evo ja cu ti napisati neke osnove
imas 3 vrste/klase heroja, to su ti: Strenght heroji, Agility i Intelligence heroji. Uglavnom vjerovatno znas sa Sentinel i Sourge ajmo reci podjelu mape, jedni su na jednoj strani mape, drugi na drugoj.
Imas razlicite vrste modova, sto odredjuje kreator game-a, neki od najpoznatijih vrsta su ti AP (All Pick - biras heroja kojeg ti zelis), SD (Single Draft - dobijes 3 random heroja, po 1 iz svake klase tj. jednog Strenght, jednog Agility, jednog Intelligence i izaberes sebi onog koji ti odgovara), AR (All random - dobijes random heroja sa kojim igras). Tu postoje i manje igraniji modovi na keci, kao RD (Random Draft - 20 heroja, od kojih se bira po 5 u svaki tim). Imas i razlicite podjele heroja, mislim na one Support, Carry, Semi-carry, Tank, Initiator, Pusher, etc. ako ti treba i to objasnit, reci
Za pocetak pocni sa Drow Rangerom/Traxexom, Zeusom, Viperom, Sniperom, mozes pokusati i sa Lunom, Ursom, Techiesom...
Sto se tice itema, moras gledati njihovu vrstu, tj. da li su Strenght, Agility ili Intelligence i nema ti neke konkretne podjele da npr. uvijek kupujes neki agility item nekom heroju, gledas na osnovu protivnickih pickova koji item bi ti bio koristan tj. koji ti ne treba u tom gameu.
Npr Drow Rangeru/Traxexu mozes u early gameu, kad krenes kupiti Tangos, Healing Salve, Slippers of Agility 2x, i Iron Branches x2. Poslije mu kupujes Power Treads (boots), Helm of Dominator (Lifesteal), Yashu, Crystalis. Eh sad ovo je o cemu ti pricam sto se tice protivnickih heroja, sa Yashom mozes ici na Sange & Yashu, ili na Mantu. Kasnije u late gameu mu mozes kupiti Buterfly, Satanic, Burizu.
Isti build mozes ici i za Snipera, s tim sto sniperu mozes umjesti Helma i kasnije Satanica, spojiti mjonlir ili Desolator.
Viperu otprilike isto spajas, samo bez lifesteala, tj. Helma > Satanica.
pogledaj takodjer i ovu temu:
http://www.gamers.ba/forum/4/22964/1/najbolji-heroj-/
sto se tice itema, malo je u doti1 komplikovanije nego u doti2, izgledat ce ti tesko to kupovanje, spajanje, ali kroz pola mjeseca-mjesec ces se vec naucit
takodjer mozes pogledati: getdota.com ; playdota.com ; dotapro.com stranice, pronaci par guidova, builda, oko itema, heroja i slicnih stvari. Ako ti jos nekih stvari ima da ti mogu pomoci sa objasnjenjem, slobodno pisi ili u temu, a mozes mi se obratiti i na PM