Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Ranked lp

202 pregleda · 10 odgovora · otvorena 17.04.2013. u 11:58

Pozdrav poceo sam ozbiljnije igrati rankeda sada igram supporta tarica, ide me ali manja svota bodova.

Primjer izgubio jedan gejm -10 LP
Izaso iz queue i izgubio 20 poena ? 

nisam za to znao ali ok .

Koji lane i kojeg champa da igram ? 

Kako da dodzem do vise svote lp znm da je max 30. ja za svaki gejm dobijem 9-10-15 :/
Nemozemo ti mi reci "idi igraj ovaj ili onaj lane", igraj sta znas najbolje....Igraj normal game i probaj sve laneove, posto bi bilo dobro, mozda cak i neophodno da znas igrati sve pozicije.
Pored toga sto bi trebao poznavati sve laneove, mogao bi izabrati jedan ili dva koja ti idu najbolje i onda vjezbaj , kupi championa bar 2-3 za svaki lane da imas.
Pa kad naucis igrati jedan lane ili dva dobro onda trazi da te puste (dogovori se sa svojim timom), samo se nemoj svadjati, ako pocnete sa raspravom prie nego sto su se minons spawnali ebes to...
Onda kupuj wardove, support treba kupiti ali nece ni tebi skodit da kupis bez obzira sta igras.
Igraj timski pomazi svojima sto vise mozes. I posle svega ovog sto sam rekao opet se moze desiti da neko jedostavno leava ili pocne namerno da feed-a ali staces prijavi i pocni novu partiju.
Eto to ti je neki par saveta verovatno ce ti i ostali dati jos :)
RAZOR_7 je napisao/la:
Nemozemo ti mi reci "idi igraj ovaj ili onaj lane", igraj sta znas najbolje....Igraj normal game i probaj sve laneove, posto bi bilo dobro, mozda cak i neophodno da znas igrati sve pozicije.
Pored toga sto bi trebao poznavati sve laneove, mogao bi izabrati jedan ili dva koja ti idu najbolje i onda vjezbaj , kupi championa bar 2-3 za svaki lane da imas.
Pa kad naucis igrati jedan lane ili dva dobro onda trazi da te puste (dogovori se sa svojim timom), samo se nemoj svadjati, ako pocnete sa raspravom prie nego sto su se minons spawnali ebes to...
Onda kupuj wardove, support treba kupiti ali nece ni tebi skodit da kupis bez obzira sta igras.
Igraj timski pomazi svojima sto vise mozes. I posle svega ovog sto sam rekao opet se moze desiti da neko jedostavno leava ili pocne namerno da feed-a ali staces prijavi i pocni novu partiju.
Eto to ti je neki par saveta verovatno ce ti i ostali dati jos 
Hvala tebi za odgovor.

Ja sam pitao za ranked 
Akali je napisao/la:
Hvala tebi za odgovor.

Ja sam pitao za ranked :)
Pa rekao ti je čovjek šta ćeš radit :| Samo ti je rekao da šteliš champione i role-ove na normal gameu.
Akali je napisao/la:
Hvala tebi za odgovor.

Ja sam pitao za ranked :)
Pa ja tebi i kazem za ranked...
Nemozes ranked igrati a da znas igrati samo 1 lane....
Igraj normal i vjezbaj..
Savjet #1: Ne budite bezobrazni i frustrirani

Prvi savjet je jako jednostavan. Svi smo vidjeli tipove tijekom loading screena: "If you flame one of your teammates after a mistake, you're more likely to lose. If you want to win the game, do not lower the morale of your team by arguing". To nam zapravo govori da ne se ne smijemo obrušavati na svoje suigrače nakon pogreške ili krivog poteza, trebamo im smireno ukazati na grešku i pomoći pri tome da se ne ponovi, a ne psovati i slično, jer i drugi ljudi imaju osjećaje.

Isto se odnosi i za vas, ako se netko loše ponaša prema vama nemojte mu uzvraćati, samo ga ignorirajte i igrajte svoju igru, nemojte se obazirati na zlobne komentare.

Zapamtite, djela govore više od riječi. Ako napravite nekoliko dobrih poteza kasnije tokom igre vjerovatno vas više nitko neće zlostavljati. Nemojte si dopuštati da se svađate i ignorirajte negativne komentare. Ako učinite sve to, šanse za pobjedu vam se povećavaju.

