Raja treba mi lektira "Hadi - Murat" napisao je Lav Nikolajevic Tolstoj.Procitao sam lektiru dakle trebaju mi sad one biljeske:tema ideja likovi.... ------Pa potrudite se sa 15 bodova cu nagradit onog ko mi pomogne
1.002 pregleda · 11 odgovora · otvorena 25.02.2007. u 17:45
| http://www.znanje.org/lektire/i25/08/05iv0817lekt/Slavica/stvaralastvo/stvaralastvo.htm Lev Nikolajevic Tolstoj, Rus po nacionalnosti, u Hadzi-Muratu je posteno i hrabro prikazao kako njegovi sunarodnjaci s neprimjerenom vojnom silom i neljudskom svireposcu razaraju cecenska sela, ubijaju i progone plemenite i odvazne gorstake i njihove porodice, ruse i pale skromne domove tih ljudi, pogane njihove izvore. Veliki pisac i moralist smogao je moralne snage i hrabrosti da otpjeva dostojanstvo i odvaznost cecenskog otpora, i da cara Nikolaja i njegove poslusnike nazove prokletnicima i hijenama. U vremenskom okviru 19. stoljeca, Tolstoj je prorocki iskazao svoju duboku zebnju za sudbinu Kavkaza, posebno Cecenije, i zestoku moralnu osudu Nikolajevog rezima. Njegovu zebnju na najtragicniji nacin potvrdjuje ovo nase vrijeme u kojem se u Ceceniji vodi besmisleni i brutalni rat. Tema Kavkaza privlacila je Tolstoja u duzem periodu njegovog stvaranja. O tome svjedoce brojni, iako fragmentarni, zapisi. U jednom od njih pisac je podvukao: "Odavno se spremam da napisem povijest o historiji Kavkaza, o odnosu tamosnjeg stanovnistva prema ruskim vlastima i posebno o sudbini Hadzi-Murata, najvidjenijeg dzigita na Kavkazu". |
Jarane to je dobro ali to je vecinom samo o piscu trebaju mi osobine likova tema ideja kontas |
kontam kralju al je to sve sto sam uspio naci,sorry eto bar to da imas ako nista |

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.