Ćao, zdravo. Evo još jedan tutorial (deveti) od mene, jučer sam dobio dva pitanja kako se radi "Transition" u klipu, eh tu ima dosta načina al ja sam izabrao ovaj jer mislim da je najljepši a i najlakši za naučiti. Sve što vam je potrebno za ovaj efekat jeste dva video klipa i Sony Vegas 
Rezultat je kao i uvjek na kraju tutoriala. Pogledajte prvo rezultat da bi lakše skontali tutorial
Kada sve to imamo možemo da krenemo:
1)Otvorite Sony Vegas
2)Ubacite prvi klip u Sony Vegas (klip na kojeg ide prijelaz)

3)Idite desni klik na video i idemo na "Properties..."

4)Tu označite "Disable Resample" i odznačite "Maintain ascpet ratio" (kao na slici neka vam budu postavke) i pritisnite OK

5)Sada nađite mjesto gdje želite da "maskirate" tj. gdje želite da prijelaz počne
BUDITE SIGURNI DA VAM JE "PREVIEW" POSTAVLJEN NA "BEST-->AUTO"

6)Kada ste našli gdje želite da napravite prijelaz... Kliknite na disketicu tj. "Save Snapshot"

Otvorit će vam se novi prozor, tu samo kliknite na SAVE

I pojavit će vam se slika u "Project Media" tj. "image.jpg"

7)Sada napravimo novu video traku

8)Sada tu sliku ubacimo na tu traku koju smo napravili i stavimo je da bude ispred vide-a (kao na slici)

9)Postavimo se mišom na početak slike i kliknemo i idemo na Event/Pan Crop i tu označimo "MASK" opciju

10)Sada tu označimo neki objekat ili nešto slično što će se prvo pojaviti na slici i maskiramo ga (vi uzmite vremena što bolje ovo odradite, bolje će izgledati efekat, ja ću na brzinu jer ovaj klip mi neće služiti za ništa

Možete pritisnuti "X" i izaći iz Event/Pan Crop-a
11)Sada ćemo drugi klip sa kojeg ide prijelaz da postavimo ispod te slike, a slika će da bude pri kraju tog videa s time da će ići i preko klipa (pogledajte kako sam to ja uradio na slici)

12)Sada napravimo mali "Fade" na slici

13)Sada idemo u "Transitions" i tu možete izabrati bilo koji prijelaz koji vi želite (ja ću izabrati "Zoom")

I kada odaberete koji prijelaz želite samo ga povucite mišem na "Fade" koji smo prethodno napravili

Otvorit će vam se novi prozor, ali ga slobodno zatvorite
14)Sada napravite još jednu video traku

15)Kopirajte sliku na video traku koju smo napravili, neka počne tamo gdje se "Fade" od prethodne završava i na toj slici opet napravimo "Fade"

16)Sada idemo na Event/Pan Crop kod te slike koju smo kopirali, tj. kod slike koja je na trećoj video traci

17)I sada promjenite "MODE:" u "Negative" (kao na slici)

Možete zatvoriti Event/Pan Crop
18)Sada kliknemo na toj novoj slici na "Transition Properties"

19)I kliknemo na "Remove Selected PLUG-In"

I sada možete i ovoj drugoj slici da dodate neki prijelaz ali ja ne želim jer mi ovako ljepše izgleda, ali svako ima svoj ukus
Drugu sliku skratite da bude iste veličine kao i prva

20)Sada isjecite nekoliko sekundi prvi video koji je na prvoj traci i držite CTRL i razvucite ga desno da se poklapa sa dužinom koju imaju obadvije slike

21)Sada zadnji klip stavite tamo gdje sve tri trake završavaju (da izgleda ovako)

Možete da dodate muziku po vašoj želji i ubaciti neke CC-e (boje) u video
I onda vam preostaje samo da renderujete klip
I to je to otprilike za ovaj tutorial, nadam se da ste nešto novo i nešto korisno naučili, i da se vam sviđa efekat/tutorial
Izvinjajem se na pravopisnim greškama (vjerujem da ih ima)
PREVIEW:
SONG: Caesars - Jerk It Out

Rezultat je kao i uvjek na kraju tutoriala. Pogledajte prvo rezultat da bi lakše skontali tutorial
Kada sve to imamo možemo da krenemo:
1)Otvorite Sony Vegas
2)Ubacite prvi klip u Sony Vegas (klip na kojeg ide prijelaz)

3)Idite desni klik na video i idemo na "Properties..."

