Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Zivot poslije zivota

531 pregled · 20 odgovora · otvorena 26.02.2014. u 22:56

pozz raja,

Danas na vjeronauci pricamo o ovoj temi, inace 1. sam razred srednje pa nisam toliko sazrio za ovu temu ali hocu da vidim vasa misljenja i razmisljanja.

Da li ste se vi nekada zapitali sta ce biti poslije ovog zivota, kako ce nam biti na onom svijetu(ko vjeruje), patnja ili uzivanje? Koliko ja znam znacemo za zemaljske postupke i poznanstva, tamo cemo biti u 33. godini, zato sto je to najbolja godina zivota(provjereno, rekao nas profesor vjeronauke, zavrsio je fax u nekoj arapskoj zemlji, ne znam kojoj tacno i hodza je trenutno).

procitao sam da ce tamo biti neka pijaca na kojoj cemo moci uzimati likove koje mi zelimo, to malo nisam razumio ali eto. Da nam nikada te ljepote nece dosaditi, da cemo imati sve sto pozelimo i da ce to trajati vjecno. Ja taj pojam vjercno nikako ne mogu da svarim. Kako to vjecno? Da li cemo zaista zasluziti dzennet(iili raj :) ) koji je beskrajan za ovo malo zivota na zemlji? Ako odemo u dzehenem(pakao) kako cemo to uspjeti pretrpiti).

Danas nam je profa govorio kako je sudnji dan sve blize, moramo raditi sto vise dobrih djela jer se dosta predznaka iz Kur'ana obistinilo. tehnologija je dosla do vrhunca, u svakoj sekundi znas sta je bilo u kojem djelu svijeta, svake sekunde mozes vidjet i pricat za nekim npr. poznanikom iz Amerike, Australije...

Kako ce to sve biti?

Volio bi da sto vise odgovarate i da sto vise diskutujemo jer me bas zanima. Volio bi da svi odgovaraju, mislim na one svih vjera, svi su dobrodosli :)

Nadam se da nikoga druge vjere nisam uvrijedio kosto sam uglavnom pricao po Islamu :)
Idem definitivno na ahiret, a dalje nisam siguran :/
samo da ti kazem da ovo nije tema za gamersa, pozz
Također sam 1. srednje samo sam ja katolik no sve se svodi na istu stvar na kraju svega .. To smo isto na vjeronauku radili, pitao profa 'Vjerujete li u zivot poslije zivota?' .. Iskreno, vjerujem u zivot poslije zivota, no to tko ce ici u Raj a tko u Pakao ne odlucuju grijesi, vec sam Bog ..

Tema skroz zanimljiva, nemojte da se ko pocne vrijedat ili glumit seljaka na njoj .. Bas me zanima i misljenje od ostalih 

@ned ima brdo tema koje nisu za gamersa a zavrsile su na portalu bez ikakvih problema, sto ne bi ova?
U mene mi nene umrla :O

Ja nisam ni u jednoj vjeri ali to ne znaci da ne vjerujem ni u sta :P
Mislim da su ljudi za taj zivot poslije zivota pisali samo zbog toga da bi se ljudi bojali tog buduceg zivota i da bi pripazili na sadašnji. Iskreno ne vjerujem u to!
Zivi onako kako misliš da treba, sve ce se u zivotu vratiti tako da nisu potrebna dva :P
Smoke weed, #RozeMiBoje
Prije i poslije zivota je u potpunosti isto zato prozivi sto bolje, smatram da vjera samo zatupljuje ljude i mjenja percepciju stvarnosti, mislim lijepo je zivjeti u zabludi na tome zavidim vjernicima.
Ja ba, samo moras paziti kad je pazarni dan i kad pijaca radi. Pa potrefi kad ces umrijeti da ne cekas puno da tog čikca izaberes zna biti tijesno u tabutu.
Postoji. I ovo ti nije za gejmersa idi na druge forume i tamo diskutuju o vjeri.
MaRiJo4EvEr je napisao/la:
Također sam 1. srednje samo sam ja katolik no sve se svodi na istu stvar na kraju svega .. To smo isto na vjeronauku radili, pitao profa 'Vjerujete li u zivot poslije zivota?' .. Iskreno, vjerujem u zivot poslije zivota, no to tko ce ici u Raj a tko u Pakao ne odlucuju grijesi, vec sam Bog ..

