Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Potraznja posla

204 pregleda · 8 odgovora · otvorena 02.07.2014. u 09:21

Dobro jutro 

Kao sto i sam naslov teme govori u potrazi sam sa poslom.

Trazim odprilike bilo kakav posao , po mogucnosti da nije konobarisanje  pozeljan posao je u nekom servisu racunara ili u prodaji racunara i racunarske opreme , jer to je ono cime se bavim vec dugo vremena ... naravno u obzir dolaze i svi ostali "normalni" poslovi s iole "normalnom" platom (ako je to uopste moguce u ovakvoj drzavi  )

Vjerujem da je dosta raje sa portala zaposleno tako da bi mogli znati...

Otvoren sam za sve prijedloge 

Sarajevo,naravno 

Edit: sad se sjetih da do sad nisam nigdje bio prijavljen a u toku je nesto iz federalnog zavoda kao za prvi radni odnos,pa ako neko moze i o tome da me informise,nisam bas upucen.
Vidi nešto, posao nikad neće doći sam od sebe. Lupam, izađeš i prošetaš po mahali(primjer samo navodim) možda naletiš na neku nanu koja će ti dati 20KM da joj ubaciš ili složiš dva metra drva što je meni izuzetno lagan posao a dnevnica fizičkog radnika je nešto više od 20KM s tim da tebi treba sat-dva posla pa ti vidi.

Dalje, za te računare ja rijetko vidim konkurse za upotpunjenje radnih mjesta, nego jarane potpeti i pravac nekoliko servisa i raspitaj se, pa ostavi broj nekom zaposleniku da te cimne ako bude mjesta i sl. Mada je to kod nas slabo razvijena oblast i imaš par servisa koji su u stanju(finansijski) zaposliti par osoba. Uglavnom je to 1-2 osobe sa vlasnikom tako da, sretno.

Normalna plata kao pojam je danas vrlo relativan. Nekome ko radi godinu dana za mjeseču platu od 400KM je 600KM normalna plata. Neko ko radi za 600KM će uvijek reći pa dobro, ali ja bi volio da je malo normalnija pa bubne 800KM.

Uz to sve dolazi idući dio priče a to je, kopat za 400KM i servisirat računare za 400KM nije isto. Teže je kopat tako da je opet servis ljepši "zanat".

Lijepo kažeš, tražim platu toliko i toliko i ideš i nađeš sebi posao. Mislim da ti rijeko ko ovdje može ponuditi ikakav posao jer je većina portala učenici/srednjoškolci/studenti a ostatak ili je zaposleno ili traži posao. 

Sretno u potrazi!
KRYSTAL je napisao/la:
Vidi nešto, posao nikad neće doći sam od sebe. Lupam, izađeš i prošetaš po mahali(primjer samo navodim) možda naletiš na neku nanu koja će ti dati 20KM da joj ubaciš ili složiš dva metra drva što je meni izuzetno lagan posao a dnevnica fizičkog radnika je nešto više od 20KM s tim da tebi treba sat-dva posla pa ti vidi.

Dalje, za te računare ja rijetko vidim konkurse za upotpunjenje radnih mjesta, nego jarane potpeti i pravac nekoliko servisa i raspitaj se, pa ostavi broj nekom zaposleniku da te cimne ako bude mjesta i sl. Mada je to kod nas slabo razvijena oblast i imaš par servisa koji su u stanju(finansijski) zaposliti par osoba. Uglavnom je to 1-2 osobe sa vlasnikom tako da, sretno.

Normalna plata kao pojam je danas vrlo relativan. Nekome ko radi godinu dana za mjeseču platu od 400KM je 600KM normalna plata. Neko ko radi za 600KM će uvijek reći pa dobro, ali ja bi volio da je malo normalnija pa bubne 800KM.

Uz to sve dolazi idući dio priče a to je, kopat za 400KM i servisirat računare za 400KM nije isto. Teže je kopat tako da je opet servis ljepši "zanat".

Lijepo kažeš, tražim platu toliko i toliko i ideš i nađeš sebi posao. Mislim da ti rijeko ko ovdje može ponuditi ikakav posao jer je većina portala učenici/srednjoškolci/studenti a ostatak ili je zaposleno ili traži posao. 

Sretno u potrazi!
ma nisam ni mislio da ce mi neko ovdje ponuditi posao,ali razmisljam da ima neko od ovih zaposlenih ko bi mi mogao dati neku informaciju... planiram isto tako sto kazes setnja pa od servisa do servisa , ali eto zasto ne upitati pa skratiti sebe muke i hodanja.

Sto se tice te plate,iole normalnu platu smatram platom da mogu da jedem/pijem/pusim na poslu (sto je neophodno) , platim prijevoz i da mi ostane stoja,dvije na kraju mjeseca ... znaci da ne radim bukvalno dzaba.

