Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Rastavljanje laptopa

181 pregled · 15 odgovora · otvorena 25.01.2013. u 19:51

Znaci problem je da mi se laptop gasi, e sada hocu malo da ga propusem uz pomoc kompresora. Hocu da mi neko kaze da li je tesko rastaviti laptop, potrebno je samo da izvadim kuler od laptopa, da li postoji mogucnost da nesto zajebem ili da poremetim procesor? Laptop mi se gasi i ako neko zna neko drugo rijesenje neka napise ! Hvala

Radi se o laptopu Siemens FS S7110
Ma nećeš sjebat samo pažljivo vadi komponente i to je to. 
Ja sinoc svoj cistio .. ovako ti je najbolje :

Ukucaj na youtube ime svoje laptopa (ciscenje ili ti ga cleaning )vjerovatno postoji snimak lakse ce ti biti

Dalje ... obrati paznju kada skines cooler da drzis one "metlice " da ne budu pokretne jer ako nabiju previse obrtaja dok budes raspuhivao moze ti pregorit cooler .. paste nemoj previse stavljati na procesor i chip od graficke , da ti se slucajno ne bi razlila po ploci , moze doci do statickog elektriciteta i ode sve u pm..

Namazi koliko vidis da je dovoljno samo blago po povrsini od procesora tj chipa graficke , sve vrati i pregledaj 2 puta da li si sve spojio i pamti sarafe kada odvrces gdje je sta .

Eto ukratko , sretno i oprezno :)

Ako uradis sve kako treba temp ce ti spasti i osjetno ce ti laptop raditi bolje i produzit ces mu vijek trajanja :)
Ja sam gledo jednom to kad se rastavlja .U mene rođak s tim barata pa ja gledo ugl. on kako ga je rastavio (Skido i onu tastaturu i sve zivo ) ja ga ne bi znao sastavit ponovo.Ma ja ti ne bih preporucio da rastavljas ,sta znas sta moze bit ostetis nesto i eto belaja zbog malo zracenja .Dadni nek to neko strucan uradi ,to ti je moj savjet.
Što se tiče laptopa ako nemaš iskustva to ti toplo predlažem da ne radiš može doći do dosta komplikacija i nije uopće lako ali svejedno ako misliš da znaš i možeš probaj mada trebat će ti veći broj materijala da sve to fino izvadiš i vratiš.
Ni ja ti ne bi preporucio ako nikad nisi prije radio ili bar gledao kako neko radi.
Jedino papir i olovku i biljezi gdje je sta bilo i kako je spojeno xd :D
tiok je napisao/la:
Ni ja ti ne bi preporucio ako nikad nisi prije radio ili bar gledao kako neko radi.
Jedino papir i olovku i biljezi gdje je sta bilo i kako je spojeno xd 
i da to uradio opet bi negdje zapelo,onda bi mozda silom i povari se nesto pa platis dzabe ,nemoj bolje ti je ,pogotovo ako su ovi noviji jednom ga rastavis i nes ga sastavit da si bog 
tiok je napisao/la:
Jedino papir i olovku i biljezi gdje je sta bilo i kako je spojeno xd 
To ti je zato sto se malo je**s.:-X:-X
Otvoriš onaj poklopac gdje su ram hd, wirelless i odande kreneš, a može i brže da bez otvaranja kompresorom propušeš na ono mjesto gdje je hladnjak. Pitaj spy--a ja sam njegov propuhivao laptop, gasio se u igrama 
MaNhUnT je napisao/la:
Ja sinoc svoj cistio .. ovako ti je najbolje :

Ukucaj na youtube ime svoje laptopa (ciscenje ili ti ga cleaning )vjerovatno postoji snimak lakse ce ti biti

Dalje ... obrati paznju kada skines cooler da drzis one "metlice " da ne budu pokretne jer ako nabiju previse obrtaja dok budes raspuhivao moze ti pregorit cooler .. paste nemoj previse stavljati na procesor i chip od graficke , da ti se slucajno ne bi razlila po ploci , moze doci do statickog elektriciteta i ode sve u pm..

Namazi koliko vidis da je dovoljno samo blago po povrsini od procesora tj chipa graficke , sve vrati i pregledaj 2 puta da li si sve spojio i pamti sarafe kada odvrces gdje je sta .

Eto ukratko , sretno i oprezno :)

Ako uradis sve kako treba temp ce ti spasti i osjetno ce ti laptop raditi bolje i produzit ces mu vijek trajanja :)
Meni treba samo da vidim hladnjenje jer mi se laptop restartuje, zanima me da li kuler i procesor dodju skupa ili se moze odvojiti jedno od drugoga? Znaci samo mi treba kuler nista drugo ne bih dirao...
NINJATZ je napisao/la:
To ti je zato sto se malo je**s.:-X:-X
ha ha ha. xd
Ja kad sam svoj čistio morao sam sve rastaviti,znači i tastaturu,odvojio displej,pa matičnu i tek sam onda došao do kulera .
Bilo je pravo zajebano vratit sve na mjesto .
To može biti lagan/težak posao, u zavisnosti od laptopa. Pošto je kod tebe malo stariji laptop, vjerovatno ćeš imati problema sa kablovima, preporuka je da odvrneš sve šarafe, da skineš sve poklopce, ram, čitač, bateriju obavezno prvu da skineš. Dalje, skineš tastaturu, skineš, display, imaš kopče, vidjet ćeš. Ali to moraš raditi, polako, sa puno, puno opreza, napominjem te, da ako budeš silio nešto, možeš da vrlo lahko polomiš, i naravno, veoma bitna stvar šarafe moraš pažljivo da odstranjuješ na stranu, jer neće svi ići u isto mjesto, često se desi da ako malo jače pritegneš da možeš zeznuti komponentu unutra, tako da je preporuka da ideš postepeno sa skidanjem jednog po jednog dijela

https://www.youtube.com/watch?v=jj27k2v6Bdw

Neka ti ovaj video bude how to, nije isti laptop, tako da će biti položaj šarafa/djelova drugačiji.

Preporuka:

ako imaš dovoljno novaca, odnesi u pouzdani servis. Sretno i polako.
ja sam stari laptop imo i kad mi se sjebo pokuso rastavit.
Bilo lako rastavit bateriju ,Hard disk,ram i to al poslje popizdio i potrgo sve zivo sa njega 

Znaci brate bolje daj 20KM i nek ti to netko rjesi
rastavio sam 239057 laptopa do sada, vjeruj tek poslije 15og laptopa sam uspio sve sarafe da vratim u svkau rupu :D znaci garantujem da neces sve zapamtiti gdje koji ide xD daj meni cvaju uradit cu ti ga ko golf 2 pred registraciju :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.