Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Full-Body trening

219 pregleda · 13 odgovora · otvorena 15.05.2014. u 18:28

Pozdrav raja.

Odlučio sam da malo vježbam, pa sam naravno malo prvo htio da istražim, a ne odmah početi sa vježbama. Naletio sam na ovo : full body ili split. Dosta sam pročitao o tome, tako da znam o ćemu se radi. Sad me zanima, šta je meni bolje da radim, full body ili split trening? Gledam dosta ih govori da bi trebao full, ali neki da tu je oporavak težak i tako to.

Imam 17 godina i 75-80 kg, pa šta je za mene bolje ? Full ili Split ? Koliko puta sedmično da radim ? Nisam mislio još da krenem u teretanu nego kod kuće, pa kakav bi mi trebao biti plan i tako to ?

Molio bi osobe, koje se ne razumiju u ovo da ne komentarišu ako ne znaju, hvala.
Mislim da termin "Full body" ne postoji za vjezbanje kod kuce ili ti ga bodyweight vjezbe, jer kako mislis pogoditi sve misicne grupe.
Kako ja radim Full body trening ?
Moj FB trening se sastoji od par vjezbi koje pogadjaju skoro sve misice (Deadlift,Cucan,Bench press i nekad zgibovi s opterecenjem), i taj trening je tezak bas te ono umori slomi te pravo.

Ako ces raditi samo bodywight vjezbe mozes trenirati vise misicnih grupa u jednom treningu.
Pitaje je samo kako zelis da izgledas. Ako zelis bilderski izgled onda split, a ako zelis da izgledas kao bilo koji sportista (kosarka, fudbal, rukomet itd.) onda fullbody.
za pocetak full body cisto da naviknes tijelo na vjezbe i da izbjegnes upale...

onda kasnije zavisi na sta ides, na misicnu masu i posvecivanje bodi bildingu ili na cisto rekreativno dizanje tezina i kondiciju.

ako ces se posvetit treniranju i zelis nabiti misicnu masu onda ides split i radis svaki trening drugu skupinu misica. npr triceps prsa itd.

ako ces pak cisto rekrativno, onda mozes svaki dan da vjezbas kuci i cak ti i ne treba teretana... ides trcati, radis sklekove, cucnjeve, zgibove i propadanja i bit ces u formi.
imam klupu za trbusnjake/bench i 2 bucice po 17KG
uvijek radim split,jednostavno jer mi je jak metabolizam i moram radit intenzivne treninge ali kratke jer ne zelim da trosim vise kalorija nego sto je potrebno
znaci jedan dan odaberem prsa i sredim ih momacki i ako vidim da ima jos snage dovoljno usput i triceps ili biceps
pa jedan dan ledja fino i biceps npr
full body mi nema nekog smisla jer ce to bit nikakav trening,nemas dovoljno snage da odradis ko covjek cijelo tijelo jer treba vise serija i ponavljanja po jednoj misicnoj grupi
ovak jedan dan radim jedan odmaram
Kakav full body , ne znam ko je to izmislio? To mi vise lici na neki cardio i sl ... Jednostavno je .. kada odradis dobar trening dobijes upale , u pravilu, i toliko isforsiraš mišić da mu treba 3 dana bar da se odmori... u suprotnom nisi odradio dobar trening . A cisto sumnjam da je neki početnik sposoban odraditi full body trening tako kvalitetno, i da jest , a nema šanse , trebao bi odmarati 3-4 dana uz dijetu ,da bi izbjegao uništavanje mišića .. tak što znači da sedmično mozes uraditi 1-2 max treninga ...:S
Nema ti to puno veze ako si početnik.
Split trening je trening podijeljen na treniranje jedne ili eventualno dvije mišićne grupacije po treningu, a full body je naravno trening čitavog tijelau jednom treningu.
Donekle ima smisla nešto što su iznad napisali, ali od to "donekle" pa nadalje vežu gluposti što ni Miljacka neće izbacit' poslije ove poplave.

