Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

CNC programiranje DMG/MoriSeiki

148 pregleda · 3 odgovora · otvorena 07.02.2013. u 16:31

Pozdrav ..

Mislim da je ovo prva tema vezana za CNC (Computer Numerical Control). Tj programiranje CNC mašina , navest cu primjere i slike od nekih na kojima lično radim..

Dakle to su sljedece mašine :

DMU 60 E - 3 osna mašina : X-Y-Z
DMG DMC 1035 v - 3 osna mašina : X-Y-Z
DMU 65 Mono Block - 5to osna mašina : X-Y-Z-A-B ako se ne varam. To je jedna jedna od novijih koja je tek stigla i nisam uopšte upoznat sa načinom i tehnologijom izrade, sem videa koje sam gledao na internetu, a pošto je to grana kojojm se bavim unazad vec 5 godina, nadam se da mogu sresti barem na ovom našem forumu još jednog lika koji se razumije u isto , tj g kodove i programiranje bazirano na CNC (Computer Numerical Control).

Dakle da krenem redom, ne interesuje me programiranje putem računara CAM, CAD i slično, interesuje me direktno programiranje mašine , tj na mašini.

Slike mašine direktno iz prozivodnje su sljedece :

DMU Monoblock , petoosna mašina :

[YOUTUBE]nQnSRTvL5G4[/YOUTUBE]

DMC 1035 v Ecoline

To su neke od slika , mislim da nema potrebe da ubacijem više nadam se da cete shvatiti o čemu se tačno radi.

Još jednom da napomenem, interesuje me programiranje diretno iz mašine. Više se bazirati na ovu DMU65MONOBLOCK.

Za one koji mi pomognu spremit cu neku nagradu 
- Prvi put da čujem za direktno programiranje CNC mašine :S

Što se tiče programiranja preko G-kodova, to sam već radio, ali na manjim strojevima 

Što se tiče ove DMU 65 Mono Block, to slabo da će ti iko pomoći ovdje, ja iskreno prvi put čujem za 5-osnu CNC mašinu.
Bolje da odgovore potražiš na stranim forumima, ili da pronađeš nekog iz regiona koji radi u takvoj firmi koja ima takvu CNC mašinu;
mada opet kažem, slabo ko da ima takvu
MarioMaxy je napisao/la:
- Prvi put da čujem za direktno programiranje CNC mašine :S

Što se tiče programiranja preko G-kodova, to sam već radio, ali na manjim strojevima 

Što se tiče ove DMU 65 Mono Block, to slabo da će ti iko pomoći ovdje, ja iskreno prvi put čujem za 5-osnu CNC mašinu.
Bolje da odgovore potražiš na stranim forumima, ili da pronađeš nekog iz regiona koji radi u takvoj firmi koja ima takvu CNC mašinu;
mada opet kažem, slabo ko da ima takvu
Hmm , iskreno nasmijah se 

Pa ovako direktno programiranje iz mašine , tj na mašini podrazumijeva da ti nadješ nule na komadu koji radis. Te ti lično pišeš program na mašini i kodiras ga na način na koji ti najbolje odgovara, te ubacuješ odgovarajuće režime rada, tipa brzine špindle do feedrate-a , posmaka kojim ce da struze.

Vrlo je jednostavna stvar , mozes naci na yt ali nema nikakvih tutorijala niti bilo čega , izvrno sam web po dana sam jučer trazio za nekim tutorijalom.

Da se osvrnem na petoosnu mašinu, mozes pogledati ovaj video iznad, i nadam se da ces odma uočiti razliku od klasične mašine koja ima samo 3 ose. Bit je kod ove mašine što se njen radi sto moze okrenuti za 90 stepeni na obadvije strane i isto tako moze okretati stol u krug B osa 
Ja sam bio na masini jednom ali ovoj troosnoj i malo sam nesto ko skontao.

Uglavnom ima na monitoru sve.. Ti dobijes crtez sa kotama i trebas odrediti tacke osi x,y je bilo u mom slucaju.

Uradis skicu kako otprilike treba da se krece alat.. Onda na monitoru izaberes program neki prazan. Tj kao folder ajmo reci gdje ces ubacivati podatke

Sam te monitor pita za x i y osu. Biras brzi hod ( ako nije obrada ) ili biras radni hod sad je pitanje jel po pravoj treba ici ili kruzno.. Samo stavljas DA NE, stavis brzinu, srednja otprilike 50 je bila. Brusilica je u pitanju kod mene bila. i tako ostale..
Prije toga si predmet centrirao u 0,0 na masini i tvoje je samo da pokrenes program nakon svega unsesenog.

Sad ne znam jesil ovako nesto mislio.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.