Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Poništeno pitanje 40 bodova

Another brick in the wall - značenje?

275 pregleda · 19 odgovora · otvorena 19.11.2012. u 17:43

Dobro veče gameri.

Treba mi što više informacija o ovoj pjesmi znači o drugom dijelu serijala pijesama THE WALL. Treba mi prijevod na naš jezik te značenje pijesme tj. šta je smisao o čemu se pijeva... Ko se najviše potrudi dobija bobe.

http://www.youtube.com/watch?v=xhgE5bfcFTU

NIKO NIJE DAO NIŠTA KONKRETNO, DANAS SAM OVO PREZENTOVAO I NIJE PROŠLO!
Još jedna cigla u zidu ?
Još jedna cigla u zidu I
Tata je odleteo preko okeana
Ostavivši za sobom samo uspomenu
Fotografiju u porodičnom albumu
Tata, šta si mi još ostavio?
Tata, šta si meni ostavio?!?
Sve u svemu, to je bila samo jedna cigla u zidu.
Sve u svemu, sve su to bile samo cigle u zidu.

“Ti! Da, ti! Stani mirno druškane!”

Eto, to ti je prevod.. Uglavnom po meni pjesma ima značenje da je njegov tata otišao (otplovio) ili umro.. Onda on pita šta mu je ostavio, šta mu je još ostavio osim fotografije njega?

Onda na kraju sve je to bila samo cigla u zidu ( pa, ne znam kako da ovo objasnim konkretno ali nešto ovako: njegov tata je isti, kao nešto prolazno, o čemu ne vodiš računa, isto kao i ostalo.. Ne znam kako da fino objasnim )
Another brick in the wall

Smisao pjesme je da smo mi samo marionete i da nas edukacijom uče raditi ono što zapravo odgovara "njim".
Another brick in the wall -metaforički znači da smo mi samo jedna u nizu tih cigla kojom oni grade zid tj. svijet kakav "njima" odgovara.
Xillen je napisao/la:
Još jedna cigla u zidu I
Tata je odleteo preko okeana
Ostavivši za sobom samo uspomenu
Fotografiju u porodičnom albumu
Tata, šta si mi još ostavio?
Tata, šta si meni ostavio?!?
Sve u svemu, to je bila samo jedna cigla u zidu.
Sve u svemu, sve su to bile samo cigle u zidu.

“Ti! Da, ti! Stani mirno druškane!”

Eto, to ti je prevod.. Uglavnom po meni pjesma ima značenje da je njegov tata otišao (otplovio) ili umro.. Onda on pita šta mu je ostavio, šta mu je još ostavio osim fotografije njega?

Onda na kraju sve je to bila samo cigla u zidu ( pa, ne znam kako da ovo objasnim konkretno ali nešto ovako: njegov tata je isti, kao nešto prolazno, o čemu ne vodiš računa, isto kao i ostalo.. Ne znam kako da fino objasnim )
Molim te prvo pročitaj temu.
Znaci kaze ti

Mi ne trebamo obrazovanje

Mi ne trebamo da nam netko kontrolira mozak (misli)

I onda ti spominje ucitelje u skoli.

Kaze ti da ti ne treba skolovanje hohoho

veoma tesko?
SRCEMOJE je napisao/la:
Znaci kaze ti

Mi ne trebamo obrazovanje

Mi ne trebamo da nam netko kontrolira mozak (misli)

I onda ti spominje ucitelje u skoli.

Kaze ti da ti ne treba skolovanje hohoho

veoma tesko?
Znam to pobliže značenje, znači meni treba kao neko psihološko ne znam kako bi ti objasnio 
gln je napisao/la:
Znam to pobliže značenje, znači meni treba kao neko psihološko ne znam kako bi ti objasnio 
ako ne znas kako bi mi objasnio sta onda hoces od nas

edward1g ti je poprilicno dobro objasnio.
SRCEMOJE je napisao/la:
ako ne znas kako bi mi objasnio sta onda hoces od nas

edward1g ti je poprilicno dobro objasnio.
take it easy 

Ovo se odnosilo samo na tebe, jer tebi je izgleda teško objasniti 
gln je napisao/la:
take it easy 

Ovo se odnosilo samo na tebe, jer tebi je izgleda teško objasniti 
znaci ja sam ti priblizio znacenje , edward1g ti je bukvalno objasnio , sta hoces vise ?
another brick in the wall znači da gamers.ba/profil/brick ima multi account il mu neko krade nick, nisam siguran P

Post dobio šamar od skile

gln je napisao/la:
take it easy ;)

Ovo se odnosilo samo na tebe, jer tebi je izgleda teško objasniti ;)
Njemu teško objasniti a ti u jednom od prošlih postova pišeš kako ne znaš kako bi objasnio...

Ti zapravo tražiš kritiku na ovu pjesmu. I nemoj misliti da kritika uvijek znači nešto loše,kritika može biti i dobra i loša,kritika je ustvari mišljenje nekog autora/umjetnika o nekom djelu(uglavnom je opširnija,a ti zapravo tražiš nešto opširnije).

Eh,pošto sumnjam da ovdje ima kritičara koji su na nivou predlažem ti da tražiš na netu: http://hr.wikipedia.org/wiki/The_Wall
Another brick in the wall

Po textu pjesme, koliko sam ja shvatio on šalje poruku da ne žele da budu samo jedna faca u masi, tj. another brick in the wall. 
Buduci_Traceur je napisao/la:
Njemu teško objasniti a ti u jednom od prošlih postova pišeš kako ne znaš kako bi objasnio...

Ti zapravo tražiš kritiku na ovu pjesmu. I nemoj misliti da kritika uvijek znači nešto loše,kritika može biti i dobra i loša,kritika je ustvari mišljenje nekog autora/umjetnika o nekom djelu(uglavnom je opširnija,a ti zapravo tražiš nešto opširnije).

Eh,pošto sumnjam da ovdje ima kritičara koji su na nivou predlažem ti da tražiš na netu: http://hr.wikipedia.org/wiki/The_Wall
Kako bih NJEMU objasnio.
dasypeltis je napisao/la:
smisao pjesme ti je prakticki isti kao i kod ove
http://www.youtube.com/watch?v=7RALy6oVdto
Kako te nije stram sporediti masterpiece od Pink Floyd-a i to... to???
to bi trebala biti metafora, kaze "all in all you're just another brick in the wall" sto bi se bukvalno prevelo "sve u svemu- ti si samo jos jedna cigla u zidu" a znacilo bi - sve u svemu ti si jos jedan od mnogih ; ti si nepotreban kao i ostali ; ne razlikujes se ... itd itd ;) pozdrav
Pa da krenemo ..
Pjesma je prvobitna trebala da traje nesto vise od minute, ali su odlucili da jedna singl ne moze da traje tako kratko, te su zatim snimili citavu pjesmu, sa horom djece.

Sto se tice teme pjesme, istina je da ona govori o ispiranju mozga putem edukacijskog sistema, ali se takodjer smjesta u vrijeme teske situacije u Juznoj Africi. Opozicija se razvijala u tom podrucju, te je kap koja je prelila casu bio protest Afrikanskih studenata, koji su trazili da se pola predmeta, predavanja, odrzava na Afrikanskom. U tim prosvjedima je umrlo 22 studenata.

Upravo ta pjesma je postala himnom protesta koji je odrzan na ulicama Afrike. "We don't need no education, We don't need no thought control."

Hope this helps. :)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.