Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Problemi sa temperaturom

140 pregleda · 14 odgovora · otvorena 24.09.2013. u 20:51

Prije nekoliko dana primijetio sam da mi se PSU zagrijava vise nego inace dok sam u igri, u idle-u je sve ok.

Malo prije nakon sto sam zavrsio Epic Dungeon u Neverwinteru ( :P ) alt-tabao na desktop da provjerim fejs i ostale stvari i primijetio da mi Everest pokazuje CPU temperaturu od 170°C (!!!).
Naravno da sam isti tren izasao iz igre i provjerio da nije slucajno greska u Everestu dok sam u igri, ali je temperatura rasla i do 200°C.

Iskljucio sam kompjuter i otvorio kuciste, koje je bilo toplo (naravno), svi komponenti osim graficke su bili topli (mozda uobicajeno ili ne, ne znam).
Od tada nisam palio komp nego ga drzim otvorenog da ohladi.
Jest da bi se pri temperaturi od 200°C sprzio CPU tako da je ta vrijednost najvjerojatnije nerealna, ali svejedno se u zadnje vrijeme PSU zagrijava vise nego sto bi trebao, a prasina nije problem jer je kuciste redovito cisceno,
Vjerovatno mislis na CPU, je PSU je napajanje.
Vjerovatno pokvaren senzor na ploći, skini program HW Monitor pa provjeri sa njim kakve su temperature.

Ako i dalje budu loše, jedino što ti preostaje jeste da promjeniš temperalnu pastu i kupiš novi kuler 
Sta je s pastom na CPU jesi li nju mjenjao?
Vjerovatno je napojna pri kraju ako se ona zagrijava.Je li neka brendirana ili ona od 30 KM ?
Nema sanse da je radio na toj temperaturi, iskljucio bi se sam. Koje ti je kuciste, stavi ventova koliko mozes da napravis airflow, nanesi novu termalnu pastu ali nemoj one jeftine, uzmi neku kvalitetniju. Aftermarket cooler pozeljan ako ti se stvarno previse pregrijava  
Kad sam spomenuo PSU, mislio sam na PSU ;) Da, napajanje se zagrijava, a to mogu i rukom osjetiti.
Napajanje nije bezveze, OCZ 500W CoreXSTream 2.

Cooler je takoder nov, tako i termalna pasta na njemu, stavio sam nov novcat Arctic-Cooling Freezer 13 prije 2 mjeseca.

Nisam imao problema sa temperaturama do prije nekoliko dana, jest da mi je kompjuter u tih nekoliko dana bio upaljen po 13 sati, a vecino vremena u igri, sto inace niti priblizno nije.
Onda samo može biti da su senzori pokvareni jer tu temperatura ne možeš dostići, računar bi se ugasio na 90C. Dobre komponente, pasta nova.
Ocekivao sam da je mozda bug u Everest gadgetu.

Nisam jos upalio komp, ali provjerit cu temperaturu u BIOS-u, pa HW Monitorom.
Najvjerovatnije je neki bug sa everestom.
Skini sebi Speedfan pa vidi tu temperature, ako i dalje prikazuje tako visoke, ona su ti senzori pokvareni.Imas dobre komponente jos je i termalana nova, ne vidim razlog da se toliko zagrijava, a i kao sto si sam rekao, izgorio bi ti racunar da dostigne tu temperarur. Jednostavno je nemoguce, sam bi se ugasio na temperaturama oko 100.
Provjeru pa javi ;)
U BIOS-u su normalne temperature, iako malo povisene, ali to je normalno zbog airflowa jer je Freezer 13 ogroman i nije ga bilo moguce bolje postaviti.

Everest sada pokazuje 41°C idle, sto je za moju konfiguraciju normalna temperatura.

Mogao bih jedino malo smanjiti frekvenciju procesora po multiplier-u pa bi se i prosjecna temperatura malo spustila, u load-u se zagrije do 57°C, eventualno 60°C maksimalno (izmjerio sam toliko mozda jednom ili dvaput), ali ne vise od toga.

Ipak, tko god da vidi takve temperature, iako lazne, prvo sto padne na pamet je sto prije iskljucit komp :P
_FliP je napisao/la:
Kad sam spomenuo PSU, mislio sam na PSU  Da, napajanje se zagrijava, a to mogu i rukom osjetiti.
Napajanje nije bezveze, OCZ 500W CoreXSTream 2.

Cooler je takoder nov, tako i termalna pasta na njemu, stavio sam nov novcat Arctic-Cooling Freezer 13 prije 2 mjeseca.

Nisam imao problema sa temperaturama do prije nekoliko dana, jest da mi je kompjuter u tih nekoliko dana bio upaljen po 13 sati, a vecino vremena u igri, sto inace niti priblizno nije.
Nema veze što ti je upaljen po 13h, ja svoj nisam ugasio od nove godine, samo ga svakih 5-6 dana restartujem i to je to 
DRUZE moj iskreno od mene , ne pali vise taj komp ta temperatura ce ti sprzit maticnu , odnesi na servis nek ti srede mozda ti cooler ne valja,mozda nemas termalne paste al uglavnom ne pali vjeruj mi meni je doslo do 100 stepeni i ugasio se sam komp. znaci da je previse a tebi stize i do 200...odnesi na servis ako ti se isplati ako ne isplati je***i ga uvali ga nekom ,stavis jos 100 KM i uzmes fin komp. kasnije ga napucavas ha ja kume stvarno velka temperatura
Kosmos667 je napisao/la:
DRUZE moj iskreno od mene , ne pali vise taj komp ta temperatura ce ti sprzit maticnu , odnesi na servis nek ti srede mozda ti cooler ne valja,mozda nemas termalne paste al uglavnom ne pali vjeruj mi meni je doslo do 100 stepeni i ugasio se sam komp. znaci da je previse a tebi stize i do 200...odnesi na servis ako ti se isplati ako ne isplati je***i ga uvali ga nekom ,stavis jos 100 KM i uzmes fin komp. kasnije ga napucavas ha ja kume stvarno velka temperatura
Nisi citao cijelu temu :P Bio je bug u Everstu ili cak greska u senzoru ;)

Evo vec od jutra sam u Neverwinteru, temperatura se drzi na 57°C, kao sto je i normalno za moj sustav.

Razmisljam cak i malo smanjit rezoluciju, nije bas da mi treba vise od 1280x1024.

EDIT:
Everest opet pokazuje lude temperature, a mogu rukom osjetit da temperature nisu ni priblizno 60°C, tako da brisem Everest i skidam HWMonitor zajedno sa Gadgetom.

HW Monitor zajedno sa Tray i Gadgetom radi super takoder.
Pokazuje tocno ono sto meni treba i nista vise, da se namjestit po vlastitoj zelji.
Poz, imam sličan problem, sa pregrijavanjem mislim da bi prvo trebao promijeniti napojnu i ventilator pa može mala pomoć, gledao sam po piku slabo ima šta za regiju sarajevo. Cijena je do 100 KM pojedinačno, pa može preporuka. Takođe vjerovatno je i procesor prikraju u pitanju je Intel Core 2 Duo E6750, 2666 MHz (8 x 333), planiram i q6600 uzeti jer mi je 775k socket i matična ovaj podržava od ovih boljih. Ali bi prvo da probam sa novim coolerom i napojnom pa može preporuka.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.