Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Licna karta za maloljetnike

105 pregleda · 5 odgovora · otvorena 15.06.2013. u 13:47

Zdra'o, zanima me koje sve papire trebam nabaviti za licnu i gdje te papire mogu nabaviti? Kolko se ceka? Kolko para treba??? ?? ? ?
Citao sam neke teme na gba al sve su teme stare a i nema bas neki odgovor
Moras imat 16 god,cips,rodni list ne stariji od 15 dana i jednog roditelja u ze do kantonu se čeka po 1 mjesec lična..
Lična karta za maloljetnike važi do punoljetstva. Recimo ako je sad izvadiš važila bi do ljeta one godine ili naredne godine u kojoj si ili iza koje si napunio 18 godina. Meni je važila do sredine ljeta ove godine jer sam u novembru prošle napunio 18.
Takođe, izvadio sam je krajem aprila, početkom maja bila gotova da bi izbjegao 'ljetne gužve' i kako bi sama lična bila gotova za 15ak dana, iako je ista bila gotova za 11 dana. Sada bi mogao čekati malo duže jer su kao što napisah, ljetne dužve već prisutne.
Od dokumenata šta ti treba, najbolje da odeš jedno jutro sam u CIPS i pitaš na info pultu sve. Napišeš na papir, sljedeći dan skupiš sve dokumente i zajedno sa ocem predaš u CIPSu. Plaćaš isto 18KM koliko se sjećam, kao za pravu ličnu, slikaš se i to je to, sačekaš da bude gotova. Dobiti ćeš papir sa kojim podižeš i kada budeš podizao morat' će ti mama biti sa tobom. Dakle ako ti prvi put dođe otac (kad predaješ), sljedeći put mora mama (kada podižeš). Ako nemaš jednog/oba roditelja onda pitaj na info pultu, vjerovatno mora neki staratelj ili ko/šta već biti sa tobom jer si maloljetan.
Zapamti da je najbolje da sve pitaš dolje u CIPSu jer su sve informacije koje ti mi sada damo možda stare, nekorisne i netačne pa bi se mogao prevariti tokom samog procesa oko vađenja lične karte. Ja sam podigao i ličnu i vozačku u PU Novi Grad, dakle ne dolje u CIPSu gdje sam predao (za ličnu) već u PU NG (gdje sam i predao i podigao vozačku dozvolu).
ako zivis u gradu najbolje pitaj tamo na informacijama ne kosta te nista a bolje ce ti objasniti nego bilo ko na gamersu :D
moj brat je uzimo licnu kad je iso na neko takmicenje u tursku , treba imat 16 godina , rodni list i cekas 1 mjesec tolko ja znam , reci cu ti jos sta treba bice edit kad brat dode .

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.