Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje U kanti 200 bodova

Pomoc...

732 pregleda · 7 odgovora · otvorena 09.04.2007. u 01:08

Maturski rad iz geografije : Tema CUNAMI (ali ne onaj cunami iz 2004 u sri lanci i tako to, nego opcenito kako nastaje itd...)

Spominjalo se da su ovakve teme glupe ali je problem sto moram predati maturski rad za 3-4 dana a ja nista nemam.

Dajem 200 bodova posto ne mogu vise,to je maximum ali ko mi nadje sve sto treba (znaci cijeli maturski,uradjen ako moze) dacu mu svih 754 boda.

Molim bez glupih odgovora,ako imate dajte mi najorginalnije sto imate...p.s-ono sa wikpedia mi ne valja...
Ev probaj nesto od ovoga ...

http://www.yptenc.org.uk/docs/factsheets/env_facts/tsunami.html

http://www.wisegeek.com/what-is-a-tsunami.htm

http://wcatwc.arh.noaa.gov/tsunami1.htm

http://wcatwc.arh.noaa.gov/tsunami2.htm (ima tu jos linkova)

Ak nadjem jos , bice edit !!!
zaboravih reci ... po mogucnosti da je na bosanskom,srpskom,hrvatskom,crnogorskom jeziku...
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A6%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8
http://bs.wikipedia.org/wiki/Cunami
http://www.pcpress.co.yu/arhiva/tekst.asp?broj=112&tekstID=5915
Evo ja sam ti nasao nesto na nasem al malo pravo.. heh nema nista al si dobio dobru temu eto pa ako ti moze sta pomoci
Rijec cunami (tsunami) je japanskog porijekla i znaci "talas".

Cunami je velika kolicina kretajuce morske vode i nema bas nikakve veze sa plimom,
mada ga cesto zovu "plimni val".

Ovi gigantski talas mogu da putuju hiljadama milja preko mora , a da i dalje sacuvaju vecinu svoje
energije i nacine ogromnu *****ijalnu stetu.

Nastanak cunamija je najlakse opisati i uporediti sa bacanjem kamencica u vodu. Kada bacimo kamencic,
nastaje dosta malih kruznih talasa koji odmicu od mjesta gdje je pao kamen. Nastanak cunamija je poprilicno
slican , samo sto ulogu kamena ovdje igraju zemljotresi u dubini zemlje koja se nalazi ispod morskog dna.

Najcesci uzrok za nastanak cunamija je izobcavanje morskog dna uzrokovano potresima.

KAKO NASTAJE

Zemlja je nacinjena od nekoliko dijelova gradjenih od tvrdog kamena i koji su slozeni kao slagalica.
Oni se zovu tektonske ploce i krecu se vrlo sporo.Oceanske ploce su teze nego kontinentalne tako
da one klize ispod njih i dolazi do pojave SUBDUKCIJE i ZONA SUBDUKCIJE ( neke zone su CILE,
NIKARAGVA ... ) i te zone su podlozne potresima koji kasnije mogu uzrokovati cunamije.

STA JOS MOZE UZROKOVATI NASTANAK CUNAMIJA

Udarci meteora takodje mogu uzrokovati nastanak cunamija ...
Naucnici su pronasli tragove da je ogromni meteor prije 3.5 mil. godina pogodio Zemlju tj. okean
i uzrokovao drasticnu promjenu izgleda Zemlje i skoro unistio sav zivot na Zemlji.

Ev nesto ja prevodio ...

Prevedeno :

Šta je tsunami ( cunami ) ?

Tsunami je veliki val morske vode uzrokovan pomicanjem tektonskih ploča morskog dna.Jednom kad krenu, tsunami valovi zrače preko okeana, daleko od izvora gdje su nastali. U nekim daljinama oni šalju razornu energiju do priobalnog dijela gdje obično stižu. Ono što izgleda malo u moru, ono bude veliko sve što je bliže obali.

