Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Ram memorija

107 pregleda · 4 odgovora · otvorena 09.10.2012. u 20:14

Dobro vece :D

E ovako ja se na razumijem u ram i sta znaci ddr1 ddr2.
Ovih dana cu kupovati ram na stari racunar od 1gb pa mi recite koji je bolji ddr1 -2 i kako cu znati da mi nece uvaliti ram koji nevalja !?
Glavna razlika koja bi te trebala zanimati jeste ovaj presjek(Urez).

Slika

DDR1
DDR2

Jeste, postoji razlika u kvaliteti, dd2 je kvalitetniji ali ti provjeri koji ti je taj trenutni ram sto je stavljen u PC. Ako je dd1 kupis ddr1.Ako je dd2 kupis dd2 jer ti na maticnoj ploci postoji samo jedna vrsta slota(ne moze biti 1 slot dd2 a drugi dd2).
Dakle, kupis ram iste vrste kao i taj stari...

Ako ne znas koji ti je stari provjeri sa CPU-Z programom.

http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/1.61-setup-en.exe

Post dobio aplauz od KillaOR

New mozes ti sad koji je bolji ovaj ili onaj pa sad ja uzmem koji je bolji.Trazis svoj ram koji ide na tu maticnu plocu.Fora ti je glavno po cemu ih razlikujes jeste oni urezi sto vidis na ram memoriji.Npr DDR2 i DDR3 kad ih gledas izgledaju isto ali kad ih stavis jedan uz drugi primjetices da urezi nisu na istom mjestu(razmak je 1 do 2 milimetra).A naj bolje ti je da odneses svoj ram koji vec imas i trazis takav ram.
Prije svega provjeri koliko ti komp podrzaje rama, posto kazes da je stariji racunar.
razlika je u brzini (a i sto veci ddr ima mogucnost veceg kapaciteta , npr ddr1 ako se ne varam najveci slot sto ima je 1gb , a ddr3 recimo 4gb ja mislim
Bolji je DDR2, naravno. Međutim, ti tražiš onaj koji je kompatibilan sa tvojom pločom. Ne mogu oba.
DDR1 je poprilično star pa zbog toga mu je cijena viša u odnosu na ostale (slaba potražnja, manje i rjeđe zalihe = veća cijena).
Ne mogu ti uvaliti. Ako si pri novcima, jednostavno traži najveću brzinu i kapacitet koji ti tvoj DDR dozvoljava.

Pro Google -aj malo oko maximalnih brzina i kapaciteta određenih RAM modula.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.