Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 70 bodova

Oružani list

222 pregleda · 14 odgovora · otvorena 04.10.2015. u 13:47

Pozdrav,

da li mi neko može opisati postupak dobivanja oružanog lista za posjedovanje i nošenje oružja?

te da li je ovaj odgovor još uvijek na snazi?

Bez odgovora da posjedim PU, želim čuti nečije iskustvo.
Ovo sto ti je ovaj napiso je cista laz,da je tako svi bi mogli nositi oruzje.Najbolje ti je da se uclanis u lovacko drustvo i preko njega izganjas dozvolu za to,jer fizicka lica tesko da mogu dobiti dozvolu "tek onako" ko sto ti hoces.

Evo ti zakon pa procitaj

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.ba/files/Zakon%20o%20oruzju%20KS%20%202007.pdf

Post dobio aplauz od Enis

Jest, taj odgovor ti je na snazi i oruzani list ti je i za posjedovanje i za nosenje oruzja, pored tog imas posebno dozvolu koju dobijes sa oruzanim listom za nabavku oruzja...

Mislim da si vec upoznat da se oruzani list izdaje na neograniceno, s tim da moras imati u vidu da svakih 5 godina se moras javljati u policijsku stanicu sa novim ljekarskim pregledom, da bi oni znali da si ti sposoban sa posjedovanje i nosenje oruzja, te ako im ne dostavis taj ljekarski pregled, doci ce do oduzimanja oruzanog lista i oruzja.

Trebao bi vec biti upoznat oko njihovih zahtjeva za izdavanje oruzanog lista i to ti je to  

Ne možeš još dobiti oružani list, tek kad napuniš 21 ili 22 godine.

To se neko ženi? 

Post dobio aplauz od dddea

Da, to je tacno.

Rješenje
Ovo ti je informacija iz prve ruke s obzirom da ja imam izganjan taj list, ali nisam jos uvijek imao potrebu da kupujem oruzje ali eto nek se nadje legalan papir.Uglavnom moras biti stariji od 21 godine i naravno ne smijes biti osudjivan niti da se proti tebe nekad vodio sudski postupak za zlocin neki itd ta djela.Nekima dolaze da provjeravaju adresu boravka, meni je pravilo problem jer sam se tad nekad preselio te me nisu nasli na adresu koja mi je bila u cipsu pa su me zvali i htjeli mi odbiti taj zahtijev medjutim nekako sam sredio da ponovo izvadim cipsovu.Kad to sve provjere onda te pozovu na informativni razgovor, kada sam ja to radio bilo je da mozes radi licne sigurnosti ne znam kako je sada i da li taj razlog moze biti naveden, ali ti je najbolje neko lovacko drustvo ili streljacki klub.Nakon sto to sve prodjes dobijes jedan papir koji odneses u prodavnicu oruzja i onda oni to provjere sa policijom i onda oni salju list u mup i ti mozes dici pistolj.Negdje pise da NI POD RAZNO ne smijes imati metak u cijevi !! i da ti ne smije sanzer biti napunjen u pistolju ukoliko se kreces na javnim mjestima tipa bilo gdje na ulici i u objektima.Znaci mora biti izvan pistolja ali nisam siguran za ovo provjeri ti ipak za sanzer.Uglv eto to je to 100% provjerena informacija i da te postedim peglanja kojeg sam ja imao uclani se u neki klub bezveze jer ces tada lakse izganjati potvrdu.

unreal je napisao/la:
Ovo ti je informacija iz prve ruke s obzirom da ja imam izganjan taj list, ali nisam jos uvijek imao potrebu da kupujem oruzje ali eto nek se nadje legalan papir.Uglavnom moras biti stariji od 21 godine i naravno ne smijes biti osudjivan niti da se proti tebe nekad vodio sudski postupak za zlocin neki itd ta djela.Nekima dolaze da provjeravaju adresu boravka, meni je pravilo problem jer sam se tad nekad preselio te me nisu nasli na adresu koja mi je bila u cipsu pa su me zvali i htjeli mi odbiti taj zahtijev medjutim nekako sam sredio da ponovo izvadim cipsovu.Kad to sve provjere onda te pozovu na informativni razgovor, kada sam ja to radio bilo je da mozes radi licne sigurnosti ne znam kako je sada i da li taj razlog moze biti naveden, ali ti je najbolje neko lovacko drustvo ili streljacki klub.Nakon sto to sve prodjes dobijes jedan papir koji odneses u prodavnicu oruzja i onda oni to provjere sa policijom i onda oni salju list u mup i ti mozes dici pistolj.Negdje pise da NI POD RAZNO ne smijes imati metak u cijevi !! i da ti ne smije sanzer biti napunjen u pistolju ukoliko se kreces na javnim mjestima tipa bilo gdje na ulici i u objektima.Znaci mora biti izvan pistolja ali nisam siguran za ovo provjeri ti ipak za sanzer.Uglv eto to je to 100% provjerena informacija i da te postedim peglanja kojeg sam ja imao uclani se u neki klub bezveze jer ces tada lakse izganjati potvrdu.
pistolj ne smijes nositi uopste na vjerskim, sportskim i javnim okupljanjima, u skolskim objektima, u zdravstvenim i javnim institucijama kao ni u ugostiteljskim objektima. U ostalim slucajevima kada nosis pistolj sa sobom, moras ga nositi u futroli, prilikom cega ne smije biti napunjen  

t45ra je napisao/la:
To se neko ženi? 
legalan zivot nikad osudjivan   
Enis je napisao/la:
legalan zivot nikad osudjivan   
a idi rani se, kakve ti veze imas s oruzjem osim sto si probo pucat na csu iz kalasa?

wopa je napisao/la:
a idi rani se, kakve ti veze imas s oruzjem osim sto si probo pucat na csu iz kalasa?
htio da probam i to uzivo al' vidim moram cekat jos neko vrijeme pa da predjem iz cs-a uzivo
oduzicu ti se sa utokom posto sam te na sikiro oko kantera samo moras na carsiju doci i dam ti utoku da niko ne skonta  :D

bladehood je napisao/la:
oduzicu ti se sa utokom posto sam te na sikiro oko kantera samo moras na carsiju doci i dam ti utoku da niko ne skonta  
vazi samo nemoj javno pisat o tome da neko ne provali da ces mi dati utoku  

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.