"Veliko žuborenje" tsunamija ide brzinom od oko 500 milja
Sam naziv
“cunami” potiče od japanskih riječi ”cu” koja označava luku i ”nami” sto znači talas – dakle lučki, ili u slobodnom prevodu, zalivski talas. Cunami talasi se relativno često događaju u uslovima kada se hipocentar vrlo snažnih zemljotresa nalazi ispod mora, odnosno kada se pri razlamanju stijena formira veće vertikalno pomjeranje (denivelacija) morskog dna, obično nekoliko metara, pa cak i preko 10 metara kod vrlo snažnih zemljotresa. Ovaj skok djelova stvorenog rasjeda u stijenskoj masi zemljine kore, tj. nagla promjena položaja dijela morskog dna u zoni epicentra, kao posljedicu stvara nagli skok nivoa vode iznad mjesta hipocentra zemljotresa. Tako stvoreni talas se brzo kreće ka obalama, dostižući brzine mlaznih aviona (čak do 900 kilometara na čas).
Kada u priobalnom dijelu talas dopre do plitkih djelova, nastaje cunami efekat koji se manifestuje naglim smanjenjem brzine kretanja talasa i skraćenjem dužine talasa, ali i naglim narastanjem njegove visine, cak do nekoliko desetina metara. Najveća visina talasa u zemljotresu kod Sumatre iznosila je oko 12 metara.

Proces nastajanja cunami talasa

Širi prostor filipinskih ostrva, kao i cijeli zapadni obod Tihog Okeana, ali i istočni obod Indijskog Okeana, obiluju vrlo jakim zemljotresima, kao i samom pojavom cunami talasa.
Cunami talasi mogu nastati i nakon erupcije podvodnih vulkana, kao i usljed naglog kliženja ili odronjavanja velikih stijenskih masa u velike vodene sredine (mora, jezera), kao i udarom nekog većeg kosmičkog tijela (meteorita, asteroida i sl.) kada se takođe stvaraju talasi ogromnih dimenzija.

Prostor Balkana u cjelini, ne karakteriše se pojavom tako snažnih zemljotresa, kao ni pojavom cunami talasa pri nastranku zemljotresa na području Jadrana. Međutim, tokom bliže i dalje istorije, na području Mediterana događale su se brojne trusne katastrofe, koje su bile praćene i velikim cunami talasima. Pomenimo samo erupciju vulkana na ostrvu Santorini na jugu Grčke, koja se dogodila oko 1650. godine prije nove ere, pri cemu je nastao veliki vodeni talas koji je praktično u potpunosti uništio veliku Minojsku kulturu koja je postojala na tom ostrvu i na Kritu. Posljednji veliki cunami na podrucju Sredozemnog Mora nastao je u velikom zemljotresu iz 1956. godine sa magnitudom 7.7 kod grčkog ostrva Ciklada na Amorgosu, kada je formiran cunami talas visok 25 metara, koji je razorio cak i obale Egipta.
Izvinite admini, slucajno sam pritisnuo tipku enter, a nemam za edit.

Prevedeno sa OVE STRANICE i još od nekih drugih izvora:

Šta je tsunami ( cunami ) ?

Tsunami je veliki val morske vode uzrokovan pomicanjem tektonskih ploča morskog dna.Jednom kad krenu, tsunami valovi zrače preko okeana, daleko od izvora gdje su nastali. U nekim daljinama oni šalju razornu energiju do priobalnog dijela gdje obično stižu. Ono što izgleda malo u moru, ono bude veliko sve što je bliže obali.

"Veliko žuborenje" tsunamija ide brzinom od oko 500 milja na sat, kao avion.

Tsunamiji su brzi, ali ne tako brzi da se preko telefona nemože javiti mjestima gdje će udariti Tsunami. Ako Tsunami ide na obalu, blizu svog izvora nastajanja, onda je veoma teško javiti mjestima na koje udara Tsunami.

Tsunami se rjetko dešava, jer obično okeanski ( morski ) valovi nastaju djelovanjem vjetra.

Tsunami mogu nastati :

- jakim podmorskim zemljotresima
- eksplodiranjem podmorskih okeana i
- jakim asteroidskim dodirima sa vodom

Većina Tsunamija je nastalo od podmorskih zemljotresa, koji su obično magnitude veće od 6.75 ( Rihterova skala ). Oko 90% Tsunamija dolaze iz Tihog ( Pacifik ) okeana. Neki Tsunamiji se mogu otkriti prije nego što dođu do obale. Oni se otkrivaju pomoću seizmografa ( moderna tehnologija ).

Tsunami imaju veoma dugu valsku dužinu ( dužinu vala ) - nekoliko hiljada milja dugu.

TO BI BILO ONO NAJVAZNIJE NADAM SE DA SAM TI POMOGAO

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.