Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Fit.ba ili IT Academy

221 pregled · 8 odgovora · otvorena 28.11.2014. u 21:31

Pozdrav momci,molio bih samo one koji imaju nekog iskustva ili koji znaju nesto o ova dva,recimo,fakulteta,da pisu na ovoj temi,znaci ne treba mi ono "ja mislim da je ovaj dobar" itd,situaciju shvatam krajnje ozbiljno pa tako bih molio da i vi pisete ozbiljne komentare.Prepostavljam da vas nekolicina zna nesto o ovome zato sam i postavio ovde temu.. Dvoumim se izmedju fit-a,tj 4 godine skolovanja,ili It akamedije u Srbiji,jednogodisnji..Fit je kako sam skontao drzavni fakultet dok je IT privatni..Ucenje na daljinu jer ne planiram ici u mostar ili srbiju da se skolujem..Da li je neko imao iskustva sa ovim i moze li mi ukratko reci koncept ucenja i koje zvanje imas ti kad zavrsis? Koju diplomu steknes i da li je sve ovo istina sto pise na IT academy stranici,da li su im certifikati toliko priznati ? Znaci razlika izmedju ova dva univerziteta,sta daje ovaj,sta onaj,jer ne znam za koji da se odlucim..I po vasem misljenju koji bih smijer trebao odabrati :) Hvala
IT akademija u Novom Sadu (uskoro i u Sarajevu) te podučava sektoru (ako se odlučiš za php, uče te samo php...) za koji se ti odlučiš, dok u Mostaru na FIT-u učiš po nekom planu i programu, tako da definitivno FIT u Mostaru, državni fakultet, odlični profesori, odličan plan i program, sve što treba jednom potencijalnom IT stručnjaku.
FIT Mostar ti je najbolji izbor i ako si u mogućnosti da ne studiraš na daljinu bilo bi dobro, ova IT akademija su obični kursevi koji traju po godinu dana od toga praktično nemaš ništa 
"Dvoumim se izmedju fit-a,tj 4 godine skolovanja,ili It akamedije u Srbiji,jednogodisnji..."

Ogromna je razlika između FITa i ove akademije, neuporediva ...

Zaboravi na te silne certifikate, šta možeš ustvari naučiti za jednu godinu?

Na kraju krajeva, džaba ti svi ti certifikati ako ne znaš raditi ono za što si se školovao...

Post dobio aplauz od ladyx_509

sk4yb3n je napisao/la:
IT akademija u Novom Sadu (uskoro i u Sarajevu) te podučava sektoru (ako se odlučiš za php, uče te samo php...) za koji se ti odlučiš, dok u Mostaru na FIT-u učiš po nekom planu i programu, tako da definitivno FIT u Mostaru, državni fakultet, odlični profesori, odličan plan i program, sve što treba jednom potencijalnom IT stručnjaku.
Da li je fit nesto poput elektrotehnickog fakulteta smijera informatike ili je striktno baziran na smijer koji uzmes,ak razumijes sta hocu da te pitam
MIREEEE je napisao/la:
Da li je fit nesto poput elektrotehnickog fakulteta smijera informatike ili je striktno baziran na smijer koji uzmes,ak razumijes sta hocu da te pitam
Nemaš smjerova na FIT-u, evo ti nastavni plan i program:

http://fit.ba/Curriculum/I%20ciklus

Uostalom sve potrebne informacije imaš na njihovoj stranici.
FIT ti je bolji izbor. A što se tiče DL-a manje više ćeš moć' sve pohvatat kako treba jer imaju taj DLWMS sistem, tako da nećeš ostat' uskraćen za bilo šta .Od ove god DL-ovi ne mogu prisustvovat nastavi ali imaju neke posebne termine na kojima se samo njima drzi predavanje, to je od ove god .
Mislim da dobijaš dosta više ako se odlučiš za fakultet.
Na kurs možeš otići bilo kada, a koristan je zbog raznoraznih certifikata koje dobiješ.
Lijepo je naučiti ponešto iz cijelokupnog pojma IT, a ako te bude privukla neka specifična oblast onda svoje znanje možeš proširiti na nekom kursu.
Kejnav je u svom klipu iznio dosta finih mišljenja po tom pitanju pa pogledaj... 

https://www.youtube.com/watch?v=B-8IKP85p9o
MIREEEE je napisao/la:
Evo ja cu ti reci sta znam.

Ja obnavljam prvu godinu na FITu i sta ti mogu reci iz svog iskustva. FIT nije kao ETF ovo je vise informaticki orjentisan fakultet s jako malo ( skoro nikako lijevih predmeta ) dok je ETF mix svega i svacega, informatika , matematika, mehanika i tako to ( neko zna bolje ko ide na ETF )

Svakako ti je bolje upisati pravi fakultet nego akademiju

FIT nije 4 već 3 + 2 godine ...

1800 KM je cjena prve i druge dok je ostalih 2000 ja mislim nisam siguran

Od ove godine najnoviji plan i program, puno bolja verzija proslogodisnjeg ( izbaceni predmeti koji su prije bili tipa socjlologija, racunovodstvo, sport i zdravlje i sl stvari ... )

Kako će ti biti lakše ? Ako imaš iskustva s programiranjem u c++ ako si solidan s matematikom prva godina nece biti veliki problem, al ako padnes kao ja ko s neba na fax moraces se potruditi bas da prodjes prvu godinu ( takodjer ce biti lakse ako si isao u elektrotehnicku srednju ili elektroenergetsku itd ).

Na fitu nemas smjer ( kad zavrsis prve tri godine imas zvanje inzinjer informacijskih tehnologija )

Ako te sta jos interesuje pitaj ...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.