti ti ku**i palci haha , nemam bas puno bitnih fajlova u sistemu  :*
https://www.youtube.com/watch?v=zivb8y_2nFk

Prati video. Vrlo je jednostavno.
uragan1 je napisao/la:
ja ti ne razumijem skoro niste ni bootanje niti skidanje niti ti ku**i palci haha , nemam bas puno bitnih fajlova u sistemu :D  :*
eh ako si laik neki u tome, da bi sacuvao zivce a mozda i racunar, odneseš u servis i oni ti naplate 10km i mirna Bosna :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.