Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana U kanti Riješeno 8 bodova

Treba mi nesto o Begovoj djamiji i carevoj

575 pregleda · 6 odgovora · otvorena 11.03.2007. u 17:14

Znaci trebaju mi podatci o Begovoj i Careovoj djamiji.O carevoj mi treba,ono nesto glavno u 10-15 recenica.A o begovoj treba malo vise.ko nadje 8 bodova
Evo kasho o Begovoj :

Begova džamija, također znana kao Gazi Husrev-begova džamija je izgrađena 1530. godine u Sarajevu i smatra se kao jedna od najvažnijih džamija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Džamiju je sagradio arhitekta Ajem Esir Ali pod patronažom Gazi Husrev-bega. Džamija je četvrtastog oblika a kupola je 26 m visoka. U kopleks džamije se također nalazi šadervan, obližnja sahat-kula, kamena ograda te nekoliko turbeta. Nedaleko od džamije je i medresa koja se također cijeni kao dio kopleksa. U 16. stoljeću kad je izgrađena Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva

Evo o Gazi Husref begu:

Gazi Husrev-beg (1480.-1541.), bošnjački beg u Osmanskom carstvu u prvoj polovini 16. stoljeća. Bio je sposoban vojni strateg i smatra se najznačajnijim namjesnikom osmanske Bosne. Rođen je u Serezu u Grčkoj. Otac mu je bio Bošnjak iz Trebinja, dok mu je majka bila Turkinja i kćerka sultana.

Gazi Husrev-beg je ratovao protiv Mlečana, Mađara i ostatka Bosanskog kraljevstva koje se bunilo protiv Osmanlijskog carstva. Za manje od tri godine osvojio je Knin, Skradin i Ostrovicu. Nakon ratnih uspjeha, Gazi Husrev-beg je odlukom carskog divana imenovan bosanskim sandžak-begom.

Pod vodstvom Gazi Husrev-bega, Osmanska vojska je brzo napredovala u ratovanju. Gazi Husrev-beg je također osvojio utvrđene gradove Greben, Sokol, Jezero, Vinac, Vrbaški Grad, Livač, Karmatin, Bočac, Udbinu, Vranu, Modruč i Požegu.

Osim vojnih uspjeha, Gazi Husrev-beg je imao ogroman uticaj na razvoj Bosne, naročito grada Sarajeva. Obnovio je Carevu džamiju i izgradio čuvenu Gazi Husrev-begovu džamiju, biblioteku, medresu, sahat-kulu, bolnicu i mnoge druge poznate zgrade.

Gazi Husrev-beg je izgubio život u bici u Crnoj Gori 1541. godine. Njegovo tijelo je prenešeno u Sarajevo i sahranjeno u haremu njegove džamije. Iznad vrata na turbetu piše: "Neka svaki dan milost Božija i blagoslov na njeg pada."

Evo o Carevoj Dzamiji :

Careva džamija je jedna od prvih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini i prva u Sarajevu. Izgrađena je 1462. godine a njenu izgradnju je finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa Beg Isaković. Međutim ova džamija je izgorjela 1480. godine kada je despot Vuk Grgurević provalio sa vojskom iz Jajca, i popalio Sarajevo. Na istom mjestu se ponovo gradi džamija (po mišljenju jednih iz temelja, a po mišljenju drugih samo kupola džamije je bila izgorjela, tako da je samo ona ponovo rađena) i u današnjem obliku izgrađena je 1566. godine, a njenu gradnju finansirao je Sulejman veličanstveni. U to doba glavni arhitekta Carevine bio je mimar Sinan i smatra se da je gradnju ove džamije realizovao jedan od njegovih učenika ili saradnika.

To je centralni tip džamije sa trostranim trijemom. Pošto je džamija u doba molitve (naročito petkom) morala primiti veliki broj vjernika, ostavljeni su trijemovi sa sve tri strane, s tim što su dva pobočna 1847. godine zazidana i pretvorena u tetime (pobočne prostorije). Centralna kupola džamije ima oblik polukruga u presjeku, tipično za klasični period osmanske arhitekture, a smatra se da je stara kupola eliptičnog presjeka izgorjela u požaru koga smo spomenuli nešto ranije. Tokom konzervatorskih radova krajem prošlog vijeka (1980-te ili 1990-te) otkrivena su i parcijalno restauirana četiri sloja zidne dekoracije, i to iz XVI, XVIII i početka XIX vijeka. Osmokutna munara, čije je šerefe pokriveno stalaktitima, predstavlja jednu od najljepših starih munara u Bosni i Hercegovini.

