Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Uvod u programiranje i python

211 pregleda · 5 odgovora · otvorena 15.03.2014. u 23:43

Skoro sam pravio neku powerpoint prezentaciju za školu o programiranju i pythonu, mislim da je pogodna za one koje zanima kako programiranje i kod funkcioniše, kasniji slideovi sadrže i uvod u programski jezik Python.

Sadržaj je po meni zanimljiv i nadam se poučan za početnike. Prezentacija ima 1-2 greške ali zanemarite to 

Ako bude zainteresiranih za neku "seriju" tutova o programiranju u Pythonu, pisat ću, no problemo  

Predzadnji slajd ima samo sliku, koja je ustvari video klip, ali slideshare.net ne podržava klipove u prezentacijama, nije ništa posebno, samo program koji obuhvata sve što je prije objašnjeno 

Nadam se da Vam se sviđa  
Meni se sviđa evo ja jedva pročitah, fino si ovo napisao 
De samo objasni razliku izmedju kompajlera i interpretera ali deatljno jer profa smori s tim pitanjem 
bogetina je napisao/la:
Meni se sviđa evo ja jedva pročitah, fino si ovo napisao 
De samo objasni razliku izmedju kompajlera i interpretera ali deatljno jer profa smori s tim pitanjem 
Interpreter ti je program koji, recimo pokreće druge programe. Interpreter ti se koristi većinom od strane programera, jer on pokreće liniju po liniju koda i ukazuje na moguće greške. Interpreter ne prevodi programski jezik u onaj razumljiv računaru (mašinski jezik), nego ga pokreće takvog kakav jeste. S druge strane kompajler ti prevodi programski jezik u onaj razumljiv računaru, tj. mašinski. U početnom razvoju računara prvi programi su se pisali kao grupa nula i jedinica (mašinski jezik), ali s obzirom na to koliko je takvo nešto komplikovano, izmišljeni su programski jezici. Programskim jezicima se olakšava programerima posao, jer primjera radi, za ispis nečeg na ekranu, bio bi potreban "poprilično velik" broj nula i jedinica, dok npr. u pythonu je potrebno samo ukucati " print 'tekst' "... I dan danas se teži ka tome da se programski jezici pojednostave, kako bi se samo programiranje učinilo lakšim za početnike...

Post dobio aplauz od b0k1

Brix je napisao/la:
Interpreter ti je program koji, recimo pokreće druge programe. Interpreter ti se koristi većinom od strane programera, jer on pokreće liniju po liniju koda i ukazuje na moguće greške. Interpreter ne prevodi programski jezik u onaj razumljiv računaru (mašinski jezik), nego ga pokreće takvog kakav jeste. S druge strane kompajler ti prevodi programski jezik u onaj razumljiv računaru, tj. mašinski. U početnom razvoju računara prvi programi su se pisali kao grupa nula i jedinica (mašinski jezik), ali s obzirom na to koliko je takvo nešto komplikovano, izmišljeni su programski jezici. Programskim jezicima se olakšava programerima posao, jer primjera radi, za ispis nečeg na ekranu, bio bi potreban "poprilično velik" broj nula i jedinica, dok npr. u pythonu je potrebno samo ukucati " print 'tekst' "... I dan danas se teži ka tome da se programski jezici pojednostave, kako bi se samo programiranje učinilo lakšim za početnike...
Valja sad ovo naštrebat hahahahah 
Hvala 
bogetina je napisao/la:
Valja sad ovo naštrebat hahahahah 
Hvala 
Evo ti skracena verzija:

Compiler uzme sav napisani kod i prevede ga u onaj jezik razumljiv racunaru (binarni). Zatim se to pokrece ili se snimi pa kasnije pokrece program.

Interpreter uzima kod i odmah prevodi liniju po liniju koda bez ikakvog snimanja u source file ili nesto tako.

Obadva imaju istu svrhu na kraju, jedina velika razlika je reci ti profesorici u brzini. Compiler uvijek odradi posao brze nego interpreter.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.