A ovdje pitam iskljucivo da se rijesim muke "hodanja na coravo" , jer nije lako a boga mi ni jeftino izaci iz kuce ujutru u 10 pa hodati cijeli dan u potrazi za poslom , jer opet trebas sjest popit kafu,nesto pojesti , pa prijevoz platiti ... a ovako kada bih dobio neku konkretniju informaciju bilo bi puno lakse.

Sve u svemu hvala ti na odgovoru! 
citiram taj jedan dio : može bilo kakav posao , neću konobarisanje , radio bi računare , nešto si mi previše izbirljiv .

što se tiče tog da nisi bio u radnom odnosu nikad , ako te čovjek uzme kod sebe i prijavi te , pola godine ti traje taj kao neki pripravnički staž , u zavisnosti od firme do firme , plata je tebi kao pripravniku manja od 10 do nekih 20 % , s tim da još uvijek nisi 100 % osiguran od strane poslodavca , zdravstveno još uvijek ide preko biroa za zapošljavanje .
Demonijak je napisao/la:
ma nisam ni mislio da ce mi neko ovdje ponuditi posao,ali razmisljam da ima neko od ovih zaposlenih ko bi mi mogao dati neku informaciju... planiram isto tako sto kazes setnja pa od servisa do servisa , ali eto zasto ne upitati pa skratiti sebe muke i hodanja.

Sto se tice te plate,iole normalnu platu smatram platom da mogu da jedem/pijem/pusim na poslu (sto je neophodno) , platim prijevoz i da mi ostane stoja,dvije na kraju mjeseca ... znaci da ne radim bukvalno dzaba.

A ovdje pitam iskljucivo da se rijesim muke "hodanja na coravo" , jer nije lako a boga mi ni jeftino izaci iz kuce ujutru u 10 pa hodati cijeli dan u potrazi za poslom , jer opet trebas sjest popit kafu,nesto pojesti , pa prijevoz platiti ... a ovako kada bih dobio neku konkretniju informaciju bilo bi puno lakse.

Sve u svemu hvala ti na odgovoru! 
Ti bi i da ga popusis?

Post dobio šamar od b0k1

bibY je napisao/la:
citiram taj jedan dio : može bilo kakav posao , neću konobarisanje , radio bi računare , nešto si mi previše izbirljiv .

što se tiče tog da nisi bio u radnom odnosu nikad , ako te čovjek uzme kod sebe i prijavi te , pola godine ti traje taj kao neki pripravnički staž , u zavisnosti od firme do firme , plata je tebi kao pripravniku manja od 10 do nekih 20 % , s tim da još uvijek nisi 100 % osiguran od strane poslodavca , zdravstveno još uvijek ide preko biroa za zapošljavanje .
nisam izbirljiv uopste,radicu u fabrici namjestaja ako treba nije nikakav problem , nisam rekao da necu da konobarisem nego da mi je to zadnja opcija jer sam vec radio kao konobar i znam kako je kad te neko j**e kako stigne za dnevni minimalac od kojeg ne uspijem nista odnijet kuci , tako da sto se tice toga nisi upravu ali ne treba mi za heroina tako da necu pustiti da me j**e neko kako stigne i lomi mi ledja za 10KM dnevno ... a posto i privatno radim kao serviser racunara naveo sam da je to pozeljno jer to znam i volim da radim ...

sto se tice tog dolje znam da postoje firme koje su se prijavile da primaju radnike kojima je to prvo zaposljenje , ali ne mogu nigdje da nadjem tu listu tih firmi , da znam gdje da predam papire ...

@Mara_S_Husina Vidim da je tebi mnogo dosadno u zivotu, tako da necu ni pokusavati raspravljati se s tobom.
Udji na posap.ba pogledaj ima li sta da ti odgovara nazovi i popricaj, to je trenutno jedan od boljih i sigurnijih oglasnika.
posao.ba
job.ba

Ljudi sa faxom nemaju posla, tako da ćeš jako teško naći dobar posao (da nije fizički) sa završenom srednjom (u istoj smo situaciji)..

Sad će SFF, pa tu treba nafatat' nešto... A nez i šta očekuješ od nas osim da budemo konobari, dijelimo flyere, nosimo & kopamo.... 
ovako ja sam prije sezonski konobario i rijetko to kada bude konkurs. vec to ide ovaj zna ovoga i to se nadje tako. uglavnom ako imas prijatelja koji konobare raspitaj se kod njih da im gazda ne trazi kakavog radnika. ali znao sam dok sam radio dodje jednostavno lik i pita mog sefa da im ne treba radnik i tako obidje par kafica ili radnji i okusa srecu. pa tako i ti probaj. imas preko studenstske unije prijavis se i onda ti oni nadju posao ali to je rijetkost barem u mom gradu. uglavnom sa rajom popricaj obidji par radnji kupuj novine sa oglasima i valjda ces nesto naci.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.