Vrijedni nadgrobni, spomenici nastali u razdoblju od XV do XIX vijeka, nalaze se u groblju iza džamije. Za par arhaičnih "nišana" iza mihraba pretpostavlja se da označavaju grob osnivača Sarajeva Isa-bega Isakovića.

Godine 1912. arhitekta Karl Paržik je, poštujući modul a koristeći elemente koji su viđani u izgradnji bosanskih kuća, projektovao zgradu Ulema medžlisa i uspješno je ukomponovao u cjelinu sa Carevom džamijom.

Vidi Bombarder stavio sam prvi ovo sve nije niko stavio i nemoj da bezveze lazes ako ti je stalo do bodova dobi a malo prati koje prije i nemoj da lagis
GL KASO U SKOLI

PS, e moj bombarder vidi se koliko ti je stalo ja zelim pomoci i stavim prvi i ti sad dodjes nije ti do bodova a svadjas se MOLIM TE ne smaraj i kazes editovo normalno da sam edit zbog toga sto sam stavio i sto netreba necemo se svadjati neka ti da bodova meni netrebaju nisam ufuran ko ti !!
Gazi Husrev-begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija (1530/31.) je najznačajnija islamska građevina u Bosni i Hercegovini, koja se po svojim arhitektonskim vrijednostima, razigranom osnovom, višekupolnim sistemom i smjelim konstruktivnim rješenjem, izdvaja od svih potkupolnih džamija građenih kod nas. prostor za namaz Gazi Husrev-begove džamije pokriven je kupolom (raspona 13 m i visine 26 m), dok proširenja sa strane pokrivaju male kupole. Ova proširenja, zovu se tetime i imaju posebne ulaze, a služile su za prijem putujućih derviških redova. Mihrab je pokriven polukupolom. Njen graditelj je bio Adžem Esir Ali u to vrijeme glavni arhitekt Osmanskog carstva. On je u gradnji ove džamije primijenio rano-istanbulski stil, koji daje pečat prepoznatljivosti čitavom ostvarenju. Kamena plastika i stalaktitni ukrasi, integralni su dio općih vrijednosti džamije, a arabeska nastala po ugledu na prvobitnu, poslije pohoda Eugena Savojskog (1697.) je bila uništena. Obnovljena je 1762., ali je izgorjela 1879. i ponovo obnovljena 1886. godine.

Gazi Husrev-begova džamija je bila i ostala najznačajnija osmanska građevina u Bosni. Ona sa šadrvanom, mektebom, abdestham, turbetima i Gazi Husrev-begovim i Murad-bega Tardića, haremom, muvekithanom sa munarom visokom 45 m i Sahat-kulom dominira čaršijom i čini njen središnji i najveći kompleks. Ovaj kompleks je svojim vjekovnim postojanjem, utjecao na graditeljske aktivnosti svih okolnih prostora, ulica i mahala.

Izvršeni su obimni restauratorski radovi pošto je džamija bila oštećena tokom agresije 1992/95.

Careva džamija

je jedna od prvih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini i prva u Sarajevu. Izgrađena je 1462. godine a njenu izgradnju je finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa Beg Isaković. Međutim ova džamija je izgorjela 1480. godine kada je despot Vuk Grgurević provalio sa vojskom iz Jajca, i popalio Sarajevo. Na istom mjestu se ponovo gradi džamija (po mišljenju jednih iz temelja, a po mišljenju drugih samo kupola džamije je bila izgorjela, tako da je samo ona ponovo rađena) i u današnjem obliku izgrađena je 1566. godine, a njenu gradnju finansirao je Sulejman veličanstveni. U to doba glavni arhitekta Carevine bio je mimar Sinan i smatra se da je gradnju ove džamije realizovao jedan od njegovih učenika ili saradnika.

To je centralni tip džamije sa trostranim trijemom. Pošto je džamija u doba molitve (naročito petkom) morala primiti veliki broj vjernika, ostavljeni su trijemovi sa sve tri strane, s tim što su dva pobočna 1847. godine zazidana i pretvorena u tetime (pobočne prostorije). Centralna kupola džamije ima oblik polukruga u presjeku, tipično za klasični period osmanske arhitekture, a smatra se da je stara kupola eliptičnog presjeka izgorjela u požaru koga smo spomenuli nešto ranije. Tokom konzervatorskih radova krajem prošlog vijeka (1980-te ili 1990-te) otkrivena su i parcijalno restauirana četiri sloja zidne dekoracije, i to iz XVI, XVIII i početka XIX vijeka. Osmokutna munara, čije je šerefe pokriveno stalaktitima, predstavlja jednu od najljepših starih munara u Bosni i Hercegovini.

