Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 100 bodova

Wireless router POMOĆ

260 pregleda · 18 odgovora · otvorena 27.01.2014. u 21:42

Ne znam dalje...

Kupio sam ovu spravu:
http://www.youtube.com/watch?v=82szzX6MR_c

Već 3 sata pokušavam da napravim wireless mrežu, jer sam kupio prilično jak telefon... Imam ADSL od BH Telecoma, detaljno sam pratio uputsvo (koje doduše ima samo 4 koraka) za instalaciju routera, ali do đavola, ne radi.

MOLIM SVE KOJI IMAJU ISKUSTVA S PRAVLJENJEM KUĆNE WIRELESS MREŽE DA STEP-BY-STEP UPUTSVO!

Hvala!
Koji modem router si kupio ? Kod mene je blokirana slika pa ne vidim.

Edit:

Prvo što trebaš uraditi je konfigurisati modem od telekoma. Konfiguracija ne može biti onakva kako su je konfigurisali oni iz telekoma (jer je trenutno naštimana "stalna konekcija"). Ti treba da prebaciš modem u "Bridge mod", parametre ne diraj, oni trebaju biti 8/35 i to je to što se tiče modema.

Zatim spojiš modem i router ovako:

Onda slijedi konfiguracija routera. Router mora biti podešen na PPPoE/Russian PPPoE konekciju, ispod kucaš User i Password od ADSL-a i biraš šifru Wireless-a te zaštitu koju želiš.

Post dobio aplauz od N3sTabilaN

bavrk2 je napisao/la:

Edit:

Prvo što trebaš uraditi je konfigurisati modem od telekoma. Konfiguracija ne može biti onakva kako su je konfigurisali oni iz telekoma (jer je trenutno naštimana "stalna konekcija"). Ti treba da prebaciš modem u "Bridge mod", parametre ne diraj, oni trebaju biti 8/35 i to je to što se tiče modema.

Onda slijedi konfiguracija routera. Router mora biti podešen na PPPoE/Russian PPPoE konekciju, ispod kucaš User i Password od ADSL-a i biraš šifru Wireless-a te zaštitu koju želiš.
desni klik na crashanu sliku i open in new tab.
Uzeo je ruter ko ruter, normala neki.

@Iz modema kabal u wan port od rutera (plavi ulaz) i onda iz 1,2,3,4 porta ne bitno kojeg iz rutera (zuti izlaz) u pc. Kad si to uradio, resetuj modem (iskljuci ga iz struje na par minuta i sacekaj da se popale lampice), zatim resetuj ruter na isti nacin. Sledeci korak jeste da skines program ili cd ubacis koji si dobio i stavis da ti automatski nadje konekciju, mada treba ti ppoe mod, parametri su 8 i 35. Tu uneses username i pw, i postavis sifru za wifi eventualno, next, next, reboot i kraj.

oops: my bad, mislim isto da moras prvo bridge mod postaviti n modemu postojecem, to napravis u 192.168.1.1 u web browseru kucas i pod lan kategorijom odaberi bridge. Tek onda prikljuci sa ruterom i uradi ovo gore.
bavrk2 je napisao/la:

Edit:

Kako da konfiguriram ADSL modem... nisu ništa instalirali kada su uključili adsl, samo su ga priključili, i oni radi tek tako  :*

Samo još to da mi objasniš :D
Kucaš u browser 192.168.1.1 , ne mora značiti da je i kod tebe tako, pokušaj sa 192.168.0.1 ili 192.168.2.1 . Probaj te kombinacije pa pogledaj da li će ti izbaciti da kucaš User i Password.