Savjet #2: Poboljšajte "last hittanje"

Puno igrača ne razumije pojam "last hit". Puno ljudi misli da je last hitting mogućnost ubijanja miniona u 1v1 ili 2v2 situaciji sa rezultatom od 75-80 miniona oko desete minute. Ja definiram "last hitting" kao mogućnost održavanja broja ubijenih miniona tokom cijelog game-a, ne samo tokom laning faze. Nije bitno ako imate 80 miniona u desetoj minuti, ali se nakon toga u dvadesetoj niste pomakli iznad 100 minona.

Ako ste u solo lane-u iskoristite sve moguće jungle campove dok je jungler zaposlen. Ako se timovi samo "pokeaju", a vi ne možete napraviti nikakav veći utjecaj na teamfight iskoristite priliku da očistite obližnji jungle camp. Ako imate malo HP-a u laneu, tada prije nego što se vratite u bazu uzmite jedan od kampova u jungli. Uvijek se male stvari računaju, a ponekad i najmaja razlika u goldu može vam dati prednosti da pobijedite. Svaki minion koji umre bezveze je minion kojeg ste vi mogli ubiti. Minioni se spawnaju svakih 30 sekundi, a gold se ne računa ukoliko netko od igrača ne ubije minione. Ubijte svakog miniona na mapi da bi došli na put do pobjede.

Savjet #3: Pobijedite game, ne samo lane

Čak i ako umrete u lane-u, to nije najgora stvar koja se mogla dogoditi. Pa što ako ste malo iza što se tiče golda. Samo farmajte i zapamtite, ako je protivnički jungler stalno u vašem lane-u, ostala dva lane-a su slobodna farmati i ne moraju se brinuti gdje je protivnički jungler. Zapamtite da je to timska igra i vi ne morate nužno pobijedili svoj lane ili ulogu da bi pobijedili cjelokupni game. Dok god imate nekakav pritisak na mapi i ispunite svoju ulogu, postoji puno vremena da se vratite natrag iz bilo kakvog zaostatka.

Ipak, morate razumjeti "macrogame". To znači da nije bitno koliko ste vi nafeedani jer svejedno ne možete pobijediti sami 1v5. Da bi iskoristili to što ste ispred ostalih trebate pushati svoj lane i boriti se samo u optimalnim uvjetima. Većinom ljudi kažu "Pobijedite lane, pobijedili ste game". No ja se ne slažem sa tim. Ako izgubite svoj lane, vi i dalje možete odvlačiti pažnju protivnika tako što ćete konstantno pokušavati uzeti towere, prije i poslije fightova. Zapravo, ponekad je bolje slijediti tim u loš teamfight i napraviti mali utjecaj, nego uopće se ne boriti i dopustiti da vaš tim umre. U isto vrijeme potrebno je prepoznati kada će netko umrijeti, jer ako vas ulove dok pokušavate nekoga spasiti onda činite situaciju još gorom. Tim koji drži svoj lane pod bilo kakvom kontrolom nakon loše borbe ima veće šanse da se vrati i pobijedi.

Savjet #4: Naučite supportati ili junglati

Poštujte pick order! Ako ste vi zadnji koji bira championa, ne možete očekivati da ćete dobiti željeni lane. Šanse su velike da ćete dobiti ili support ili jungle. Ovako nešto se najviše događa na bronze ili silver tieru gdje zapravo nema ljudi koji znaju dobro igrati jungle ili support, stoga trebate naučiti te dvije uloge. Ne može svatko biti carry u timu, netko čak treba i supportati.

Ukoliko ne znate supportati to vas dovodi to toga da je 20% vaših gameova automatski izgubljeno. Ako naučite kako supportati, time postajete svestraniji i time dobivate svjesnost o mapi i macrogame-u. Istva stvar vrijedi i za ulogu junglera: Ako naučite kako kontrolirati tok rane igre i mentalitet junglera, to će jednako povećati vašu svjesnost i vještinu u lane-u.