Vrijedni nadgrobni, spomenici nastali u razdoblju od XV do XIX vijeka, nalaze se u groblju iza džamije. Za par arhaičnih "nišana" iza mihraba pretpostavlja se da označavaju grob osnivača Sarajeva Isa-bega Isakovića.

Godine 1912. arhitekta Karl Paržik je, poštujući modul a koristeći elemente koji su viđani u izgradnji bosanskih kuća, projektovao zgradu Ulema medžlisa i uspješno je ukomponovao u cjelinu sa Carevom džamijom.

Careva džamija drugi izvor

Na mjestu današnje džamije bila je džamija sa četvorovodnim krovom koju je izgradio Isabeg Ishaković u drugoj polovici XV vijeka. Današnja džamija sa kupolom nad prostorom za namaz i tri kupolice na trijemu. izgrađena je u 1566. god. po naređenju sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Trijem okružuje dvorište džamije. Dvije strane trijema su 1847. zazidane, a 1912. god. je dograđena i zgrada Ulema Medžlisa, arhitekta je bio Karl Paržik, koji je poštovao oblik, i modul džamije. Munara je osmerokutna i jedna od najljepših na ovom prostoru.

Eto care tu ti ima sve..help sam ti u oba slucaja i ako ja ovo za skolu dobij 5

PS.-xXplOsiVe- nemoj moj txt uzimat ako sam ga prije stavio

Izvor

http://bs.wikipedia.org/wiki/Careva_d%C5%BEamija

http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=14

PS.Nismo svi glupi ko sto si ti...normala editovo si post tako nemoj biti smjesan nije stvar u bodovima meni oni netrebaju ja sam pro na webu ali pogledaj sebe ti si zeljan tih 8 bodova pa si uzeo moj txt i editovo post...kazem ti ako si ti glup nije neko drugi
Rješenje
http://bs.wikipedia.org/wiki/Begova_d%C5%BEamija

http://bs.wikipedia.org/wiki/Careva_d%C5%BEamija

sve potrebno
Treba mi nesto o Begovoj djamiji i carevoj datuma 11.03.07 u 17:26:46
by Xxplosive

Treba mi nesto o Begovoj djamiji i carevoj datuma 11.03.07 u 17:31:00
by bombarder
Sto znaci,da je xxplosive postavio prije ovo,tako da nemoj djabe da pametujes

@tema
hwala zivio zivio
               kaste[L] je napisao/la:
Treba mi nesto o Begovoj djamiji i carevoj datuma 11.03.07 u 17:26:46
by Xxplosive

Treba mi nesto o Begovoj djamiji i carevoj datuma 11.03.07 u 17:31:00
by bombarder
Sto znaci,da je xxplosive postavio prije ovo,tako da nemoj djabe da pametujes

ej ba ovo je smjesno svega mi mog tad je on temu otvorio i stavio je

Evo kasho o Begovoj :

Begova džamija, također znana kao Gazi Husrev-begova džamija je izgrađena 1530. godine u Sarajevu i smatra se kao jedna od najvažnijih džamija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Džamiju je sagradio arhitekta Ajem Esir Ali pod patronažom Gazi Husrev-bega. Džamija je četvrtastog oblika a kupola je 26 m visoka. U kopleks džamije se također nalazi šadervan, obližnja sahat-kula, kamena ograda te nekoliko turbeta. Nedaleko od džamije je i medresa koja se također cijeni kao dio kopleksa. U 16. stoljeću kad je izgrađena Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva

a onda sam ja stavio svoju temu s obje dzamije i onda je on copy o carevoj dzamiji i edit o tome ti ja govorim i to mi je smjesno

fkt meni netreba tvojih 8 bodova nego samo govorim kako jest i sto mi je smjesno da neko krade txt i da ga copy i uradi edit i ko on naso prije whaha

PS, e moj bombarder vidi se koliko ti je stalo ja zelim pomoci i stavim prvi i ti sad dodjes nije ti do bodova a svadjas se MOLIM TE ne smaraj i kazes editovo normalno da sam edit zbog toga sto sam stavio i sto netreba necemo se svadjati neka ti da bodova meni netrebaju nisam ufuran ko ti !!

Netrebaju ba ni meni bodove nek stavi ovom liku sto je posto iza mene nije stvar u tome ja sam samo reko da si ti copy moj txt i uradio edit i to mi je smjesno i glupo da neko radi

Nek dadne bodove ovom zivio
ae da se nesvadjamo nije mi do bodova i tvoje lazi i svega neka dadne bodove ovo zivio vidim da si previshe ufuran

LOCK TEMU ADMINI - HVALA

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.