Koji modem su ti donijeli iz telekoma ?
Schlachter je napisao/la:
Nema veze kakav je bitno je da otvoriš konfiguraciju i da podesiš bridge mod. Kada izbaci da upišeš Username i Password u prvo polje kucaj admin, isto tako i u drugo, ako ne bude radio pokušaj ostaviti prazno polje gdje treba kucati password a username kucaj admin.
Ne znam da otvorim konfiguraciju modema... ukucam ip adressu od default gatewaya u browser, ali izbaci mi konfiguraciju od rutera... ovo je za izluditi

Kako postaviti modem u bridge mode?
Ima li neki drugi način?
Ne znam da otvorim konfiguraciju modema... ukucam ip adressu od default gatewaya u browser, ali izbaci mi konfiguraciju od rutera... ovo je za izluditi

Ima li neki drugi način?
Iskljuci ruter kad to radis, pa kad zavrsis ponovo spoji. 

Ima li neki drugi način?
Rekao sam ti na početku da prvo moraš podesiti modem u bridge mod, znači ne spajaš router i modem dok to ne uradiš, tek poslije konfigurisanja modema spajaš modem i router kao na slici koju sam postavio iznad.

192.168.1.1
192.168.0.1
192.168.2.1

Pokušaj neku od ovih kombinacija ali pod uslovom da ti je spojen samo modem, ne i router.
Pališ CMD
Kucaš "ipconfig"
Tražiš gdje ti piše nešto kao "LAN adapter/Wireles..."
Tražiš gateway : najčešće 192.168.1.0
Kucaš to u browser
Otvara se prozorčić
Kucaš za username :admin isto tako i za pass,ili probaš bez šifre
Nakon toga,uđe ti u ruter,odeš na Quick Settings ili Start Wizzard
Prema tome pratiš samo upute,odabireš ili Automatsku detekciju ili ako nema toga odabireš PPPooe(a)
Pita te i username i pass tvog internet providera koji si dobio predpostavljam na papiru(podatke uz modem si dobio)
Onda te pita detalje kao ime wifi rutera itd...ostalo je lako
ccc, ako je u routed modu modem, samo ga spojis na njega uključiš dynamic ip i promjeniš startni ip i sva konfiguracija gotova
bavrk2 je napisao/la:
Rekao sam ti na početku da prvo moraš podesiti modem u bridge mod, znači ne spajaš router i modem dok to ne uradiš, tek poslije konfigurisanja modema spajaš modem i router kao na slici koju sam postavio iznad.

192.168.1.1
192.168.0.1
192.168.2.1

Pokušaj neku od ovih kombinacija ali pod uslovom da ti je spojen samo modem, ne i router.
Modem sam stavio na bridge:

E sada, ne mogu da konfiguriram router:
Kada hocu da pokrenem sa CD-a, ne dopušta mi:

:@?
Modem sam stavio na bridge:

E sada, ne mogu da konfiguriram router:
Kada hocu da pokrenem sa CD-a, ne dopušta mi:

:@?
Ne moraš sa CD-a pokrenuti instalaciju routera. Sad spojiš router i modem kao na slici iznad i kucaš 192.168.1.1 ili jednu od ovih navedenih kombinacija da ti otvori konfiguraciju routera.
Neće... loada u browseru i ne otvara.

Totalno sam isfrustriran s ovim. 5 sati ne mogu da naštimam je***i wireless u pm!!!
Neće... loada u browseru i ne otvara.

Totalno sam isfrustriran s ovim. 5 sati ne mogu da naštimam je***i wireless u pm!!!
"Ne znam da otvorim konfiguraciju modema... ukucam ip adressu od default gatewaya u browser, ali izbaci mi konfiguraciju od rutera..."

Ajde tako pokušaj uraditi ponovo pa onda konfiguriši.
upravo sam resetovao i modem i ruter... sve ispočetka uradim... dođem konačno i do tog wizarda... sav sretan, stavim ppoe ukucam username i pass od bihneta... i FINISH.... I šta onda? NEMAM NIKAKO INTERNETA (cannot connect, remote server didnt respond). Čim isključim vezu WAN i MODEM mogu se konekt na internet, ali onda je wireless down. PS: Dok nemam interneta, ''status'' na wireluss je UP, ali ne mogu ući ni preko mobitela...

Ovo je zaista tuga, sve radim po instrukcijama i ne može... ne razumijem.

edit: SLIKA
Nema napretka... idalje pratim temu, ako neko zna šta i kako neka pomogne.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.