Tema skroz zanimljiva, nemojte da se ko pocne vrijedat ili glumit seljaka na njoj .. Bas me zanima i misljenje od ostalih :)

@ned ima brdo tema koje nisu za gamersa a zavrsile su na portalu bez ikakvih problema, sto ne bi ova?
"BOG" je sirok pojam i najbolje je da se drzimo podalje od te teme,bar na ovom portalu ... nije svacije misljenje isto a na kraju se uvijek zavrsi na jednoj velikoj raspravi izmedju "velikih" vjernika i nas ostalih ... u sustini zadnji post se svede na recenicu "Vi ste poceli rat" .

@topic zivot poslije zivota za mene cista glupost ... pakao,raj ? hajde da kazemo da mi je logicnija teorija reinkarnacije :-)
g0k1 je napisao/la:
"BOG" je sirok pojam i najbolje je da se drzimo podalje od te teme,bar na ovom portalu ... nije svacije misljenje isto a na kraju se uvijek zavrsi na jednoj velikoj raspravi izmedju "velikih" vjernika i nas ostalih ... u sustini zadnji post se svede na recenicu "Vi ste poceli rat" .

@topic zivot poslije zivota za mene cista glupost ... pakao,raj ? hajde da kazemo da mi je logicnija teorija reinkarnacije :-)
U pravu si, nadam ce da to toga nece doc, da cemo ko ljudi normalno pricati, svacije misljenje uvazavam.
O tome je vrlo teško govoriti. Znanost ne može ništa dokazati a nitko nam se nije vratio i rekao šta se gore zbiva. Sve što znamo govore velike knjige, osim toga mnogi sada preuveličavaju to. Ostaje ti samo vjerovati.

- Inače naš efendija voli da priča svakakve gluposti. Kaže da ako te musliman napadne nožem da se ne smiješ braniti. A mene baš zanima dali bi se on branio.

Post dobio aplauz od Imer

Siguran sam da na svijetu ne postoji osoba koja se nije barem jedom upitala to pitanje u zivotu. 

Sad posto sam i sam vjernik i vjerujem u to sve, opet ne mozes biti siguran sta te tamo ceka, naravno pomocu svetih knjiga se to moze "predpostavljati" kako ce to sve biti, ali opet nije to to, sve dok se ne "prezivi" isto, takodjer postoje oni likovi po yt i ostalim sajtovima sto su kao "umrli, vidjeli sta se tamo dogadja i onda se vratili", pa sad pricaju sve i svasta, sto je naravno cista propaganda.

Sve u svemu, ako si vjernik, drzi se svoje vjere sto bolje, koja god ona bila, pa na kraju sta bude, bude. 

Btw dobra tema pravo, gj, i stvarno ne vidim razloga zasto nije za gamersa, ali eto, nadam se da je nece odmah pod kljuc.  
A ima vise tumacenja jedni govore da si bio covjek prije ovog zivota, pa kad umres opet ces biti novi covjek. Hoce da kazu da ti dusa nakon smrti mijenja tijelo. Drugi govore kako je ovaj svijet na neki nacin pakao, da gore od ovog nema. Dok u islamu (pricam o islamu jer sam musliman i koliko toliko sam informisan sto se ovog tice) ti se gledaju dobra i losa djela. Mozes ti uraditi bruku dobrih ali ako napravis jedno lose, onda kreces od nule opet. Naravno niko na ovom svijetu nije bezgresan. Ugl na kraju kada umres ides u dzenet ili dzehenem zavisi gdje si zasluzio, ako si zasluzio u dzehenem gorit ces, i to ces goriti tako da kada ti jednom koža izgori do kraja, zamijenit ce ti novom i sve tako dok ne odradis svoju kaznu i poslije te kazne koliko vec bude trajala ides u dzenet. A dok u dzenetu naravno ces imati sve sto pozelis. Ako grijesim neka me neko ispravi 
Evo ovako mislim da cemo biti 3 metra ispod zemlje i da ce nas crvi jesti. Musliman nisam, mislim jesam ali sa ponasanjem sam davno izasao iz vjere ali eto vodim sebe kao da jesam. Uglavnom znam da cemo za grijehe ispastati ali sad i kako vidjet' cemo.
Tema jeste za gamers-a , ali nije za neke clanove gamers-a, to su drugi pokusavali da kazu.
Dokazite da su ti u manjini i ovu diskusiju odrzite normalnom, a da bi to uspjeli morate postovati tudja misljenja.