4)Tu označite "Disable Resample" i odznačite "Maintain ascpet ratio" (kao na slici neka vam budu postavke) i pritisnite OK

5)Sada nađite mjesto gdje želite da "maskirate" tj. gdje želite da prijelaz počne
BUDITE SIGURNI DA VAM JE "PREVIEW" POSTAVLJEN NA "BEST-->AUTO"

6)Kada ste našli gdje želite da napravite prijelaz... Kliknite na disketicu tj. "Save Snapshot"

Otvorit će vam se novi prozor, tu samo kliknite na SAVE

I pojavit će vam se slika u "Project Media" tj. "image.jpg"

7)Sada napravimo novu video traku

8)Sada tu sliku ubacimo na tu traku koju smo napravili i stavimo je da bude ispred vide-a (kao na slici)

9)Postavimo se mišom na početak slike i kliknemo i idemo na Event/Pan Crop i tu označimo "MASK" opciju

10)Sada tu označimo neki objekat ili nešto slično što će se prvo pojaviti na slici i maskiramo ga (vi uzmite vremena što bolje ovo odradite, bolje će izgledati efekat, ja ću na brzinu jer ovaj klip mi neće služiti za ništa

Možete pritisnuti "X" i izaći iz Event/Pan Crop-a
11)Sada ćemo drugi klip sa kojeg ide prijelaz da postavimo ispod te slike, a slika će da bude pri kraju tog videa s time da će ići i preko klipa (pogledajte kako sam to ja uradio na slici)

12)Sada napravimo mali "Fade" na slici

13)Sada idemo u "Transitions" i tu možete izabrati bilo koji prijelaz koji vi želite (ja ću izabrati "Zoom")

I kada odaberete koji prijelaz želite samo ga povucite mišem na "Fade" koji smo prethodno napravili

Otvorit će vam se novi prozor, ali ga slobodno zatvorite

14)Sada napravite još jednu video traku

15)Kopirajte sliku na video traku koju smo napravili, neka počne tamo gdje se "Fade" od prethodne završava i na toj slici opet napravimo "Fade"

16)Sada idemo na Event/Pan Crop kod te slike koju smo kopirali, tj. kod slike koja je na trećoj video traci

17)I sada promjenite "MODE:" u "Negative" (kao na slici)

Možete zatvoriti Event/Pan Crop
18)Sada kliknemo na toj novoj slici na "Transition Properties"

19)I kliknemo na "Remove Selected PLUG-In"

I sada možete i ovoj drugoj slici da dodate neki prijelaz ali ja ne želim jer mi ovako ljepše izgleda, ali svako ima svoj ukus

Drugu sliku skratite da bude iste veličine kao i prva

20)Sada isjecite nekoliko sekundi prvi video koji je na prvoj traci i držite CTRL i razvucite ga desno da se poklapa sa dužinom koju imaju obadvije slike

21)Sada zadnji klip stavite tamo gdje sve tri trake završavaju (da izgleda ovako)

Možete da dodate muziku po vašoj želji i ubaciti neke CC-e (boje) u video

I onda vam preostaje samo da renderujete klip

I to je to otprilike za ovaj tutorial, nadam se da ste nešto novo i nešto korisno naučili, i da se vam sviđa efekat/tutorial

Izvinjajem se na pravopisnim greškama (vjerujem da ih ima)
PREVIEW:
https://youtu.be/oDZrnsGSdwk?t=7s
SONG: Caesars - Jerk It Out
------------------------------------------------

ili?