Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

"PC tuning"

169 pregleda · 11 odgovora · otvorena 13.04.2014. u 19:09

Vozdra raja,
ovako, odlucio sam da svoj PC uredim tako sto mu dodam razne dodatke ( led, novi cooler, prefarbat ga, dodat stickere itd..) i sad me zanima gdije mogu da pronadem te LED diode za racunar, nije bito koje je boje, gdije mogu da pronadem zeleni sprej al' sve mi to treba negdije u Sarajevu.
I ako mozete da mi predlozite jos nesto sto se tice "PC tuninga" sta da dodam, sta smijem da diram, a sta ne :)

Kuciste koje koristim je optiplex330
pa brate,
sprej mos kupit gdje oces u bilo kojoj radnji gdje se prodaju boje i lakovi. (za auta)

led diode mozes kupit bilo gdje u sarajevu gdje se kupuje oprema za racunare, IMTEC, Univerzalno, etc etc.

i ne cackaj unutra nista ako se ne razumijes u elektroniku. je****s znanje kompu.

btw. malo idi na youtube potrazi kako se spaja led dioda na pc, kako se farba kuciste, sta trebas radit i kako trebas radit.
Ako ćeš farbati to jest špricati sprejom znaj da moraš posle prelakirati jer će tako opasti boja.
Uzmeš par ventilatora i čitavo ti kućište osvjetljeno.
Idi u radnju gdje se prodaju djelovi za računare i traži da ti daju više lampica što se uključuju u fan pin konektore.
Ako nemaju onda možeš i sam to da uradiš, ali ti je to gubljenje vremena.
Ako imaš "zvjer" od računara, a višak para, onda fino uzmi izoliraj kućište da se ne čuje, ubaci neka 4 kvalitetna ventilatora i stavi onaj temperature reader u kućište.
Evo i ovo pogledaj kako je momak sredio kućište.
Imaš slobodu mašte, ja bi ovako' nešto uradio, misli da je koristio SMD diode koje imaju na piku (većinom se koriste za automobile).
zoodark je napisao/la:
Uzmeš par ventilatora i čitavo ti kućište osvjetljeno.
Idi u radnju gdje se prodaju djelovi za računare i traži da ti daju više lampica što se uključuju u fan pin konektore.
Ako nemaju onda možeš i sam to da uradiš, ali ti je to gubljenje vremena.
Ako imaš "zvjer" od računara, a višak para, onda fino uzmi izoliraj kućište da se ne čuje, ubaci neka 4 kvalitetna ventilatora i stavi onaj temperature reader u kućište.
Evo i ovo pogledaj kako je momak sredio kućište.
Imaš slobodu mašte, ja bi ovako' nešto uradio, misli da je koristio SMD diode koje imaju na piku (većinom se koriste za automobile).
da nisli link zaboravio :D
Led diode mozes naci iz nih upaljaca jbte :D
Spraj mozes kupiti u bilo kojem shopu koji prodaju boje i lakove. Ako ne znas, otidji kod nekog autolimara/autolakirera i nek ti on ofarba,
hmm
pa ovako njabolje je ako mozes preko eaya uzeti dodatke tipa ventilaroti i sl... npr 100 onih dioida iz upaljaca kosta 1$, ali bolje je ici kao u gore videu sa led trakom koja je ovjde ope skupa tj 1 metar 5-7km dok je tamo 5metara 5km :D

Ja bih na tvom mjestu onaj metalni dio na jednom dijelu isjekao stavio nesto providno .. odradio sa par boja ili plavom samo sa led trakom... i uzeo minimum 2 led ventilatora :)
Pa nije golf   
Led diode mozes naci na piku, moje misljenje je da je bolje i jeftinije naruciti preko ebay-a. Kad ih dobijes mozes ih spojiti preko adaptera koji dodje sa njima ili skopcati na molex. Takodjer je moguce da koristis smd 5050 diode, tako da mozes birati boje i nijanse kao i intenzitet (dolazi i daljinski uz njih i kostaju svega 15-20KM ako ne i manje). Mozes kupiti adapter sa kojim ce ti diode svjetliti u ritmu basa ova varijanta je malo skuplja. Treca varijanta je da kupis neonsku rasvjetu koja kosta nekih 20KM s tim da imas samo jednu boju.

Sto se tice kucista svasta se moze uraditi sa ovim dell-ovim jer je jako kvalitetno dosta cvrsto. Mozes prorezati bocnu stranicu i postaviti plexiglass na nju, ako se odlucis za ovo rezanje uraditi takom brusnom plocom i malom brusilicom sa vanjske strane ka unutrasnjoj da ne ostaju tragovi paljenja. Nemoj praviti veliki otvor jer ti je ta stranica pri krajevima u blagom luku pa neces moci pricvrstiti plexi.

Plexiglass mozes kupiti u OBI-u ali nije bas jeftin :). Kupis plocu izrezes je skalpelom i onda je mozes pricvrstiti silikonom sto ti je najjednostavnije na ovoj dell-ovom stranici.

Sto se tice ventilatora, u ovom kucistu po pravilu dodje foxconn vetilator koji je izuzetno tih i sluzi za zladjenje CPU-a nisam siguran u dimenzije ali njega bi mozda moga zamjeniti sa nekim koji ima diode na sebi. Sto se tice drugih pozicija za ventilatore ovo kuciste ih nema puno samo jos jedno na zadnjoj strani i to ti je to znaci max dva ventilatora.

Zaboravih jos za farbanje, ako se odlucis za farbanje moras kupiti plastic primer sprej koji ces nanijeti na ociscenu podlogu a tek onda na to nanosis boju odnosno sprej po zelji. Ovo ce ti sprijeciti ljustenje boje koje ce se brzo pojaviti radi vibracija promjene temperature itd. ukoliko ne koristis primer ;)

sretno ako jos sta treba pitaj

Post dobio aplauz od Elysium

Kao sto ovaj iznad rece, izrezati stranicu i ubaciti plexi je najbolje. I onda uz plexi stavis led traku koju mozes kupiti na pofalicima. 4,70KM po metru. Ne vjerujem da ti treba vise od metar. Potrosnja metra trake je oko 5watti. Samo trebas zalemiti zice na traku i prikljuciti na molex.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.