Uglavnom, pošto si se ranije susretao sa malo ili nimalo vježbanja, prva stvar koju moraš znati je da će te čekati upale, i na njih se moraš malo naviknuti da bi ih prevazišao.
Druga stvar, moraš znati pravilno raditi vježbe. Najbolji način ako nemaš nekoga ko će ti objasniti osnove vježbanja je internet, youtube prvenstveno. Ako znaš osnove engleskog jezika, u search bar kucaš osnove vježbanja ili nešto slično za full body workout, i kreneš lagano. Način na koji ćeš vidjeti da li radiš pravilno jeste da snimaš sebe nekom kamerom, i da usporediš sa onim ko radi pravilno. Tako ćeš vidjeti gdje griješiš i kako možeš popraviti to što griješiš.
Treće, odmor. Tokom treninga pravilno disati, piti vodu, i nakon treninga nekih pola sata do sat pojesti neki obrok koji sadrži dosta proteina (meso - preferiraj bijelo jer je "čišće" ali ako nema onda može i crveno, jaja, soja, mlijeko), i ako nemaš nekih puno obaveza lezi i odmaraj, spavaj koji sat da se mišići opuste maksimalno.
Četvrto, zagrijavanje mišića/grupacija mišića i zglobova prije svakog treninga i istezanje nakon svakog treninga obavezno. Znači isti princip, youtube i kako pravilno istezati mišiće ili mišićne grupacije nakon treninga, i kako ih zagrijati prije.
Ako ti se svidi način i režim, ili ti treba nešto pomoći, tu sam, javi se na pm.
(Malo rjeđe inače zbog privatnih obaveza, ali naletim u danu jednom pa ako nije nešto hitno tu sam uglavnom  )
splat je napisao/la:
Kakav full body , ne znam ko je to izmislio? To mi vise lici na neki cardio i sl ... Jednostavno je .. kada odradis dobar trening dobijes upale , u pravilu, i toliko isforsiraš mišić da mu treba 3 dana bar da se odmori... u suprotnom nisi odradio dobar trening . A cisto sumnjam da je neki početnik sposoban odraditi full body trening tako kvalitetno, i da jest , a nema šanse , trebao bi odmarati 3-4 dana uz dijetu ,da bi izbjegao uništavanje mišića .. tak što znači da sedmično mozes uraditi 1-2 max treninga ...:S
Full body trening se prije radio, split se tek kasnije uveo  I takav tip treninga se radi max. 3 puta sedmično(ako se osoba dobro osjeća može uraditi i 4. trening, ali se ne preporučuje). Naravno da full body trening ne smiješ raditi u kontinuitetu tj. moraš napraviti minimalno 1 dan pauze između dva treninga. FB trening te "upali" mnogo više nego split.

@ontopic

Zavisi sve kakav si sa vremenom. Ja radim split(3-1) i mislim da je to jedan od boljih načina treniranja. Ali generalno, svaki vid i način treniranja je dobar, tako da je to samo do tebe šta ćeš odabrati 
amsi je napisao/la:
Full body trening se prije radio, split se tek kasnije uveo :) I takav tip treninga se radi max. 3 puta sedmično(ako se osoba dobro osjeća može uraditi i 4. trening, ali se ne preporučuje). Naravno da full body trening ne smiješ raditi u kontinuitetu tj. moraš napraviti minimalno 1 dan pauze između dva treninga. FB trening te "upali" mnogo više nego split.

@ontopic

Zavisi sve kakav si sa vremenom. Ja radim split(3-1) i mislim da je to jedan od boljih načina treniranja. Ali generalno, svaki vid i način treniranja je dobar, tako da je to samo do tebe šta ćeš odabrati ;)
HAHAHHAHAHAH . Stas ti u teretani.Ionako si sirok preko ramena,jos hoces da kroz vrata ulazis na kant :D .

Sala mala.
radi samo ruke i prsa  na njima se najvise vidi da si se nabucao, j**o te noge ko gleda noge pored rucke i sise  ha ja 
Zhak je napisao/la:
HAHAHHAHAHAH . Stas ti u teretani.Ionako si sirok preko ramena,jos hoces da kroz vrata ulazis na kant  .

Sala mala.
Hahaha   Evo ti +1 
kucna varijanta za pocetnika:
1 dan nadjes 3-7 vrsta sklekova , tipa uski siroki , ruke na kauc , noge na kauc , na stranu oni , ruke u koso , pa na sakama itd... trzas svaku vrstu po 2-3 ponavljanja od 10-15 puta u pocetku , sve viska snage sto ti ostane a nece jer si pocetnik , bacis onda na obicne sklekove
2 dan cucnjevi , i svaki sl put povecaj broj ponavljanja brzo idu cucnjevi u pocetku probija se limit , i ubacis tu mix neki za trbusne sa youtubea za six pack , 10-15 minuta isto 5-6 vrsta trbusnih
3 dan imas vjezbe za ledja kucne nadji , i slozis par vjezbica za ramena recimo i vrat ono da malo i to raspalis
4 dan odmaras
5 dan ako imas bucice ili vratilo radis vjezbe sa tim samo razbijes se
6 dan ako zelis moze neki kardio , mada mozes opet ubacit cucnjeve i trbusne umjesto kardia
7 dan odmaraj opet

eto odprilike ne mozes puno fulit sa ovim
ako hoces mase radi 30minutne treninge i radi sporo ponavljanja

al najvaznija ti je kuhinja dizi ti boga oca i radi sta hoces djaba ti ako se pravillno ne hranis... moras skontat kolko si visok i tezak i kolko ti treba kalorija dnevno ako hoces da se pocnes debljati recimo ili mrsati... i moras imati dosta proteinskih obroka

eto toliko , i btw bitno je samo poceti i biti redovan
a ti sad treniraj 1-2mj fusari i prestani od tebe nema nista , popiso si se po sebi i po svom vremenu

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.