Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Ispravnost RAM-a

149 pregleda · 9 odgovora · otvorena 19.05.2013. u 13:01

Pozdrav gameri :)

Prije nekih mjesec dana crko mi je laptop... Kad ga pokušam upaliti svijetli mi pwr lampica, ventilator se čuje nekih 3-4 sekunde i onda prestane raditi, monitor naravno ne radi, USB i sl.

I eto slučajno danas na netu naletim da kod laptopa kada je izvađen ili neispravan RAM da se pojave isti problemi i sada ja sumnjam da mi je umjesto matične ploče crko ram.

U pitanju je Acer Aspire One d 250.

Postoji li ikakav način da se provjeri da li je RAM ispravan ?
Kupi/posudi isti ram i zamijeni, probaj vidi.
Kad bi bio 100 % siguran da je do toga kupio bih nov ram i stavio, ali šta ako je ipak do matične...
Što se tiče posuđivanja strah me da neću nekome sje*t RAM ako ga stavim u pokvaren laptop.
adza_tz je napisao/la:
Kad bi bio 100 % siguran da je do toga kupio bih nov ram i stavio, ali šta ako je ipak do matične...
Što se tiče posuđivanja strah me da neću nekome sje*t RAM ako ga stavim u pokvaren laptop.
pa ako imas 2 modula izvadi prvo jedan pa probaj ako nece probaj drugi... ali u 90% slucajeva ti je do maticne.
ako imas vide ram plocica vadis jednu po jednu,jer mozda ti je jedna samo neispravna.

Posudi od nekog ram, netreba biti puno makar 128mb samo da provjeris. Nebi trebalo da sjebe ram.
Problem je da kod ovih mini laptopa postoji samo jedan slot za ram...
adza_tz je napisao/la:
Problem je da kod ovih mini laptopa postoji samo jedan slot za ram...
Jednostavno ubaci RAM pločicu koja 100% radi u taj jedan slot koji imaš i vidi. Uostalom, laptop računari nisu i nikada neće biti izdržljivi kao PC računari, pa je velika vjerovatnoća da je ozbiljniji problem u pitanju (da je crkla matična ploča) .. možeš odnijeti u servis ako već nemaš ti neki RAM da posudiš i provjeriš da li je do RAMa ..
Izvadi pa ponovno ubaci ram,ako ne mogne posudi od druga i vidi..
Ne znam stvarno šta je u pitanju... Laptop kad upalim svijetli samo lampica da je upaljen i cuje se na pocetku ventilato...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.