Svaki post koji bude krsio pravila ce biti sankcionisan i svaki koji se bude izdvajao od ostalih ce biti nagradjen, takodjer na ovim temama se dokazujete i "namecete" za IF.
Ne znam zasto mislite da smo mi posebni, isti smo kao i ostale zivotinje :S
To je u stilu ako te ubije nozem svi tvoji grijesi prelaze na njega ili tako nesto, davno sam ja to cuo.

@ontopic Poslije ovog zivota vjerujem da ima i drugi. To se govori i u Kur'anu kao i u Bibliji. Sve se svodi na isto, ko radi dobro ide u dzennet(raj) ko radi lose ide u dzehennem(pakao). Jedino je tesko shvatiti da dzennet traje vjecno, jer jednog dana svi ljudi ce izaci iz dzehennema, i ostat ce potpuno prazan, cak i onaj najveci nevjernik, barem tako negdje procitah. Sto kaze ovaj gore iznad da se sve vrati u ovom zivotu, ne bih se slozio. Npr. Amerikanci koji prave svagdje ratove, sve zakuhavaju, a pretvaraju se da pomazu svijetu, i radi na tome da bude bolje, njima se nista ne vraca. Samo jednom dijelu Amerike, a ostali zivi najbolje, i ako stalno rade lose. Tako da mislim da ce ti ljudi tek u slijedecem zivotu biti kaznjeni.

@hotea Nije tacno da ako napravis dosta dobrih dijela da ako jednom pogrijesis na nuli si. Niko nije bezgrijesan, kao sto si rekao, ali vise se broje dobra dijela nego losa, jer ako si musliman znas da u Kur'anu pise da je bog svemilostan i da sve prasta, pa makar imo grijeha kao pjene na moru. Tako sam cuo, i procitao ali eto vidjet ce se kada sve to nastupi.
Gotovo svaka vijera ima različito tumačenje toga sto ti kažeš "života poslje života". Sve zavisi do vjerovanja od čovjeka do čovjeka,naravno religije istog,i sredine u kojoj je rastao.
Na ovo pitanje ćeš čuti hiljadu razničitih odgovora,pa ti izaberi šta tebi najlogičnije zvuci.
Na ovo pitanje tačan odgovor jednostavno ne postoji. Kako ćeš ti znati šta će biti kad umreš? Imaš li nekog dokaza? Možeš jedino vjerovati u nešto.
Jedino znam da smo svi isti i sve nas isto čeka   .

Tema je pravo dobra, zašto nebi bila za gamersa.
Danas nam je profa govorio kako je sudnji dan sve blize, moramo raditi sto vise dobrih djela jer se dosta predznaka iz Kur'ana obistinilo. tehnologija je dosla do vrhunca, u svakoj sekundi znas sta je bilo u kojem djelu svijeta, svake sekunde mozes vidjet i pricat za nekim npr. poznanikom iz Amerike, Australije...

Ateista sam, ali kada vidim kakve pustaju da predaju i prenose znanje na mladje, prosto covjek pozeli da dodje "sudnji dan".
Tehhnologija dosla do vrhunca? Zanimljivog ti profu imas brate.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.