Svaka uloga je drugačija i ima drugačiji stil igranja. Ključna stvar je da morate biti upoznati sa svakom ulogom i to što jungleri i supportovi čine manju štetu protivničkom timu ne znači da nisu jednako važni. Naučite što više uloga i pobijedit ćete više game-ova.

Savjet #5: Nemojte puno umirati

Ako puno umirete u rankedu, vjerojatno ne pobjeđujete puno. Umiranje, čak i ako dobijete i sami kill ponekad nije vrijedno. Ako vas protivnički jungler ganka i vi uspijete ubiti jednu osobu prije nego što umrete čak niti tada nije vrijedno jer drugi tim profitira od assist golda. Borba 1 na 1 koja rezultira sa smrću oba igrača isto tako nije uvijek vrijedna, ali borba koja završi tako da samo vi ubijete nekoga je uvijek vrijedna. Uvijek birajte borbe u kojima vi možete pobijediti i nipošto nemojte misliti da možete savladati protivnički tim 1v3 ili slično čak iako imate puno killova.

Igrajte što sigurnije. Zapamtite, jedan kill vrijedi 13 miniona i ako ste u mogućnosti biti u prednosti za tih 13 miniona, to je zapravo ista stvar kao da ste ubili protivnika. Ako još uvijek umirete, proučite svoje odluke: Slijedite li suigrače u sigurnu smrt? Split pushate li bez wardova? Counterjunglate li bez znanja gdje je ostatak protivničkog tima? Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa DA tada trebate promijeniti svoj stil igre da bi smanjili broj smrti.

Jako je važno znati da protivnički tim svaki put dobije 300 golda kada vi umrete. Ako umrete 4 puta u game-u, umjesto 5 tada dajete svom timu 300 golda prednosti. Razumite svoje greške, popravite ih i donesite svoj tim do pobjede.

Savjet #6: Morate poznavati svog championa i svoju ulogu

Nemojte igrati nekog championa samo ako je prejak. Morate isto tako razumjeti zašto je neki champion moćan. Nemojte igrati nekoga koga nikada prije niste igrali u rankedu samo zato što nije banan. To što neki champion ima 55% pobjeda ne znači da ćete vi pobijediti sa njim. Neki championi su jednostavno nekompatibilni sa nekim igračima i što prije shvatite tu činjenicu postat ćete bolji.

Kada birate championa uvijek morate pokušati counterpickati i naravno odaberite nekog championa kojeg znate igrati. Igranje championa koji je već sam po sebi u prednosti nad protivnikom je lagan način za pobjedu. U isto vrijeme morate znati zašto vaš champion countera protivnika i isto vrijedi i za vaš build. Ako požurite sa kupovinom armora to neće pomoći ako imate 3 AP championa kao protivnike, nego umjesto armora kupite Hexdrinker da poveća vaš magic resist.

Što više igrate to ćete bolje razumjeti counterpick i iteme koje trebate kupovati da bi nešto zapravo counterali. Postoji jako puno kompozicija i morate oprezno razmotriti što ćete kupiti i morate donositi samo dobre odluke.

Savjet #7: Razumite da ne možete svaki put pobijediti

Ako umrete za first blood tako umanjujete šansu za pobjedu i ako vas netko countera u laneu to također snižava vaše šanse. Ponekad će svaki lane izgubiti osim vas i tada ne postoji ništa što možete učiniti. Morate imati u glavi jednu stvar - jungler ne može biti u 3 lanea odjednom. Jungleri većinom mogu pomoći jednom laneu, čak ponekad i to može uništiti mogućnost farmanja vašeg suigrača. Ako više laneova gubi, postoji samo jedna stvar koja vas može izvući - dobra borba. Potrebno je prepoznati kada je lane izgubljen i kada se treba grupirati i pushati.

Uvijek je moguće vratiti se, ali šansa za to se smanjuje svaki put kada netko umre. Morate prepoznati kada neki game više nije pobjediv za vas i krenuti dalje na idući game.

Savjet #8: Wardajte

Siguran sam da ste većinom svi čuli za frazu "Kupi ward, spasi život". Wardovi su ključna stvar koja vas može odnijeti ka pobijedi. Morate spriječavati umiranje sa wardovima, kako bi znali kada netko dolazi u vaš lane i gdje se ostatak protivničkog tima nalazi. Budite pametni, potrošite 75 golda i obratite pažnju na mapu da bi spriječili smrt.

