Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Kako početi sa vježbanjem savjeti ?

167 pregleda · 2 odgovora · otvorena 05.08.2012. u 16:04

Imam 16 godina u novembru 17 :) i želim da počnem sa vježbanjem pa ako zna neko da mi kaže šta da radim . Čuo sam da sa ovim godinama ne treba ići u teretanu i dizati tegove jer su kosti u razvoju pa ako imate neki savjet koje vježbe da radim itd. Imam 56 kg (:

Hvala unaprijed

Post dobio aplauz od Limmaa

Prva tri mjeseca radi sklekove, trbušnjake i zgibove. Poslije toga kreni u teretanu sa nekim manjim težinama i vremenom povećavaj. Tegovi ti ne mogu uticati na rast niti će ti nešto poremetiti ako pravilno radiš. Do 17. godine nemoj raditi čučnjeve sa tegovima i ako ne znaš pravilno raditi mrtvo dizanje izbjegavaj i njih. To su jedne od najboljih, ali i najopasnijih vježbi tako da radi to tek poslije 17. Mišići rastu dok se odmaraju, ne dok ti radiš vježbe, mnogi prave greške pa svaki dan vježbaju. Svakom mišiću je potrebno 48 sati odmora. Ako se odlučiš da prva tri mjeseca radiš sklekove, zgibove i trbušnjake možeš raditi 5x sedmično (vikend odmor i kardio) uz neki kardio 15-20 minuta, ako se odlučiš za teretanu odmah dovoljno ti je 3x sedmično. Nešto najvažnije ti je pravilna ishrana, ako vodiš zdrav život i imaš pravilnu ishranu mišići će doći sami od sebe. Izbaci čipsove, kole, majoneze, pice, kečap i one ostale razne gluposti što mnogima zamjenjuju obroke. Povećaj unos proteina.(riba, bjelo meso, bjelance, mahunarke, sir, surutka). Primjetit ćeš rezultate već nakon dva mjeseca. Ako te još nešto zanima javi se na pm slobodno. 

Post dobio aplauz od Limmaa

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.