Momci hvala na odgovorima....ja znam sta sam napravio,ali ja sam samouk...znaci nisam isao u skolu za informaticara niti programera,a vi koji znate nesto strucno o graf.karticama smatrate da je nemoguce da graficka na takav nacin proradi,i u pismenoj formi sto se uci u skolama to je kao "nemoguca misija",ali......
Ipak, posto ima mnogo ljudi koji se interesuju za ove "discipline", zelim samo jos nesto da dodam cisto da malo pomognem. Kao prvo da kazem da se prilikom kontrolisanog i pravog reballinga i reflowing-a koriste se 2 grijaca. Jedan se nalazi sa donje strane predmeti koji se tretira (maticna, graficka...) a drugi sa gornje strane. Donji grijac zagrijava siru okolinu ciljnog integrisanog kola (graficki procesor, sjeverni ili juzni most maticne ploce...). Uglavnom se zagrijava kompletna stampana ploca ili barem dobar njen dio i to u okolini pomenutog integralnog BGA kola. Za razliku od donjeg grijaca koji zagrijava ovako siroko, gornji grijac ima vrlo usmijereno dejstvo i grije samo cip direktno odozgo sa male distance. Ukupna angazovana snaga oba grijaca ide od barem 1000 i kusur vati pa do 2000 vati. U prvom dijelu radi samo donji grijac a u zavrsnoj oba zajedno. Sve ovo pricam da bih docarao kolika energija je potrebna za razlemljivanje/zalemljivanje/reflow BGA integralnog kola. Jos jedna izuzetno bitna stvar koju znamo iz termodinamike. Svako tijelo koje ima temperaturu vecu od apsolutne nule - zraci. Medjutim, izracena snaga nije linearna sa temperaturom. Izracena snaga apsolutno crnog tijela ravna je cetvrtom stepenu !!! apsolutne temperature puta Bolcmanova konstanta. Sta ovo znaci u praksi? Sto mi vise zagrijavamo neko tijelo i postizemo vece temperature to ono nelinearno, rekao bih vrlo nezahvalno , vise zraci tj. hladi se. Ovo treba imati na umu. Bitno je zato prvo postici da tako kazem bazicnu temperaturu sire okoline ciljnog integralnog kola tj. stampane ploce pa tek onda dodati potreban ostatak toplote na sam cip gornjim grijacem. Po nekom pravilu donji grijac na radnoj stanici treba da da 2/3 do 3/4 ukupne temperature a ostatak daje gornji grijac, zato ovaj potonji ima i znatno manju snagu. Zagrijavanjem iskljucivo cipa sa gornje strane na temparature iznad 200 st. C. na dobrom smo putu da izazovemo tzv. popcorn efekat koji izaziva trajno i nepovratno unistenje cipa.Eto moji momci to vam je strucno kako se to radi u struci kako se poravljaju graficke koje riknu,e sad posto je to skupo znaci za moju graficku koja je riknula je to kod nas ima jedan lik koji to radi i to kosta nekih 80-100 KM e sad moja graficka vrijedi 50-70 KM,uvijek MI KOJI NEMAMO POJMA nademo drugo rijesenje i sad sva ova napredna tehnologija gore sto sam naveo zamijeni se mikrovalnom ili el. sporetom jednostavno kad se izracuna sve tvornicka temparatura graficke da se ne rastopi i da kondenzatori neiscure je 200 stepeni C,e sad koliko treba lemuod chipa na 200 C da se rastopi u potpunosti je 9 minuta,i to je otprilike u prevedenom smislu to isto sto je gore navedeno...nije mi prva graficka koju sam "pekao" jer jedna evo vec 2-3 godine radi bez problema i jos jedna kao i ova jer radi se o tzv. kako mi obicni smrtnici zovemo HLADNI LEM o tome se radi zato graficka staje i linije i sl.Ja znam otprilike sta sam ostetio ja sam ostetio silikon koji je preliven preko bakreni vodova koji su jako tanki ali nisam do njih ni dosao,ali neznam oko njih sto imaju konektori i skretnice cemu oni tacno sluze pa me zanimalo ima li tko semu kako se to radi,tj semu graficke kartice s dojnje strane....jer ova graficka je ta na kojoj se ucim pa i ovako nije vrijedna puno ali ako je napravim onda cu nesto nauciti jer ovo jos nisam radio,jer imam drugu u racunaru,a ovu bih vratio iz mrtvih....jer svatko kome rikne graficka nema sta izgubiti jer popravak je skup,nova skupa nemas sta izgubiti ili je baci u smece ili ISPECI JE.... nadam se da sam bio jasan.....
LP