Savjet#9: Nemojte uzalud koristiti summoner skillove (Flash, Ignite, itd...)

Ovo je jednostavno - nemojte iskoristiti ignite ako ne možete dobiti siguran kill. Exhaust koristite samo ako mislite da ćete tako izbjeći smrt ili dobiti kill. Flash je za situacije kada se ne možete spasiti normalnim bježanjem ili kada vam je potreban da napravite kill. Ako flash iskoristite bez razloga, tada ste sami sebe "osakatili" na idućih 5 minuta jer ne možete nikako pobjeći. Summoner skill-ovi su nešto što trebate čuvati i koristiti samo u nužnim slučajevima.

Savjet #10: Zabavite se i nemojte se brinuti o ELO-u!

Zapamtite, to je samo igra. Jedan loš game ne mora značiti ništa za budućnost i važnije je da se zabavite igrajući. Zašto igrate League of Legends ako ne želite uživati u tome? Ne brinite o svojim greškama (ali morate ih znati prepoznati kada se dogode), ne brinite o greškama vaših suigrača, samo se koncentrirajte na to da se što više zabavite. Vaš mentalitet je ključan tokom igranja, ako se zabavite bolje ćete i igrati.

C/P
Elo se dobija u odnosu na tvoje protivnike, recimo da si ti silver 3 kao i tvoji igraci a da je suprotni team diviziju vise od vas u tom slucaju cete dobiti vise ELO-a +20 a ako izgubite -18 etc
Igras ono sto najbolje znas igrati ...
Sto se tice LP zavisi od MMR (hidden elo) , sto je veci MMR vise bodova dobijas , manje gubis i sad sam negdje procitao da je moguce skip tier ...
Uvijek se prilagođavaj na rankedu po drugima, jer će uvijek biti one dječice "Ja ću mid ili ja trolam" i uvijek puštaj zadnju dvojicu da idu mid i top, jer će tako oni moći counterati njihov tim. Samo rankeda igraj, i igraj ga često, nemoj toliko igrati support, igraj jungler, i ako igraš jungle, uzmi rammusa i samo mu armora i HP-a nabijaj ( više armora nego HP-a ). Jer je rammusova passivna koliko armora toliko damage-a ( ne baš toliko, neko 25% armora prelazi u damage, a ti nabiješ 400 armora i niko ti ništa ne može ). Tako barem ja igram, i evo me na silver 2.
Ne znam koji si sad tier, ali pretpostavljam da si bronze. Preporučujem ti da igraš support sve do Silver III, ali da i ti ne praviš neke gluposti, da ne flejmaš, da ideš sa timom i sl. Komunikacija ti je jako bitna, pogotovo na ovim Bronze/Silver. Znam da ima svega i svačega, ali ako si ti 1. pick i kažeš da ćeš supportati, a svi znamo da na tom tieru 90% igrača ne želi da supporta, ostavljaš drugim igračima da igraju ono što oni najbolje znaju(iako ti možda igraš svaki role bolje od tih igrača, ali šta je tu je ).

A što se LP tiče, mislim da ti je MMR slab tj. imaš više poraza nego pobjeda i onda dobijaš manji broj poena 

Ovaj post ti sve govori:

http://pokit.org/get/?75bbb27224e8c03825f66cf4e15f84f1.png
Što se tiče lejna, najbolje ( tj. meni je najlakše igrati mid lane, ali isto tako možeš igrati jungle/adc ).

Mid je po meni najbolji lane zbog mogućnosti kretanja iz jednog lejna u drugi, pogotovo ako uzmeš champione kao što su TF, Kassa, ili neki viable champion sa TP-om.

Eh sad, ako si u nešto slabijoj diviziji, igraj najčešće assassine poput Diane, Fizza, Zeda, koji mogu lahko burstati protivnike. Zed ti je najbolja opcija, mada zavisi opet od tvog stila igre.

Sad opet, ti možeš i sa junglom, topom, ili bottom lane bilo adc ili support carriati ako si dovoljno skillful. Bitno je samo da upamtiš da nećeš svaki game pobjediti ma imao ti 20 0 skor ili ne, i to je to 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.