Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Podizanje sistema

198 pregleda · 11 odgovora · otvorena 07.10.2012. u 10:05

imam jedan problem...inace sam upoznat sa procesom dizanja i obaranja sistema, ali nedavno sam kupio nov komp i naravno nije bilo operativnog sistema na njemu, dodjem kuci palim komp al ne mogu da udjem nni na bios (F2) a ni da pokrenem CD/DVD (F12) dakle nnista ne funkcionise ni delete, odnesem kod profesionalca izletim pare i uradi mi sve kako treba ali ne zeli reci kako...sad hocu da oborim sistem pa mi se ne daju pare i nadam se da cete mi vi otkriti neki fazon kako ovo da uradim..unaprijed zahvaljujem :)
Vjerovatno je prebacio tvoj HDD na drugi komp, podigao sistem i jednostavno ponovo vratio HDD u tvoj komp. 
Možeš malo detaljnije o računaru, ime matične ploče?
Već sam ti govorio u predhodnoj temi, ali evo odgovaram ponovno isto.

Nemoguće je da ne možeš ući u bios.

F2, delete F8, F9 najčešće.

Kod mene je ASUS matična i kod nje se ulazi u bios sa tipkom delete. A da, biram boot device tipkom F9.
Objasni ovo, jel' uopšte funkcionište tastatura prilikom pokušaja da uđeš u bios ? Pritišći Num Lock, dal' se lampica paliGasi ?

Vjerovatno ti je USB tastatura i nisi podesio "USB Keyboard Support " ... probaj sa PS/2 tastaturom.
wxn je napisao/la:
Vjerovatno je prebacio tvoj HDD na drugi komp, podigao sistem i jednostavno ponovo vratio HDD u tvoj komp. 
Kako je to moguće? Ako digneš sistem na jednom računaru i prebaciš HDD u drugi, neće raditi zbog nekompatibilnosti drivera.

Što se samog problema tiče, vjerovatno nema tu nikakve posebne finte. Taj momak neće da ti kaže, jer očekuje da se vratiš. Standardne tipke za BIOS su: F1, F2, F10, ESC i DEL.
Meni je na MSi maticnoj DEL za BIOS i F11 za Boot.
Mozda je taj serviser digao sistem preko USB-a i onda samo instalirao na HDD?
Ja tu vidim samo 2 logične mogućnosti.
Prva je da nisi pritiskao odgovarajuću tipku, kao sto su ostali rekli, nije na svakoj matičnoj ista tipka za BIOS.Kad upalis računar probaj pritiskas sve F tipke odjednom (s obje ruke naravno xd) i jedno ce opalit, ako ne onda drugi put probas sa DEL, TAB, SHIFT, mozda je i to moguće.
2. mogućnost je da ti je tastatura na USB, a posto nema nikakvih drajvera ni nista da ne podržava tu USB tastaturu, nadji od koga onu staru sa okruglim ulazom i probaj s njom.
Ne znam sta bi drugo moglo bit.
Ako nisi probao, probaj sa F1.
Nemoguće da si probao sve tipke i opet neće, osim u slucaju kao sto je ovaj iznad mene rekao za tastaturu.
kao sto je gore drug rekao mozda ti je USB tastatura s njom ne mozes mora ti biti PS/2 (tastatura koja ima onaj okrugli ljubicasti ulaz :D )
Ajde sta se patite,kazes da ti je nov PC,fino Manual od maticne u ruke i vidi kojom tipkom se ulazi u BIOS,moguce je da je kombinacija tipki tipa Alt + esc + F1 i slicno,sve ti mora u Manualu pisati.
Kombinaciju da digneš sistem na nekom drugom PCu zaboravi jer ti neće htjeti upaliti.Svaki malo informisaniji čovjek zna da se prilikom promjene nekog hardwarea ponovo diže sistem radi prepoznavanja/kompatibilnosti.

Kupi USB to PS/2 konektor i probaj s njim, čuješ li PC da radi uopće?

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.